A képviselő válaszol

Az a megtiszteltetés ért, hogy a Pomázi Polgár áprilisi számában ismét név szerint szerepelek a polgármesteri interjúban… Vicsi László a “kedveskedő” kerékkötő jelzővel illett – Andrásné Murányi Borbála képviselőtársammal együtt – mivel nem támogattuk, hogy a költségvetés tervezete a testület elé kerüljön. (Megjegyzem, ez még a februári testületi ülés története.) Majd azonnal le is vonja következtetést, amely szerint ez nonszensz. Mert ha a többség osztja az álláspontunkat, akkor most (áprilisban), nem lenne költségvetése a városnak és a kormányzati szervek döntenének helyettünk. Micsoda szégyen lenne, teszi hozzá, de szerencsére a kilenc bölcs képviselő másként döntött, dicséri meg azonnal önmagát is…

Eddig tehát a polgármester véleménye. Mivel bennünket, név szerint említetteket nem kérdezett a szerkesztő, miként is látjuk a költségvetést, a válaszom a folytatásra kattintva olvasható.

Amiről a polgármester beszél, az tehát még a februári testületi ülés története. A bizottsági üléseken tárgyaltuk a költségvetésről és akkor fejeztem ki szavazatommal, hogy azt az előterjesztett formájában nem tartom tárgyalásra alkalmasnak. Miért? Mert nem közösségi a költségvetésünk. A közösségi költségvetést arról lehet megismerni, hogy azoknak a véleményét tükrözi, akiknek a pénzével gazdálkodik a város. Vagyis az adófizetőkét. Hiszen a költségvetésben a pomáziak pénzéről döntünk, arról, amit adó formájában befizettünk, legyen az iparűzési adó, építményadó, gépjárműadó, egyebek. Jogunk van tehát eldönteni, mi történjék ezzel a nem kis összeggel, mi épüljön belőle, hol fejlesszük, csinosítsuk a várost. A pomáziak hozzám érkezett számos javaslatát – kezdve a köztéri ivókúttal, folytatva a nyilvános illemhelyen át számos járda, út javításáig, építéséig, gyalogos hidak építéséig a patak fölött és még sorolhatnám – most is ismertettem. Ezeket azonban nem építette be a többség a költségvetésbe. Hogy támogathattam volna tehát ilyen formában? Hiszen nem köszön belőle vissza a pomázi adófizetők akarata.

Az egyébként lehetetlen időpontra – munkanapon délután három óra – tett közmeghallgatáson elhangzott javaslatok a végül március 8-án megszületett költségvetési rendeletben egyáltalán nem köszönnek vissza.

Egyébként természetesen szó sincs arról, hogy ha akkor – februárban – a többség nem szavazza meg a javaslat testület elé kerülését, ma nem lehetne költségvetése a városnak. Miért ne lehetne?! Vissza kellett volna vonni az előterjesztést, és alapos munkával bőven lett volna még idő átlátható, a pomáziak akaratát tükröző költségvetés megalkotására, amit valamennyien jó szívvel el tudunk fogadni. A pomáziak kihagyásával készült költségvetést azonban sosem fogom az igen gomb megnyomásával legitimizálni.

Miként készül valójában a költségvetés Pomázon? Valahol valakik, egy szűk kör, eldöntik, hogy mire költsék a rendelkezésre álló összeget. Ez került elénk, képviselők elé februárban. A tervezetben úgy szerepelnek sokmillió forintos összegek, hogy sok esetben még csak véletlenül sem derül ki, miért éppen annyi egy-egy tétel, amennyi.

Régi képviselőktől hallom, hogy valamikor ez nem így volt, a költségvetés tárgyalása több napig tartó ülésszak során kristályosodott ki. Minden sorát átrágták. Most pedig? Kapunk képviselőnként 5 percet, aztán még 2-t. S bármennyire is furcsa, a képviselők többsége még ezzel a rövid idővel sem él.

És még valami: szokták mondani a képviselőtársaim, hogy mostani módi szerint a napirendek részletes tárgyalása a bizottsági ülésen történik. A költségvetés második fordulója előtt a városfejlesztési és környezetvédelmi bizottság esetében ez bizonyosan nem így történt, ugyanis ott már napirendre sem került (baloldali kép). Annál különösebb, hogy a határozatok között mégis az szerepel, hogy elfogadásra javasoltuk (jobboldali, és alsó kép). 

A városvezetés ezzel ismét átlépett egy határt. Nem elég, hogy a pomáziak megkérdezése, valós párbeszéd nélkül alkot költségvetést, de fantomhatározatot is kreál. Az ilyesmit szerintem hamisításnak nevezik. Ma már ez is megtörténhet Pomázon.

(Bizottsági határozati összesítő, jegyzőkönyv, jelenléti ív)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.