Elkészült a forgalomtechnikai felülvizsgálat

A Vujicsics tér a Bem József utca felől. A biztonság érdekében szükség lenne itt egy közlekedési tükörre.

A Pomázi Cseresznye olvasóinak is köszönhetően elkészült Pomáz forgalomtechnikai felülvizsgálata. A kérdőívünket 159-en töltötték ki. Ez a szám sokszorosan meghaladja a polgármester által említett száz egyéb beérkezett javaslatot, amit összesen 31-en küldtek be. Mindez azt is igazolja, hogy korszerű kommunikációval megszólíthatók és aktivizálhatóak a pomáziak, akik ilyen módon is szívesen nyilvánítanak véleményt.

De visszatérve a forgalomtechnikai felülvizsgálathoz: a beérkezett hozzászólások a testületi ülést megelőző városfejlesztési bizottsági ülésen is napirendre kerültek.

A pomáziak közlekedését különösen befolyásoló néhány változás:

 • A Mátyás király utcában várakozási tilalom elrendelése. “Külön engedéllyel használható parkolási rendszer”-ről, ami bekerült a felülvizsgálatban, a tervben még erről nem volt szó. A parkolót majd az iskola, óvoda alkalmazottai vehetik igénybe. Ezzel megelőzhető, hogy az utcát P+R pakolónak használják. Viszont félő, hogy mindezzel a parkolási probléma még nem oldódik meg, csupán más utcákra tevődik át.
 • A Tél utca felső részén a sebességkorlátozás feloldása – elsősorban annak meredeksége miatt – véleményem szerint elhibázott része a felülvizsgálatnak. Az indok az volt, hogy a Tél utca gyűjtőút. Bizonyára, ám ezt is felülírja szerintem a biztonság, ami a nagyobb sebesség engedélyezésével sérül.
 •  A Messelián a Balogh Ádám, Otelló, Messelia, Kökény utca  a lakosok többségének a kívánságára nem lesznek egyirányú, viszont a városvezetés ígérete szerint kitérők készülnek.
 • Sztojity Sztefán utca déli irányba és a Nikola Tesla utca északi irányban lesz egyirányú. Ezeket a kérdőíves felmérésünkben a szavazók szerették volna kétirányúnak hagyni 37,4% – 18,7%, illetve 29,1% – 14,5% arányban.

Az alábbi módosítások a Bizottsági ülésen kerület bele a forgalomtechnikai tervbe.

 • Jankovits Gyula utca a József Attila utca felé lesz egyirányú. Régi téma ez, hiszen három egy irányban egyirányú utca sokak szerint elhibázott döntés volt annak idején.
 • A Luppa Vidor utcában 30-as sebességkorlátozó táblát helyeznek ki.
 • A Luppa Vidor utca és a Vujicsics tér kereszteződésébe tükör kerül.
 • Tükör kerül a Fáy András utca és a Kisrét utca kereszteződésébe is.
 • A Szőlőtelep utca végig egyirányú lesz.
 • A Szamóca utca a Rákóczi Ferenc utca felé lesz egyirányú.

A forgalomtechnikai felülvizsgálat nincs kőbe vésve, fél év múltán felülvizsgálható. Lesz vele munka továbbra is, máris többen jelezték, hogy a Hunyadi és a Beniczky utca kereszteződését lámpával kellene védeni, hiszen nagyon sok gyerek tart itt az iskolába. Jó lenne megelőzni a balesetet.

“Elkészült a forgalomtechnikai felülvizsgálat” bejegyzéshez 12 hozzászólás

 1. A Jankovich végig egyirányú lesz vagy az orvosi rendelőig kétirányú marad?
  A Mátyásban most parkolók vajon hol fognak parkolni? A péknél, a cukrászdánál, a gyógyszertárnál már most sem lehet megállni, lassan a művháznál sem.

   1. Most a Jankovichra be lehet hajtani a Kossuth-ról, de ki is lehet onnan kanyarodni, azaz kétirányú! Ha a Jankovich fentről – lefelé lesz közlekedhető, akkor meghagyják a Kossuth felől a behajtást vagy csak kerülővel lehet majd az orvosi rendelőt és a patikát megközelíteni?

    1. A Jankovits utca alsó részén, a rendelőnél, gyógyszertárnál nem változik a forgalmi rend, tehát könnyen megközelíthető marad.

 2. A Jankovits csak az orvosi rendelőig lesz egyirányú, onnantól kétirányú, mint most is. A lényeg, hogy a rendelőhöz továbbra is be lehet majd hajtani a József Attila utcáról.

  A Mátyás király utcával kapcsolatban is abszolút jogos a kérdés, Pomáz egyre égetőbb gondja a parkolás. Sürgősen ki kell alakítani a P+R parkolókat.

 3. Üdv,
  A tüzelés teljes körű megszüntetését nem győzöm elégszer hangsúlyozni! Most is éppen fuldoklunk a lakásban, kertben a rengeteg füsttől. És ez így megy télen-nyáron…
  Az Önkormányzat egyik legfontosabb feladata lenne végre megvalósítani a “füstmentes” Pomázt.
  A Pilis kapujának levegője rosszabb, mint egyes fővárosi kerületeké.

  1. Kedves Zoltán,
   egyetértek, a szabadtéri égetés valóban nagymértékben rontja Pomáz levegőjét. Az ártalmairól széleskörű kampányt kell folytatni, propagálni kell, hogy minél többen komposztáljanak, szolgáltatásként be kell vezetni a nyesedékek aprítását, a közösségi komposztálás lehetőségét és a zöldhulladék elszállítását is. Ahogy írja, legyen Pomáz füstmentes!

 4. Az Otelló utcán a kitérőket ne a felfelé haladóknak kelljen igénybe venniük hanem a lefelé jövők oldalán alakítsák ki a kitérőket. Az Otellón hegymenetben elindulni nagyon nehéz lenne.

  1. Kedves István,
   köszönöm az észrevételt, továbbítom a városfejlesztési bizottságnak.
   Üdvözlettel:
   Hardi Péter
   képviselő

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.