Ez lenne a 7,5 millió forintos költségtúlbecslés cáfolata?

kep-a-margitliet-utcai-epitkezesrol

“Túlzott anyag és díjtételt a fák kitermelésénél, a mederburkoló elem elhelyezésénél, a mederburkoló elem támfal végelemének tételmegnevezésénél és az előre gyártott mederburkoló fedlap eleménél találtam.”

Az idézet Nagy Andrea építőipari költségszakértő szakvéleményéből való. Azért kértük őt a szakértői munka elvégzésére, mert véleményem szerint az egyébként szükséges Margitliget utcai járdaépítés költségei erősen eltúlzottak. A költségszakértő megállapítása ezt igazolta.

Összefoglalójában megállapította: “A megkapott 2016.07.17-i költségbecslés átnézése után az általam készített táblázat szerint mintegy 5.903.922.- Ft + ÁFA = 7.497.981.-Ft. a túlbecsült kivitelezési összeg.”

A szakértői véleményt a januári testületi ülésen átadtam a polgármesternek, kérve, hogy vegye fel a kapcsolatot a szerzőjével.

A kapcsolatfelvétel nem történt meg, ellenben a mostani testületi ülésen a jegyző által aláírt választ kaptam kézhez.

Ebben egyebek között az az állítás szerepel, hogy a munkanap végeztével nem maradhat anyag a munkaterületen, ezért naponta kell odaszállítani az őrzött helyről, “ami jelentős plusz költséget jelent”.

ady-endre-utcai-deponalasMielőtt azonban azt gondolnánk, hogy valahonnan a világ végéről szállítják naponta az anyagot a járdaépítés színhelyére, nos, az egészen a szomszédos Ady Endre utcából történik (képünkön). Ez kerülne sok millió forintba? Meg még a néhány olyan említett apróbb tétel, mint például a forgalomirányítás, “URH adó-vevő készülékkel”? Ha nem súlyos közpénzekről lenne szó, azt írnám, hogy vicces…

A jegyző válaszát természetesen nem fogadtam el, viszont kértem, hogy az ülésen hívásomra eljött Nagy Andrea költségszakértő kifejthesse az álláspontját.

Erre nem kapott lehetőséget, viszont a képviselő-testületi többség – Andrásné Murányi Borbálát és engem kivéve – szó nélkül elfogadta a jegyző válaszát.

Sajnálom, hogy ilyen módon elfolyhat 7,5 millió forint közpénz a közkasszából. Ez szerintem megengedhetetlen.

“Ez lenne a 7,5 millió forintos költségtúlbecslés cáfolata?” bejegyzéshez 3 hozzászólás

 1. Kedves Hardi úr!
  Szerintem is megengedhetetlen, sajnos itt is látható egy fideszes vezetésű “város” “túlköltekezése”.
  Mivel a képviselők nem tudom, hány százaléka is fideszes, nyilván nem fognak a finoman fogalmazott “túlköltekezés” ellen szavazni. Ennek a “túlköltekezésnek” nyomon követhető a sorsa? vagy ez is a zsebekbe megy? üdvözlettel Bencze Csilla

  1. Kedves Bencze Csilla!
   Jól sejti, a többség sajnos elfogadta a jegyző válaszát, amivel egyben legitimizálta a túlköltekezést. A beruházás túlárazására már a közbeszerzési eljárás megindítása előtt felhívtam a figyelmet, sajnos a többség akkor is áldását adta rá. A felkért igazságügyi szakértő szerint is túl van becsülve a beruházás összege.
   Sajnos nem ez az első eset, hogy a város vezetése felelőtlenül bánik a közpénzekkel.
   Üdvözlöm:
   Hardi Péter

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.