Hétfő reggel, füstöl a város

fust3

 

A múlt testületi ülésen az egyebek napirendi pontban megkérdeztem polgármester urat, mikor szűnik meg az a helyi rendelet, ami engedélyezi az égetést. Sajnos nem tudott rá válaszolni, egyelőre marad így. Sarkadi Attila egyenesen védelmébe vette az égetést , szerinte ez egy régi hagyomány Pomázon. Gyerekkorában is égették az avart. Nem lehet betiltani, mert az emberek ragaszkodnak a szokásaikhoz.

A településükre igényes helyeken már rég megoldották a zöldhulladék elszállítását, és így nem kell azt elégetni. Sőt érvényes náluk az országos rendelet szerinti tiltás. Mi nagyon le vagyunk maradva ettől!

Ezt a foto sorozatot kaptam ma reggel, nagyon jól látszik rajta, hogyan terül szét a város felett a füst. Szél nincs, tehát itt is marad a levegőben. Ezt szívják a gyerekeink az iskolákban, óvodákban egész nap, friss levegő helyett! fust4 fust5 fust7 fust9

Sajnos nem tudják az emberek, hogyan kell kulturáltan égetni, ha már más lehetőség nincs. Nem lenne szabad a frissen lenyírt, nyers zöldet meggyújtani, ráadásul kora reggel, amikor még nedves a harmattól! Az Önkéntes Tűzoltóság FB oldalán van egy nagyon jó összefoglaló az égetés szabályairól.

http://tuzoltosag-pomaz.hu/index.php/dokumentumtar/460-egetes-szabalyai-pomazon

Kár, hogy sokan nem ismerik ezeket a szabályokat! Nagyon sok ember életét megkeseríti ez a tudatlanság. Fuldoklás a füsttől, később szenvedés az asztmától, és más betegségektől , ami a rossz levegőtől alakul ki.

Sürgősen tenni kellene ez ellen valamit!

 

“Hétfő reggel, füstöl a város” bejegyzéshez 9 hozzászólás

 1. A képeket ma reggel 7 óra 14 perckor készítette, majd egy óra múlva néhányszor megismételve fényképezte Vesza Zsóka.

 2. Ez elképesztő! Sarkadi Attila a gyerekkorára hivatkozik, ami a legnevetségesebb valami. Átmenteni a kultúrát, az egy nagyon szép dolog, de a hibás, rossz szokásokat, rossz beidegződéseket továbbvinni az bizony butaság. Egyfolytában büszkélkedünk a Pilis kapujával, de tudjuk sok felmérésből, hogy Pomázon a legrosszabb a levegő függetlenül a Pilis kapujától, ugyanis az emberi ostobaság füsttel tölti meg rendszeresen minden hétfőn, és persze a régi megrögzöttség szerint pénteken is, a települést. Ami egy agglomerációs terület előnye lenne, az mind nincs, kiteregetni életveszély, gyerekeket kiküldeni játszani nem szabad, teleszivják a tüdejüket jó pomázi füstössel. És ezt támogatja a helyhatóság, miközben a környékbeli településeken már rég túlléptek ezen, és megoldották. Mint ahogy megoldották a vasárnapi zajt is. Pomázon zaj, lárma, füst, rossz utak, rendetlenség az uralkodó. Az igaz, hogy most kapunk egy meglepit a polgármestertől, de őszintén nem erre vágyott a lakosság. Vágyott a HÉV körüli rendrakásra, legalább ahol sokan járnak ott a járdák rendbehozására, sokkal sokkal több szemetesre, annak üritésére, és sorolhatnám, hogy még mi mindenre, aminek jobban örült volna mindenki. A polgármesternek nemcsak az őt körülvevők ajnározó véleményére, hanem a széles lakosságra kellene hallgatnia, és figyelnie. Ez vonatkozik a szemétégetés sürgős megoldására is!

 3. Sokan szinte kényszerek érzik, hogy hétfőn tüzeljenek. Nem csak avart, bármiféle szemetet is. Sőt, nem csak hétfőn, de gyakran pénteken is. Nemrégiben felröppent a hír, hogy a szelektív hulladékgyűjtés kiegészül a zöldhulladék gyűjtéssel is, és központi komposztálóba szállítják. A megoldást ez jelentené, és ezzel egy időben be lehetne tiltani a szabadtéri égetést is. A rossz szokásoktól meg kell szabadulni, hogy megfékezhessük a globális klímaváltozást. Legalább is ne rontsunk tovább a helyzeten!

  1. Bocsánat, az avar szó elejéről lemaradt az “a” betű. Ki szeretném javítani, de a rendszer nem enged be. Hogyan tudom megtenni?

 4. Szerintem rendkívül ciki, hogy innen törlik azokat a kommenteket, amely kellemetlen tényeket közöl…

 5. Szerintem rendkívül ciki, hogy azokat a kommenteket törlik innen, ami kellemetlen tényeket közöl.

  1. Milyen kommentekre céloz Péter? Én csak erről az 5 kommentről kaptam értesítést, amiből egy az öné, egy az enyém. Nem töröltünk ki semmit.

 6. Kedves Lenkei Péter,
  én sem értem, milyen komment törlésére utalsz. Ez csakis félreértés vagy a rendszer működési hibája. Tedd fel, kérlek, ismét a hozzászólásodat, és ha megint nem jelenik meg, keress, hogy megbeszélhessük. A segítségedre pedig ezúttal is számítunk, hiszen tudjuk, hogy szakértője vagy.
  Üdv.:
  Hardi Péter

  1. Elnézést, a FB-on szóltam hozzá: Már készül a Kötháló felmérése, ami 200 önkormányzat rendeletét elemzi a légszennyezés szempontjából, természetesen Pomázét is. Szép térkép lesz belőle, az egészséget védő települések zöld, a népirtók piros színt kapnak. Kap a pomázi testület is egy díszpéldányt. Egyébként a rendeletek negyedét átfutva már 3 olyan önkormányzatot is találtunk, ahol egész évben tilos az égetés, Bp, Gyömrő, Ipolydamásd.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.