Ismét lehet égetni Pomázon

“… miután megoldódik a zöldhulladék elszállítás, így az égetés szűnjön be Pomázon. Sok lakossági megkeresés volt” (Vicsi László polgármester, képviselő-testületi ülés, 2017. november 15.). Ezzel az idézettel szembesítettem a polgármestert az égetést ismét lehetővé tévő rendelet tárgyalásakor, kérve, hogy a másfél hónapja életben lévő égetési tilalmon ne változtassunk.
Legfőképpen azért ne, mert a szolgáltató mennyiségi korlátozás nélkül minden hónapban elszállítja a zöldhulladékot, így annak sem szükséges égetnie, aki nem akar komposztálni, a város levegője pedig füstmentes maradhatna – legalábbis a kerti hulladék égetésétől bizonyosan.
Sajnos a polgármester időközben megváltoztatta a véleményét és ismét az égetést lehetővé tévő tervezet került napirendre.
Az ülésre kérésemre eljött Lenkei Péter, a Levegő Munkacsoport szakértője, azonban nem adott szót neki a polgármester, jóllehet háromszor is javasoltam, hogy kapjon lehetőséget véleménye kifejtésére.
A rendeletet végül a többség megszavazta, így minden hónap első hétfőjén ismét lehet égetni a városunkban.

“Ismét lehet égetni Pomázon” bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. És ezentúl minden hétfő első hétfő lesz, és visszaáll a régi rend. Gratulálni lehet a Polgármester éleselméjűségéhez, akinek Magyarország mellett Pomáz az első. Persze jobb lenne ha a Pomáz-i lakosok lennének az elsők.

  2. Minden hónap valamennyi hétfőjén lenne célszerű égetni, mert az időjárási körülmények valamelyik hétfőn biztosan megfelelnének az égetés feltételeinek.

    1. Kedves dr. Csiba Andrásné!
      Köszönöm szépen az észrevételét. Az égetésnél ma már van egy sokkal egyszerűbb és az egészségre nem ártalmas módszer is. A szolgáltató a téli hónapoik kivételével havonta egyszer mindenki zöldhulladékét – mennyiségi korlátozás nélkül – elszállítja, csak ki kell tenni a ház elé vagy zsákolva, vagy kötegelve. Sajnos Magyarországon nagyon-nagyon sokak életét követeli a légszennyezés, évente több mint 10 ezer emberét. Az okok között ott van a kerti égetés is. Szeretteinknek és magunknak is azzal teszünk jót, ha lehetőleg egyáltalán nem égetünk. Ezt is célozza a zöldhulladék elszállítása. Ennél már csak a komposztálás a jobb megoldás, ha valakinek van rá lehetősége és ideje, ereje is hozzá.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.