Pomázi Cseresznye a pomáziak és a turisták kiskátéja

Ellenőrzési pontok a forradalom alatt

6/a „MARCI BOLT” – a Beniczky utca bejövő forgalmát a bolt előtt ellenőrizték. Az őrség pihenője a bolt telefonos irodájában volt. Egy napon érkezett egy autóbusz Dobogókőről tele nőkkel és gyerekekkel. Ávósok – tartva a népharagtól – menekültek a forradalom napjaiban Dobogókőre családjukkal. A csoportot a Tanácsházára bekísérték, majd bántatlanul továbbengedték.

6/b HÉV sínek sorompójánál a Mártírok útja végén a Szentendre felől érkezőket ellenőrizték. A pihenő az ún. Gille-házban volt.

A forradalom elfojtása után, november 15-én éjszaka, ellenállók felrobbantották a Szentendre-Pomáz közötti síneket. Ekkor már nem volt ellenőrzés. Az akció az általános sztrájk támogatását szolgálta. Kevés kár keletkezett, de november l5. és 17. között szünetelt a HÉV forgalom.

6/c A Budapest felől érkezők ellenőrzése kezdetben a HÉV-állomás előtt volt. Itt tartóztatták fel azt a gépkocsit október 27-én, amely Kertész Tivadar r.k. pomázi káplánt hozta korábbi szolgálati helyére. 1955 tavaszától negyven paptársával raboskodott a diktatúra börtöneiben.  Majd az ellenőrzési pontot áthelyezték a Bajcsy-Zsilinszky utca végébe, az ún. „leégett malomhoz”. November 4-én ezen a ponton készültek feltartóztatni a fővárosból érkező harckocsikat. Hordágyak is készültek a sebesültek ellátására, de használatba vételükre nem került sor, a katonai ellenállást lefújták.

Az UWAG-ban (ma Filmgyár), a település legnépesebb munkahelyén a káderlapok szétszóródása során nyugtalanság alakult ki. A dolgozók nagygyűlésen követelték az igazgató lemondását. Bóna Zsigmond is a textilgyár dolgozójaként az üzemőrség tagja volt.

A megvalósításhoz hozzájárult: Bolyki István, Seres János, Könczöl Eszter és Reményi Erzsébet

További emlékpontok:

1. EMLÉKPONT – POSTAHIVATAL RÉGI ÉPÜLETE – Plébánia u. 1.
2. EMLÉKPONT – REFORMÁTUS PARÓKIA – Hősök tere 1.
3. EMLÉKPONT – TANÁCSHÁZA (ma Városháza) – Kossuth Lajos utca 23-25.
4. EMLÉKPONT – PIACTÉR – Szabadság tér 2.
5. EMLÉKPONT – KATONAI BÁZIS A MAJDÁNPOLÁN – Eligazító táblák szerint.
7. EMLÉKPONT – VRÓCI ÚTI TEMETŐ – Temető bejárat
8. EMLÉKPONT – IGAZGATÓI LAKÁS – Iskola utca 2.
9. EMLÉKPONT – KATONA SÁNDOR EMLÉKTÁBLA – Katona Sándor utca 4.
10. EMLÉKPONT – ’56-OS VÁROSI EMLÉKMŰ


Bejegyzés dátuma:

Kategóriák:

,

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük