Pomázi Cseresznye a pomáziak és a turisták kiskátéja

A Barát-patak nevének eredete

A Barát-patak völgye Pomázon (Forrás: https://mapio.net)

Vajon mi lehet a kapcsolat a Pomázt és Budakalászt összekötő Barát-patak és az első budakalászi szerb templom között? A napokban a szomszéd település könyvtárában jártam, és a helytörténeti könyveiket böngészve találtam erre a városunkat is érintő érdekességre.

1690-ben volt a Seoba, a „nagy szerb népvándorlás”, amely során a törökök elől menekülő szerbek menedékjogot kaptak hazánkban. Ekkoriban érkeztek meg a mi vidékünkre is. A budakalászi helytörténeti kutatók szerint a következő évtizedekben találtak otthonra a szerbek a településükön.

A Barát-patak Budakalászon (Forrás: https://mapio.net)

Istenhívő nép voltak, és ahogy a helyi szerb ismeret visszaemlékszik, 1714-ben tartotta meg számukra az első istentiszteletet két szent életű szerb remete. A szerzetesek ugyancsak a törökök elől menekülve érkeztek a vidékre. A mise a szabad ég alatt zajlott. A két barát a patak egy padkáján élt. A vízfolyás róluk elnevezve kapta a Kalugyerski-patak nevet. A kalugyerszki szó jelentése pedig: szerzetes, barát. Így lett a mi közös patakunk neve magyarul Barát-patak.

Az első budakalászi szerb templom is hamarosan felépült. 1728-ban készült el, fából építették, és Szent Gábriel arkangyalnak szentelték. Ennek helyét jelöli ma a Kalászi Sulival szemben álló kereszt.

Az első szerb templom helyét jelölő kereszt Budakalászon (Forrás: maps.google.com)

A szomszéd település múltjában és hagyományaiban kutakodva ilyen csoda dolgokat fedezhet fel az ember. A saját otthonát is jobban megismerve. Hiszen évszázadok óta közös a sorsunk, és sok minden kötötte össze a múltban is településeink, és annak lakóinak életét.

 

Források:

Barcza Katalin: Kalászi olvasókönyv

Mericska Rezső: Budakalász története az őskortól napjainkig

Kátai Ferenc: Megszólalnak a kövek


Bejegyzés dátuma:

Hozzászólások

Egy hozzászólás a(z) “A Barát-patak nevének eredete” bejegyzéshez

  1. András Ferenc avatar

    Érdekes volt, jó hogy ezeknek utána megy valaki.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük