Pomázi Cseresznye a pomáziak és a turisták kiskátéja

A képviselő válaszol

Az a megtiszteltetés ért, hogy a Pomázi Polgár áprilisi számában ismét név szerint szerepelek a polgármesteri interjúban… Vicsi László a „kedveskedő” kerékkötő jelzővel illett – Andrásné Murányi Borbála képviselőtársammal együtt – mivel nem támogattuk, hogy a költségvetés tervezete a testület elé kerüljön. (Megjegyzem, ez még a februári testületi ülés története.) Majd azonnal le is vonja következtetést, amely szerint ez nonszensz. Mert ha a többség osztja az álláspontunkat, akkor most (áprilisban), nem lenne költségvetése a városnak és a kormányzati szervek döntenének helyettünk. Micsoda szégyen lenne, teszi hozzá, de szerencsére a kilenc bölcs képviselő másként döntött, dicséri meg azonnal önmagát is…

Eddig tehát a polgármester véleménye. Mivel bennünket, név szerint említetteket nem kérdezett a szerkesztő, miként is látjuk a költségvetést, a válaszom a folytatásra kattintva olvasható.

Amiről a polgármester beszél, az tehát még a februári testületi ülés története. A bizottsági üléseken tárgyaltuk a költségvetésről és akkor fejeztem ki szavazatommal, hogy azt az előterjesztett formájában nem tartom tárgyalásra alkalmasnak. Miért? Mert nem közösségi a költségvetésünk. A közösségi költségvetést arról lehet megismerni, hogy azoknak a véleményét tükrözi, akiknek a pénzével gazdálkodik a város. Vagyis az adófizetőkét. Hiszen a költségvetésben a pomáziak pénzéről döntünk, arról, amit adó formájában befizettünk, legyen az iparűzési adó, építményadó, gépjárműadó, egyebek. Jogunk van tehát eldönteni, mi történjék ezzel a nem kis összeggel, mi épüljön belőle, hol fejlesszük, csinosítsuk a várost. A pomáziak hozzám érkezett számos javaslatát – kezdve a köztéri ivókúttal, folytatva a nyilvános illemhelyen át számos járda, út javításáig, építéséig, gyalogos hidak építéséig a patak fölött és még sorolhatnám – most is ismertettem. Ezeket azonban nem építette be a többség a költségvetésbe. Hogy támogathattam volna tehát ilyen formában? Hiszen nem köszön belőle vissza a pomázi adófizetők akarata.

Az egyébként lehetetlen időpontra – munkanapon délután három óra – tett közmeghallgatáson elhangzott javaslatok a végül március 8-án megszületett költségvetési rendeletben egyáltalán nem köszönnek vissza.

Egyébként természetesen szó sincs arról, hogy ha akkor – februárban – a többség nem szavazza meg a javaslat testület elé kerülését, ma nem lehetne költségvetése a városnak. Miért ne lehetne?! Vissza kellett volna vonni az előterjesztést, és alapos munkával bőven lett volna még idő átlátható, a pomáziak akaratát tükröző költségvetés megalkotására, amit valamennyien jó szívvel el tudunk fogadni. A pomáziak kihagyásával készült költségvetést azonban sosem fogom az igen gomb megnyomásával legitimizálni.

Miként készül valójában a költségvetés Pomázon? Valahol valakik, egy szűk kör, eldöntik, hogy mire költsék a rendelkezésre álló összeget. Ez került elénk, képviselők elé februárban. A tervezetben úgy szerepelnek sokmillió forintos összegek, hogy sok esetben még csak véletlenül sem derül ki, miért éppen annyi egy-egy tétel, amennyi.

Régi képviselőktől hallom, hogy valamikor ez nem így volt, a költségvetés tárgyalása több napig tartó ülésszak során kristályosodott ki. Minden sorát átrágták. Most pedig? Kapunk képviselőnként 5 percet, aztán még 2-t. S bármennyire is furcsa, a képviselők többsége még ezzel a rövid idővel sem él.

És még valami: szokták mondani a képviselőtársaim, hogy mostani módi szerint a napirendek részletes tárgyalása a bizottsági ülésen történik. A költségvetés második fordulója előtt a városfejlesztési és környezetvédelmi bizottság esetében ez bizonyosan nem így történt, ugyanis ott már napirendre sem került (baloldali kép). Annál különösebb, hogy a határozatok között mégis az szerepel, hogy elfogadásra javasoltuk (jobboldali, és alsó kép). 

A városvezetés ezzel ismét átlépett egy határt. Nem elég, hogy a pomáziak megkérdezése, valós párbeszéd nélkül alkot költségvetést, de fantomhatározatot is kreál. Az ilyesmit szerintem hamisításnak nevezik. Ma már ez is megtörténhet Pomázon.

(Bizottsági határozati összesítő, jegyzőkönyv, jelenléti ív)


Bejegyzés dátuma:

Kategóriák:

,

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük