Pomázi Cseresznye a pomáziak és a turisták kiskátéja

A szenvedelmes kertész kalandjai 2 – Megeszi-e a kutya a telet?

Most, amikor a tél és a tavasz mezsgyéjén billegünk, havazik és olvad felváltva, jogos a kérdés, meddig kell még téli időjárással számolni? Nem tudom, de a beígért komolyabb éjszakai fagyok miatt végül betakartam az elvetett magokat.
 

 

Még szerencse, hogy őszről megőriztem néhány zsák száraz levelet!Hiába, aki türelmetlen, korán kezd vetni, plusz munkákat csinál saját magának. De amikor tele van a kert rohamosan növekedő virághajtásokkal, sőt virágokkal, homokozó gyerekekkel szívesen elhisszük, hogy itt a tavasz, irány a kert!
 
 
 
 
 

Bizony, elég sok most végzendő tevékenység van, a legismertebb a metszés. Az öreg fák ifjítását, azaz a vastagabb ágak szükségszerű, mértékletes visszavágását csak ilyenkor, alvó állapotban, minimálisra lecsökkent nedvkeringésnél szabad csinálni. A vágott felület kezelése, lezárása seb balzsammal nem elhagyható. Ahol kicsi a kert, vagy a szép gyep érdekében valamikor kivágták a fákat, ott is lehet málnát, ribizlit ültetni a kerítések mellé. A málna elszáradt vesszőit ki kell vágni, érdemes a termő vesszőket is visszacsípni, hogy elágazzon, mert akkor többet terem. A túl magasra növő mogyoróbokrokat is ilyenkor szoktam visszavágni, ritkítani. A rendkívül elterjedt mogyoróormányos kártétele miatt – megfúrja a még fiatal, puha héjat, a mag üres lesz – sajnos mogyorónk nincs, de a bokor számos egyéb haszonnal szolgál. Legfontosabb a sok jó hosszú és egyenes karó. Aztán ha szerencséje van az embernek, és a bokor a kert jó oldalán van – mert a mogyoró magától lesz, egyszer csak ott van a kerítés, vagy komposzt melletti félreeső területen –, véd a szél és az utca pora ellen. Nyáron árnyékol, ilyenkor pedig a barkák díszítik a kertet, és nem utolsó sorban, kordában tartja a szomszédság túlburjánzó tujasorát.

A levágott vékonyabb gallyakat felkupacolom, nyár közepéig kiváló menedék lesz sünöknek, gyíkoknak, ha pedig megszáradt, grillezéshez, kemence begyújtáshoz használjuk.

Most még a fűtött konyhában készítem az ételeket, amelyek közül vita nélkül az a legjobb, amihez az alapanyagot a kertből szedem össze. Nem tévedés, akinek veteményese van, és jó növényeket ültetett bele, már – vagy pontosabban még – ilyenkor is sok ehető terményt szedhet fel. Meg lehet védeni a fagytól a földben a répát, petrezselymet, céklát, hagymát, zellert, csak jól be kell takarni szalmával, vagy avarral. Amire nem is számítottam, az édeskömény friss hajtásai is túlélték ezt az enyhe telet.

A mángoldot takarni sem kell, már most ehetők a friss levelei.

Gyorsan szedtem is mindegyikből és a tárolt körtét összevágva, céklát, répát lereszelve a tavasz esszenciáját jelentő szivárványos salátát készítettem.

Még néhány nap és vége a farsangnak, kezdődik a 40 napos böjti időszak. Vegetáriánus lévén, ez nekem nem jelent gondot, ezért én édesség-böjtöt tartok, illetve délután, este már csak nyers gyümölcsöt, zöldséget (salátát) eszek. Ebben megbízhatóan támogat a kert.

A leghálásabb, legbiztosabban termő növény kétség kívül a csicsóka http://nepgyogyaszat.com/nepgyogyaszat-gyogyirei/csicsoka.html . Nem válogat földben, helyben, mindegy, hogy kötött, vagy laza a talaj, napon van, vagy árnyékban. Ha egyszer megtelepszik valahol – az egészséges táplálkozást is szem előtt tartó kertész segítségével –, hát nem nagyon lehet kiirtani sem. Nem is akarom, hiszen salátába vágva a sörretek és a friss, tejes dió közötti ízű gumói naponta fogyaszthatóak. Elég csak 1-2 napra valót felszedni, ezek a gumók ugyanis nem fagynak meg, viszont könnyen kiszáradhatnak a fűtött lakásban.

A takarás kibontásakor azonban nemcsak a növények növekedését figyeljük, hanem kis barátainkat, a humusz (magyarul televény) előállításában főszerepet játszó gilisztákat is. Ebbéli igyekezetemben azonban kevésbé örömmel látott vendégekkel, kukaccal, meztelen csigákkal is találkoztam.

Az utóbbiak látványától most megkímélem a kedves olvasót, de biztos vagyok benne, hogy kemény küzdelmet fogunk vívni idén is a termények birtoklásáért, és erről a harcról kénytelen leszek tudósítani.

A kukacok, lárvák, pajorok ellen legjobb védekezés, ha már most a kertünkbe szoktatjuk azokat a kis énekesmadarakat, akik aztán a költési időszakban „ingyen napszámosként”, egészen bio növényvédőként dolgoznak majd. Etessük őket, de vigyázat, ha elkezdjük, folyamatosan kell biztosítani az eleséget! Most elolvadt ugyan a hó, de még nincs elegendő táplálék, legyengülnek ha nem segítünk nekik.

Ezt kicsit továbbgondolva hálásak lehetünk a túlélő és majd kifejlődő kukacoknak, hiszen biztosítják kis barátaink és fiókáik fehérje gazdag étrendjét, hogy mi minden hajnalban a pirkadati madárfüttytől jókedvűen kezdhessük a kerti munkát.

A türelmetlen, vagy szenvedelmes kertész ebben a tavasz illatú esős, havas időszakban sem tud meglenni növénykéi nélkül. Ennek a kínzó vágynak a legyőzésében segít a palántázás, az összes ablakpárkány ültetőládákkal való elfoglalása. A következő héten erről tudósítok.

 

 


Bejegyzés dátuma:

Kategóriák:

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük