Pomázi Cseresznye a pomáziak és a turisták kiskátéja

A szenvedelmes kertész kalandjai – 3.

Kiszehajtás, palánta hajtatás

A tél nem adja meg magát könnyen, bár az ellentámadása éppen kifulladóban van. Mi mindent megtettünk, hogy legyőzzük, megrendeztük a farsangot lezáró téltemetést, a kiszehajtást is. Igen jókedvű, vidám esemény volt, jó boszorkányokkal, akik vezették a menetet és a körtáncot, tekerős zenésszel, kolomppal, kereplőkkel, ifjakkal és vénekkel, még vendég busók is érkeztek Mohácsról.

A kiszebáb a tél, a betegségek, gondok, bajok megszemélyesítője. Elégetésével megszabadulhatunk mindettől, sőt a báb zsebébe tett gondűző cédulákra felírtuk, ki mitől szeretne megszabadulni, a téllel együtt eltemetni. A pontos beszámolóhoz tartozik, hogy a kiszebábot nem volt könnyű elégetni, de sikerült, így a tél sem húzhatja már sokáig.

Amíg nem tudunk kimenni a kertbe, a bennünk élő kertész palántaneveléssel vezetheti le a szenvedélyét. A fűtött lakásban gyorsan kikelnek a magok, aztán pedig ha nincs elegendő fény cérnavékony hosszú szárat növelnek, ami nagyon sérülékennyé teszi a növényeket. Jobb ennél a kevésbé meleg, a természeteshez közelibb üvegház, vagy fóliasátor. A korai zöldségek (saláta, retek, répa, petrezselyem, spenót, borsó) kezdeti hőigénye nem nagyon nagy, az enyhe éjszakai fagyokat is kibírják. Persze a meleg gyorsítja a növekedést, de a hosszabbodó nappalok jelzik igazán a növényeknek, hogy lehet felébredni, elkezdődött a tavasz! A mi hangulatunkra is jótékony hatással van az immár több mint 12 órás világosság.

Én is elvetettem néhány virágládányi retket, salátát. Gazdag, komposztos talajra szórtam a magokat, a tetejére is komposztot szitáltam. A magok gyorsan kikeltek, jól látható a sok kis fehér csírázó magocska, meg a már nagyobbacska növények.

Ha nem kellett volna a fotózási szempontokra figyelnem, a magokra már elvetéskor homokréteget szórok. Ez nagyon fontos a palántadőlés ellen. Aki már nevelt palántát, tudja, hogy sokszor egyik napról a másikra a növénykék szára tőben teljesen elvékonyodik, megbarnul, a palánták eldőlnek, elhalnak. Ennek oka, hogy a nedves, meleg közeg azoknak a rohasztó gombáknak is kedvez, amelyek ezt a jelenséget okozzák.

Vannak, akik védekezésként heti 2-3 kamillateás öntözést, vannak, akik szellőztetést javasolnak, nekem a homok vált be. A gombák ugyanis a talaj legfelső 0,5-1 mm-es rétegében élnek. Ha ez a réteg gyorsan kiszáradó homokból áll, a gombák nem tudnak elszaporodni. Be is szórtam minden ládámat, bár így már nem néznek ki olyan jól.

Amíg ezeknek szüretelhetők lesznek, továbbra is szedhetők a téltől megmentett zöldségek, jelen esetben a répa és csicsóka. Kiváló hajdinás egytál étel lett belőlük, pirított mogyoróval, gránátalmával gazdagítva.


Bejegyzés dátuma:

Kategóriák:

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük