Berobbant a tavasz, sőt néha nyarat idéző meleg napoknak örülhetünk. A kert virágoktól pompázik földön és levegőben, a gyümölcsfák is szirmot bontottak. Méhek döngenek, minden illatozik, a legszebb időszaka ez a kertnek.
Sajnos nem lehet teljesen elandalodni, mert támadnak a vadállatok is, a kertész dédelgetett zsenge terményeire vadásznak.
A saláta első leveleit szeretném szedni néhány napon belül, ha a csigák meg nem előznek. Elég lehangoló, hogy a csigákkal kell versenyt futnom, és nem lehetek biztos a győzelemben. Kora reggel azt látom, hogy egy méretes példány csámcsog az ágyásban. Még akkor sem hagyja a zsákmányát, amikor arrébb tessékelem.
Ilyenkor mindig arra gondolok, hogy az a francia chef, aki kitalálta a burgundi csigát (https://gasztroabc.hu/recept/2523_burgundi-eticsiga/) biztosan kertész is volt, és így állt bosszút. Megjegyzem, az idézett recept (6 főre) így kezdődik: Végy 72 db éticsigát…. Nálunk a család nem annyira kalandvágyó, én meg nem annyira bevállalós, hogy felvegyem az étrendünkbe a csigatál készítését. Azonban ha valaki szeretné kipróbálni, nálam jutányosan kap egy próba adagra elegendő alapanyagot.
A gasztro kitérő után rövid beszámoló a zöldborsó helyzetről:
A legelőször vetett ágyásokban nagyon gyéren keltek ki a magok, a hiányzó részeket hétvégén pótoltam. Az üvegházban, virágládában nevelt szépen megnőtt borsót kipalántáltam. Igen, én ezt már tavaly kipróbáltam és bevált. Sokkal biztosabb a kelés, a madarak nem csipegetik, a macskák nem fekszik ki, a melegben gyorsabban nő, könnyű kiültetni. Egy megfelelő mélységű barázdát húzok, óvatosan mellé borítom a virágládából földdel együtt a palántát. Jól látszik, hogy a gyökér már teljesen átszőtte a láda alját, nem lehetett volna sokkal tovább várni a kiültetéssel. Ha a gyökérszálak még nem gubancolódtak szétválaszthatatlanul össze, akkor lazítani lehet a sűrűségen – jobban is fejlődik, ha több a helye -, ezt akkor lehet könnyen megtenni, ha száraz, porhanyós a láda földje.
A beültetés után kell jó bővel belocsolni. Nekem az 5×40 cm-es virágládákból 2×2,5 m vetemény lett. Ekkor majdnem olyan hagyományos, gondosan gereblyézett kert képét mutatta, mint amilyen nálam soha nem szokott lenni. Azért nem, mert nem hagyom csupaszon a földet, ezt is gyorsan betakartam, azaz mulcsoztam ágdarálékkal.
A felszínre, a palánták köré (sorok mellé) legalább 2-3 cm vastagon terítettem a mulcsot. Soha nem volt még ilyen jó dolgom, hogy annyi mulcsot használhatok, amennyit csak akarok.
Több mint 3 m³ darálék áll rendelkezésemre, amit 2 kertben keletkezett ágnyesedék ledaráltatásából nyertünk. 2-3 évente vissza kell vágni a nagyon magasra nőtt sövényt, a mogyoróbokrokat, tiszafákat, és a gyümölcsfák alakítása, hajtások ritkítása sem maradhat el. Ennyi gallyat képtelenség kézzel darabolni, különösen, ha a sövény szúrós tűztövisből áll, mint nálunk is részben. Erre megoldás a szolgáltatásként házhoz hívható ágdaráló. Ha rendezetten, egy irányba fordítva kupacoltak az ágak, nagyon gyorsan, öles adagokban etetik meg a géppel. A darálékot a teherautóra köpi, amit a munka végeztével kérés szerint leborít, vagy elvisz.


Vélemény, hozzászólás?