Pomázi Cseresznye a pomáziak és a turisták kiskátéja

Csörgősipka-rovat

Új műfajjal bővül a Pomázi Cseresznye kínálata: a középkori királyi udvarok egyik fontos szereplőjét, az udvari bolondot hívtuk meg állandó vendégszereplésre. Ha máshonnan nem, hát az igazságos Mátyás királyról szóló történetekből mindenki tudhatja, hogy nem akármilyen intézmény volt ez, a jó udvari bolond a szórakoztatás bohócruhájában olyan igazságokat tudott elmondani, ami még a királynak is hasznára vált. A jó király meg is becsülte a fürge és jó eszű udvari bolondot. A monda szerint Mátyás király nem egyszer szerepet cserélt vele, nemcsak egy jó tréfa kedvéért, hanem mert ő is egyenesen kimondhatott olyan mondatokat, amit egy királynak nem engedett az etikett. Mi is ezt a hagyományt szeretnénk feleleveníteni, és ha a kendőzetlen igazság valakit sértene, akkor kérjük, ne olvassa az így jelölt cikkeket, vagy vegye tudomásul, hogy az udvari bolondnak ezt is szabad, a bolond fegyvere a szatíra, feladata a nevettetés és elgondolkodtatás.

Azt mindenképpen megígérhetjük, hogy az iróniát nem tévesztjük össze az otrombasággal, durvasággal, hiszen azért a bolondnak a fejével kellene fizetnie. Szerencsére nem kell mást csinálnunk, csak a jól bevált módszert alkalmazni: a szatíra az ókor óta polgárjogot nyert a gondolkodó emberfőt kifakadásig felbosszantó ügyek kibeszélésében, abszurditásuk karikírozó, túlzásig vitt érzékeltetésekor.

Udvari bolondunk bemutatkozó produkciója egy játék lesz. A kedves olvasónak azt kell kitalálnia kinek – vagy minek – a naprakész bemutatkozásából vette a következő, szószerinti idézeteket. Az interneten egy bizonyos város – a kérdés az, hogy melyik – honlapján, a „Városunkról” fül alatt a „Történeti áttekintés”-ben lehet megtalálni a teljes szövegét.

 

„A helyzet annyira konszolidálódik, hogy már egy kis panamára is futotta. A katonaság elszállásolásával kapcsolatos tények körüli manipulációért a bírót és a vezető esküdtet 1720 -ban megyei ítélet alapján deresre húzták, 100 vesszőcsapást kell elszenvedniük. Sorsukban a jegyző is osztozott volna, de büntetését a tekintetes Vármegye elengedte.”

„Ebbe a szerves fejlődésbe robbant bele a két világháború, a háborúkat lezáró magyarellenes rabló diktátum és azt követő ostoba gyűlölködés -hullám. Az eredmény: a becsületes szerb gazdák elüldözése, a helyi németség nagy részének kitelepítése, a zsidó közösség elpusztítása, szétzilálása.”

„A helyzet mára gyökeresen megváltozott. A faluban a civil szerveződések kristályosodási pontjain újra megpezsdül az élet.”

„A falu elébe megy az embereknek: hívja őket, a kispénzüket is: „Szedd magad” mozgalom. Érdemes idelátogatni.”

„Az (egyik legjelentősebb műemlék) épületet a grófi család az I. világháború után hadiárvaház céljára elajándékozta. A kastély azóta is gyermekvédelmi intézményként funkcionál.”


Bejegyzés dátuma:

Kategóriák:

,

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük