Pomázi Cseresznye a pomáziak és a turisták kiskátéja

Érdekességek, visszásságok a szemeteléssel kapcsolatban

szemet1 Tudom, hogy nehéz a dolga a hivatalnak, amikor a köztéri szemetelés felderítéséről van szó, de úgy érzem nem működnek olajozottan a dolgok.
Egyrészt azt látjuk, hogy a nyilvánosan rajtakapott szemetelőkkel semmi sem történt, vagy legalábbis a közösség nincs erről tájékoztatva. Pedig ennek egyrészt visszatartó hatása lenne a többi szemetelő felé, másrészt a tisztességes polgárok számára ez egy jó visszajelzés, hogy a hivatal jól végzi a dolgát, a bűnösök elnyerik méltó büntetésüket. Nem egy következmény nélküli világban élünk.
Ezek mellett pedig a másik oldalon egyes lakosoknak méltánytalan meghurcoltatást kell elszenvedni.
Miről beszélek?
A minap találkoztam egy pomázi ismerősömmel, aki elmesélte történetét, ami elmondása szerint nem is egyedi.
Mikor ezt elmeséltem egy barátomnak, akkor mondta, hogy az ő ismerőse is így járt.

A történet:

A közmunkások találtak az egykori szelektív szemétlerakó mellett illegálisan lerakott kommunális szemetet és mellette találtak egy hivatalos levelet, amit a történet szereplőjének nevére volt kiküldve.
Ebből egyből jön a következtetés, hogy ő lehet a szemetelő.
Valóban?
Első pillanatra ez logikus is lehet.
De nézzük a körülményeket!
A szelektív gyűjtőpontnál ott volt a papírgyűjtő konténer is, amely egyrészt elég sokszor csurig volt, másrészt többször lehetett látni, hogy turkálnak benne.
Tehát egy tisztességes, szelektíven szemetet gyűjtő lakó oda viszi a papírt, ami az előbb felsorolt okok miatt kiesik a konténerből.
Ott a lerakott szemét és a levél, a helyzet láthatóan nem egyértelmű.
De nézzük tovább az esetet.
Történetünk főszereplője ott lakik a közeli társasházban, ahol köztudottan vannak szemetes kukák. Itt elég nehéz elkerülni a kukadíj fizetését (amit a közös költség tartalmaz), tehát bátran feltételezhetjük, hogy főszereplőnk is a fizetők közül került ki. Tehát van kukája, amiért díjat fizet, de ő időt, fáradtságot nem kímélve elcipeli szemetét a távolabbi szelektív gyűjtőponthoz és ráadásul belerakja a levelét is, hogy megtalálják.
Ez valóban egy zseniális terv.
Minden józanon gondolkodó erre a következtetésre jut.
Ezután mit tesz a hivatal?

Vár 6 hónapot, küld egy levelet, majd beidézi a zseniális terv kitervelőjét. Vegyen ki szabad napot és menjen be a hivatalba és számoljon be galád tettéről!

Mi a tanulsága az esetnek?
Úgy látjuk, hogy a hivatal működése hagy maga után egy kis kívánnivalót.
Akár a dolgozók túlterheltsége, akár szervezési probléma, vagy akármi más okozta is, hogy ilyen esetek előfordulnak ez egyik sem jó nekünk, pomázi lakosoknak.
Szerény véleményem szerint az előbb vázolthoz hasonló esetben elég lenne, ha bekérik a kukadíj befizetésének igazolását.
A rajtakapott szemetelőkkel pedig legyenek szigorúak és tájékoztassák a lakosságot a fejleményekről.


Bejegyzés dátuma:

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük