Pomázi Cseresznye a pomáziak és a turisták kiskátéja

Javaslataink a díszpolgári kitüntetésre: Leidinger István és Sosity Anica

A hagyományokhoz híven október 23-án adja át a polgármester a Pomáz díszpolgára kitüntetést. Az elismerésre bárki javasolhat olyan személyt, „aki Pomáz városért és azon túlmenően a magyarságért, hazánkért valamilyen kiemelkedőt – legyen szellemi, tárgyi vagy anyagi természetű –  cselekedett.”

Leidinger Istvánra és Sosity Anicára pontosan ráillenek a kiírásban szereplő feltételek. Mindketten egész életükben önzetlenül szolgálták Pomáz és azon túlmenően hazánkat. Anica az idén 35 éves Opanke együttes vezetőjeként öregbíti Pomáz hírnevét ország határain innen és túl, István pedig az önkéntes tűzoltóság élén évtizedek óta mentett életeket és vagyont, s tanítja ennek a módját több egyetemen is. Mindketten megérdemlik az elismerő címet.


Tisztelt Képviselő-testület, tisztelt Bíráló Bizottság!

A Közösen a Városunkért Egyesület a Pomáz Város Önkormányzata által közzétett felhívásnak eleget téve LEIDINGER ISTVÁNT, a Pomázi Önkéntes Tűzoltóság leköszönt parancsnokát a POMÁZ DÍSZPOLGÁRA kitüntetésre javasolja.

A kiírás szerint a Pomáz díszpolgára kitüntetés adományozható annak a személynek, aki Pomázért és azon túlmenően a magyarságért, hazánkért kiemelkedőt cselekedett – legyen az eszmei, szellemi, tárgyi vagy anyagi természetű.

A fenti kiírásnak Leidinger István teljes mértékben megfelel. A Pomázi Önkéntes Tűzoltóság, amelynek élén állt, eddig két ízben kapta meg a Pomázért kitüntetést, amelyet akár többször is oda lehetne ítélni nekik, hiszen a szervezet folyamatosan magas színvonalon dolgozik, legyen szó akár tűz-, víz-, viharkár elhárításáról, baleseti segítségnyújtásról, vagy a város értékeinek mentéséről, fák locsolásáról.

Pomáz város nem teheti meg, hogy köszönet és elismerés nélkül hagy több, mint 30 éves szolgálatot, olyan munkát, amelyet egyik polgártársunk önkéntesen, önzetlenül, a közösség, egészen pontosan a közösség bajban levő tagjaiért végzett. Leidinger István sokkal többet tett annál, mint ami egy önkéntes tűzoltó feladata. Ő nemcsak a mentendőkre figyelt, hanem bajtársaiért is ő vállalt felelősséget. A bevetéseken, vagy ahogyan a tűzoltók mondják, a vonulásokon az első sorban küzdött, „békeidőben” pedig folyamatosan dolgozott a képzettség és a technika fejlesztésén, a rövid- és hosszú távú stratégia kidolgozásán.

A tűzoltóság szervezeti felépítését, működtetését, az utánpótlás folyamatos nevelésének megszervezését neki köszönhetjük, aki diplomás tűzvédelmi szakértőként több évtizeden keresztül látta el a vezetői feladatokat magas szakmai színvonalon. Tette mindezt, mint a többi önkéntes tűzoltó, fizetség nélkül a szabadideje terhére, sőt ő maga rendszeres adományokkal segíti a pomázi tűzoltóságot.

Leidinger István egy olyan erős, elkötelezett közösséget teremtett, amely példamutatóan összetartó, ahová jó tartozni. Ez helyi és országos szinten is viszonyítási pont, de ami ennél is fontosabb, az ifjúság számára követendő példa.

A város „hétköznapi” feladatainak megoldásában is az átlagnál jóval többet tesz, folyamatosan részt vesz az önkormányzati munkában. Korábban képviselőként, majd a Pénzügyi Bizottság külső tagjaként dolgozott és dolgozik jelenleg is.

Leidinger István akár korábban is megkaphatta volna már a díszpolgári címet – sokszorosan megdolgozott érte –, a parancsnoki tisztségről történő leköszönése azonban olyan mérföldkő, amelyet nem léphetünk át anélkül, hogy meg ne állnánk egy köszöntésre, a díszpolgári címben megnyilvánuló elismerés és megbecsülés kifejezésére.

Pomáz, 2018. október 4.

Javaslatunk kedvező elbírálásában bízva üdvözlettel:

Hardi Péter
elnök
Közösen a Városunkért Egyesület


Tisztelt Képviselő-testület, tisztelt Bíráló Bizottság!

A Közösen a Városunkért Egyesület a Pomáz Város Önkormányzata által közzétett felhívásnak eleget téve KRUNITYNÉ SOSITY ANICÁT, az Opanke Együttes vezetőjét a POMÁZ DÍSZPOLGÁRA kitüntetésre javasolja.

A kiírás szerint a Pomáz díszpolgára kitüntetés adományozható annak a személynek, aki Pomázért és azon túlmenően a magyarságért, hazánkért kiemelkedőt cselekedett – legyen az eszmei, szellemi, tárgyi vagy anyagi természetű.

A fenti kiírásnak Sosity Anica megfelel, önzetlen szerény magatartásával, értékrendjével, színvonalas művészi munkájával, az idén 35 éves Opanke együttes vezetésével, hosszú éveken keresztül végzett magas színvonalú munkájával a pomáziaknak sok örömet szerzett, városunk hírnevét az országhatárokon túl is megismertette, illetve öregbítette.

A város szellemi arculatának az Opanke táncegyüttes egy olyan értékes és meghatározó része, amelynek fenntartása, megvédése minden városvezetés örömteli feladata kell, hogy legyen. Azok, akik a gyakorlatban is végeznek kulturális, hagyományőrző munkát, tudják, hogy az ilyen tevékenységet nem lehet hosszú ideig sikeresen végezni, ha nincs egy olyan összetartó csapat, vagy egy lelkes szervező, amely vagy aki motorja lehet ennek. 35 év eredményei bizonyítják, hogy Pomázon sikerült, és ez nem kis részben Sosity Anicának köszönhető

Sosity Anica alapítója az Opankének, 35 éve vezeti, szervezi a közösséget. Nemcsak oktat, koreografál, vezeti a próbákat, de az Opankét egy olyan összetartó közösséggé kovácsolta, amelyből nem lehet kiöregedni, csak beleszületni. Itt táncolni nem egy múló kedvtelés, hanem élethosszig tartó élvezet. Szerencsére sokan szerveznek gyerekekből tánccsoportot, azonban csak nagyon keveseknek sikerül felnőttként megtartani őket, de igazán kivételes az, ami az Opankéban természetes. Itt az ősz hajú táncosok és gyerekek egyaránt örömmel vesznek részt a heti próbákon és a pomázi, országon belüli, vagy határon túli fellépéseken.

Sosity Anica tevékenységének méltatására elég az együttes által megkapott legfontosabb díjak és kitüntetések felsorolása:

 • Belgrád – „Aranyalma Díj” a Szerb Hagyományok és Kultúra Fesztiválján (ez a legjobb tánccsoportnak járó díj)
 • Pomáz – az általa vezetett Opanke együttes Pomázért díjat kapott a helyi hagyományok ápolásáért
 • Belgrád – 1. díj a diaszpórában élő szerbek folklórfesztiválján
 • Budapest – Szent Száva Díj (ez a szerb Országos Önkormányzat kitüntetése)
 • Párizs – II. helyezés a VI. Európai Folklórszemlén – 32 csoportból – a POMÁZI HAGYOMÁNYŐRZŐ LAKODALMAS koreográfiájával éves helyi gyűjtés alapján
 • Ráckeve – kiváló minősítés, az országos minősítőn
 • Deszk – ezüstérem a VII. Európai Folklórszemlén
 • Budapest – Pest Megye Önkormányzatának kitüntetése a 20 éve működő, hazai és európai nemzetiségi rendezvényeken résztvevő többszörösen kitüntetett egyesület elismeréseként.
 • Budapest – Magyarország Miniszterelnöke a Nemzetiségi Díj kitüntetést adományozta, a szerb hagyományok 3 évtizedes magas szintű ápolásáért.

A Sosity Anica által vezetett együttes a fesztiválok folyamatos résztvevője. Ezeken folyamatosan öregbítik Pomáz hírnevét.

Kiemelt fesztiválok: táncházak

 • Szentendre Tavaszi Fesztivál,
 • Budapest, Tavaszi Fesztivál,
 • Pomáz és környéke fesztiválsorozata.
 • továbbá Hévíz, Ráckeve és Pilis szinte valamennyi településén részt vett már az Opanke.
 • Balkáni táncházakban, Budapest kerületeiben adott elő
 • Pomázi Udvar rendezvény sorozatot szervezi.

Sosity Anica munkájának híre és elismertsége az egész országban, sőt azon kívül Pomáz város hírét és nevét is öregbíti. Méltánytalan lenne, ha ezt pont Pomázon nem értékelnék. A 35 éves évforduló jó alkalom arra, hogy a díszpolgári cím odaítélésével bizonyítsuk, ismerjük értékeinket és büszkék vagyunk rájuk!

Pomáz, 2018. október 3.

Javaslatunk kedvező elbírálásában bízva üdvözlettel:

Hardi Péter
elnök
Közösen a Városunkért Egyesület


Bejegyzés dátuma:

Kategóriák:

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük