Pomázi Cseresznye a pomáziak és a turisták kiskátéja

Javaslataink kitüntetésekre

A Közösen a Városunkért Egyesület Leidinger István tűzoltóparancsnokot a Pomáz díszpolgára kitüntetésre, Sosity Anicát, az Opanke Együttes vezetőjét pedig a Pomázért kitüntetésre javasolja. Mindketten sokat és önzetlenül tesznek a városunkért, öregbítik a Pomáz hírnevét. Úgy gondoljuk, rászolgáltak a közösség elismerésére.

A kitüntetésre ajánló levelek az alábbiakban olvashatók.

LEIDINGER ISTVÁN kitüntetésre ajánlása:

Tisztelt Képviselő-testület, tisztelt Bíráló Bizottság!

A Közösen a Városunkért Egyesület a Pomáz Város Önkormányzata által közzétett felhívásnak eleget téve LEIDINGER ISTVÁNT, a Pomázi Önkéntes Tűzoltóság parancsnokát a POMÁZ DÍSZPOLGÁRA kitüntetésre javasolja.

A kiírás szerint a Pomáz díszpolgára kitüntetés adományozható annak a személynek, aki Pomázért és azon túlmenően a magyarságért, hazánkért kiemelkedőt cselekedett – legyen az eszmei, szellemi, tárgyi vagy anyagi természetű.

A fenti kiírásnak Leidinger István teljes mértékben megfelel. A Pomázi Önkéntes Tűzoltóság, amelynek élén áll, eddig két ízben kapta meg a Pomázért kitüntetést, de akár minden évben is oda lehetne ítélni neki, hiszen a szervezet folyamatosan magas színvonalon dolgozik, legyen szó akár tűz-, víz-, viharkár elhárításáról, akár baleseti segítségnyújtásról.

A tűzoltóság működtetését, az utánpótlás folyamatos nevelésének megszervezését Leidinger Istvánnak köszönhetjük, aki több évtizede látja el a vezetői feladatokat magas szakmai színvonalon. Teszi mindezt, mint a többi önkéntes tűzoltó, fizetség nélkül a szabadideje terhére, sőt ő maga rendszeres adományokkal segíti a pomázi tűzoltóságot.

Leidinger István beleszületett a feladatba, hiszen édesapja is önkéntes tűzoltóparancsnok volt. Ő azonban nem örökölte, hanem kiérdemelte ezt a megtisztelő, egyben rendkívüli felelősséggel, folyamatos készenléttel, rengeteg munkával járó feladatkört. Diplomás tűzvédelmi szakértőként is ugyanezen a területen dolgozik, emellett „kikapcsolódásként” végzi Pomáz és a környező települések (Budakalász, Csobánka, Pilisszentkereszt, Pilisszántó) önkéntes tűzoltóságának vezetését magas színvonalon egyebek között jó helyismeretének és közösségi kapcsolatrendszerének is köszönhetően.

Munkája eredményességét a katasztrófa elhárítás hírein, az Önkéntes Tűzoltóság magas szintű működtetésén túl jól jelzik a pomázi csapat nemzetközi és hazai versenyeken elért sikerei. Leidinger István egy olyan erős, elkötelezett közösséget teremtett, amely példamutatóan összetartó, ahová jó tartozni.  Ez helyi és országos szinten is viszonyítási pont, de ami ennél is fontosabb, az ifjúság számára követendő példa. Már kisiskolás kortól jelentkeznek és jelentkezhetnek hozzájuk azok a fiúk és lányok, akik először biztosan valamelyik városi rendezvényen mászkálhattak a tűzoltó autókon, felpróbálhatták a sisakot, tarthatták a fecskendőt.

A lakosság tiszteletét, szeretetét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 2017. május 1-én a pomázi civil szervezetek és a polgárok köszönetük jeléül megvendégelték a tűzoltókat. Leidinger István a díszpolgári címet kiérdemelte. Pomáz város egész közösségének egyetértésével találkozna a döntés, ha hivatalosan is kimondanánk azt, amit polgárként érzünk.

Pomáz, 2017. október 6.

Javaslatunk kedvező elbírálásában bízva üdvözlettel:

Hardi Péter elnök

Közösen a Városunkért Egyesület

 

SOSITY ANICA  kitüntetésre ajánlása:

Tisztelt Képviselő-testület, tisztelt Bíráló Bizottság!

A Közösen a Városunkért Egyesület a Pomáz Város Önkormányzata által közzétett felhívásnak eleget téve SOSITY ANICÁT, az Opanke Együttes vezetőjét a POMÁZÉRT kitüntetésre javasolja.

A kiírás szerint a Pomázért kitüntetés adományozható annak a személynek, aki életművében, konkrét cselekedeteiben Pomáz hírnevét öregbítette, a polgárok életvitelét szebbé, gazdagabbá tette huzamosabb ideig közösségi munkát végzett.

A fenti kiírásnak Sosity Anica megfelel, önzetlen szerény magatartásával, értékrendjével, színvonalas művészi munkájával, az Opanke együttes vezetésével, hosszú éveken keresztül végzett magas színvonalú munkájával a pomáziaknak sok örömet szerzett, városunk hírnevét az országhatárokon túl is megismertette, illetve öregbítette.

Rövid összefoglaló a hosszú és sikeres munkájáról, címszavakban:

 • Belgrád – „Aranyalma Díj” a Szerb Hagyományok és Kultúra Fesztiválján (ez a legjobb tánccsoportnak járó díj)
 • Pomáz – az általa vezetett Opanke együttes Pomázért díjat kapott a helyi hagyományok ápolásáért
 • Belgrád – I. díj a diaszpórában élő szerbek folklórfesztiválján
 • Budapest – Szent Száva Díj (ez a szerb Országos Önkormányzat kitüntetése)
 • Párizs – II. helyezés a VI. Európai Folklórszemlén – 32 csoportból – a POMÁZI HAGYOMÁNYŐRZŐ LAKODALMAS koreográfijával ‘ éves helyi gyűjtés alapján
 • Ráckeve – kiváló minősités, az országos minősítőn
 • Deszk – ezüstérem a VII. Európai Folklórszemlén
 • Budapest – Pest Megye Önkormányzatának kitüntetése a 20 éve működő, hazai és európai nemzetiségi rendezvényeken résztvevő többszörösen kitüntetett egyesület elismeréseként.
 • Budapest – Magyarország Miniszterelnöke a Nemzetiségi Díj kitüntetést adományozta, a szerb hagyományok 3 évtizedes magas szintű ápolásáért.

A Sosity Anica által vezetett együttes a fesztiválok folyamatos résztvevője. Ezeken folyamatosan öregbítik Pomáz hírnevét.

Kiemelt fesztiválok: táncházak

 • Szentendre Tavaszi Fesztivál,
 • Budapest, Tavaszi Fesztivál,
 • Pomáz és környéke fesztiválsorozata.
 • továbbá Hévíz, Ráckeve és Pilis szinte valamennyi településén részt vett már az Opanke.
 • Balkáni táncházakban, Budapest kerületeiben adott elő
 • Pomázi Udvar rendezvény sorozatot szervezi.

és a sort folytathatnánk.

Pomáz, 2017. október 6.

Javaslatunk kedvező elbírálásában bízva üdvözlettel:

Hardi Péter elnök

Közösen a Városunkért Egyesület


Bejegyzés dátuma:

Kategóriák:

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük