Pomázi Cseresznye a pomáziak és a turisták kiskátéja

Méhészkedés Pomázon, Április

 Elérkeztünk az áprilisról szóló beszámolóhoz. Ismét rászolgált a szeszélyes jelzőre. Nézzük meg, hogyan alakult méhészet szemszögéből ez a változatos hónap.

A hónap elején megtörtént a méhcsaládoknál a generációváltás. Az áttelelt, idős méhek helyét fiatal méhek veszik át. Gyenge családok esetében ez kritikus időszak. Ha nincs elég utánpótlás, akkor a család elpusztul. Folytatódik a családok erősödése, a fészek újabb keretekkel való bővítése. Április közepére minden keret a helyére került a fészekben (nálam 11 keret), egyre többen vannak a méhek. Minden család kapott 1-2 műlépes keretet, hogy azt kiépítsék. Ezt nagyon gyorsan meg is tették, sőt az anyák az új sejteket azonnal be is petézték. Sok nektárt és virágport hordtak. Tavaly április 12-én már meg kellett nyitni a mézteret a méhek előtt, idén ezt csak április végén tudtam megtenni a hideg idő miatt.

Április 19-én havazással lepett meg minket a természet, úgyhogy április második fele egyáltalán nem volt kegyes a méhekhez/méhészekhez. Mikor az időjárás éppen engedte, akkor a túl erős családoktól fiasításos kereteket vettem el, és tettem át gyengébb családokhoz. Így tudom erősíteni a gyengébb családokat, és gyengíteni a túl erőset, ezzel megelőzve a zsúfoltság – valamint a hideg, esős idő miatt kialakuló „semmittevés” – következményeként kialakuló rajzási elhatározást. A hideg idő miatt a családok fejlődése kissé lelassult, élelemkészletük megcsappant. Az biztos, hogy idén tavaszi virágmézből kevesebb lesz. Vagy nem lesz, majd májusban kiderül.  A repcére vándorolt méhészek sem fognak büszkélkedni az idei repceméz-terméssel. Eddig 1-0 az időjárás javára.

Húsvét körüli éjszakai fagyok is a méhészek ellenségei. Idén is jutott belőle. Ilyenkor az akácbimbók megfázhatnak, vagy megfagyhatnak. Ha elfagy, az egyértelműen látszik. Megfázás esetén lehet könnyen lyukra futni, mert virágba borul ugyan az erdő, de nem mézel. Vagy nem annyit, amennyit kellene. Fagyást szerencsére nem tapasztaltam, megfázás pedig majd kiderül, ha nyílik a virág. Az biztos, hogy az április és a május eleje igen sok álmatlan éjszakát tud okozni a méhészeknek. Mitől függ a jó termés? Úgy tartják, hogy három tényező befolyásolja. A méhcsaládok milyensége, a méhlegelő, valamint az időjárás. A méhész a méhcsaládok milyenségét tudja befolyásolni. A méhlegelők közül is lehet válogatni, de az időjárás előre nem kiszámítható.

Áprilisban már látszik, hogy mely családoktól érdemes méhanyát szaporítani. Ugyanis mindegyik méhcsalád más és más. A méhek kinézetre azonosak ugyan, de mentalitásuk családonként eltérő. Figyelembe veszem, hogy az adott család hogyan telelt, tavasszal milyen ütemben fejlődik, mennyire szorgalmasak az adott család méhei, és természetesen azt is, hogy ne legyenek vadak. Ezen tulajdonságok nagyrészt a méhanyától függnek. A szaporítás technikájáról majd júniusban fogok írni.

Áprilisban megtörtént a méhek méhegészségügyi felelőssel történő átvizsgálása. Ennek hiányában vándorláshoz szükséges állatorvosi igazolás nem adható ki.

Május első felére várható az akác virágzása, ezért beszéltem a területileg illetékes erdésszel, hogy idén is szeretnék a területen méheket lepakolni. Most sem látta akadályát, így megtörtént a vándorhely rendbetétele is. Azt nem árulom el, hogy ez a hely hol van, mert a jó helyekért versenyeznek a méhészek, és sajnos a méheket is lopják – mint mindent, ami mozdítható.

A képen, a vándorhely rendbetétele előtti állapot látható:

Ha májusban kegyes lesz az időjárás, akkor legközelebbi beszámolóban az akácerdőbe történő vándorlásról, valamint az akácméz-termelésről fogok írni.


Bejegyzés dátuma:

Kategóriák:

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük