Pomázi Cseresznye a pomáziak és a turisták kiskátéja

Mi történt a legutóbbi testületi ülésen?


Néhány fontos, a pomáziakat különösen érintő napirend:

 • Nyári közigazgatási szünet a polgármesteri hivatalban (5. napirend)
 • Milyen legyen Pomáz? – terítéken a településszerkezeti terv (7. napirend)
 • Ipari övezet bővítése (8. napirend)
 • Megalapítottuk az Év Tűzoltója Díjat (9. napirend)
 • Az óvodák és a bölcsőde nyári nyitvatartásáról (12. napirend)
 • EGYEBEK

Nyári közigazgatási szünet a polgármesteri hivatalban (5. napirend)

Közigazgatási szünetet tart a hivatal július utolsó hetében, illetve karácsony után.
Ebben az időszakban az ügyfélszolgálat nem működik, levelet nem vesz át a hivatal és az eljárási határidő is megszakad. Egyedül az anyakönyvezés tart ügyeletet.
Andrásné Murányi Borbála képviselőtársam hangot adott aggodalmának, amely szerint lehet olyan halaszthatatlan ügye a pomáziaknak ebben az időszakban is, amit intéznie kellene a hivatalban.
A szavazásnál magam is tartózkodtam. Nem vitatom, hogy a hivatal munkatársainak többsége sokat és lelkiismeretesen dolgozik. Ugyanakkor a pomáziak gyakran érzékelik a működési zavarokat a hivatalban: telefonon sokszor nehéz elérni az alkalmazottakat, de számosan panaszkodnak arra is, hogy a polgármesternek címzett levelük megválaszolatlan marad.
Egyik ismerősöm levélben fejtette ki a véleményét, ami szerint örvendetes, ha a hivatal alkalmazottai szemetet szednek – de nem az ügyfélfogadási idő rovására.

Milyen legyen Pomáz? – terítéken a településszerkezeti terv (7. napirend)

A közbeszédben ritkán használt szóösszetétel a gyakorlatban azt jelenti, hogy milyen is legyen Pomáz. Amióta képviselő vagyok, időnként napirendre kerül a kérdés. A korábban ismert anyagokhoz képest a mostani előterjesztés jobb színvonalú, de még mindig számos változtatni való akad benne. Ami nagyon hiányzik belőle, az a párbeszéd a pomáziakkal. Más településeken ezekről a kérdésekről szakmai és lakossági fórumokat tartanak. Nálunk pedig…
Így lehetséges, hogy az előterjesztésbe kerültek olyan avult állítások, mint például a Szelistye szabad területként való említése.
Vitatható, hogy alapfokon jól ellátott a város, mint ahogy az is, hogy a szőlő- és gyümölcstermesztés a jövő húzóágazata.
A terv szerint az idegenforgalom szintén a jövő húzóágazata, ám, hogy ezt miként kívánja elérni a város, nos, annak a kifejtése elmarad.
Az pedig álláspontom szerint egyszerűen nem felel meg a valóságnak, hogy a helyi építési szabályzat működik. Ha így lenne, a mostani formájában nem épülhetne Szelistyén a Pilis kapuja lakókert. De kérdezhetem azt is, hogy milyen örökségvédelem az, ahol egyetlen helyi védettségű épület sincs!
A dokumentum az említettek ellenére alkalmas a továbbgondolásra – feltéve, ha a városvezetés nem a helyben szokásos módon – maximum a minimumot – vonja be a pomáziakat a megvitatásába….

Ipari övezet bővítése (8. napirend)

Örvendetes, hogy ismét esély adódhat az ipari övezet bővítésére. Egy szentendrei vállalkozó évek óta tárgyal erről az összességében néhány hektáros ingatlanok tulajdonosaival, a területre vásárlási ajánlatot ad. Az önkormányzat feladata egyebek között pedig az, hogy mezőgazdasági területből iparivá minősítse át a területet. Ezzel a terület értéke nagymértékben növekszik, ami által az új tulajdonos jól jár. Szerettem volna elérni, hogy a területnek 20 százaléka kerüljön Pomáz tulajdonába – a megajánlott 10 százalék helyett. A 20 százalék egyébként a környék településein bevett gyakorlat hasonló esetben. Nem úgy Pomázon, ahol a közösség helyett az ingatlanokat felvásárló járna jól. A többség sajnos leszavazta a javaslatomat.
Ezek után kért szót Nagy Attila képviselőtársam.
Hogy szavai miként csapódtak le az ülést a tévéből figyelemmel kísérő egyik pomáziban, Elek Icuban, azt a közösségi oldaláról idemásolom:

„Hangosan gondolkodom

Nézem a Testületi Ülést a neten…….nem azért mert mazohista vagyok, azért mert érdekel, mert szeretek tudni városi dolgokat. Az egész munkamenetről nincs különösebb észrevételem, csak amit már valamelyik előző írásomban is szóvá tettem. A vezetőség részéről arrogáns, kioktató stílusa a két ” kerékkötő” képviselővel szemben. Amit már átvesznek a tisztelt kollégák is, érezvén, hogy most ezt lehet, így is lehet, hisz ez az irányvonal. Én azt is elfogadom, hogy nem kellemes, mikor valaki ellenkezik, aggályoskodik, kérdezősködik. De, ezt tudni kell kezelni, rutinosan, s nem úgy mint a gyerekek az óvodában. Sértegetni, kigúnyolni, lealázni. Ezek nem politikai ezközök! Lehet érvelni, bizonyítani, indokolni. De semmi esetre sem személyeskedni, sértegetni, az alapvető illemszabály sem betartani……No, de lépjünk túl ezen, amiért tollat ragadtam. Az ülés már csaknem véget ért, amikor szót kért egy városatya. Azzal kezdte, hogy szembefordult a kamerával, ezt meg is indokolta. Körülbelül ezt mondta: Most azért fordulok ide, hogy mindenki jól lásson, és tudja majd, hogy a következő választáson kire kell szavazni, mert XY milyen drágaságot akar………..No, ennek az az előzménye, hogy az egyik kerékkötő, egy bizonyos szerződésnél nagyobb százalékot kérne a vállalkozótól, mint amennyit a testület jóváhagyna. Nem magának kéri, a Városnak szeretne nyerni többet. Ennyi röviden! Persze, bármennyit javasolt volna az illető, a többiek úgy is leszavazzák, nekik a Polgi javaslata az irányadó. Ez eddig még nem is baj, legyen összetartás, el kell fogadni a többség akaratát………De, képviselő úr, amit Ön tett, az övönaluli volt! A nyilvánosság előtt rágalmazni uszítani valaki /valakik/ ellen, főként, hogy az illetőnek már védekezésre sincs lehetősége, ez már az övönaluli kategória! Képviselő úr, Őn nemigen szól, szólal meg, az egész munkamenet során, de tudja mit? Ennyit sem kellett volna……..”

Megalapítottuk az Év Tűzoltója Díjat (9. napirend)

Örömmel tapasztaltam, hogy a díj alapítására vonatkozó egy évvel ezelőtti javaslatom elől Rédei Imre képviselőtársam előterjesztése nyomán a jogi akadály is elhárult. A következő napirendünkben döntöttünk a kitüntetett személyéről is. A díjat – most már írhatom, hiszen már nyilvános információ – Mező Lajos – önkéntes tűzoltó kapta. Gratulálok és köszönet a sok évtizedes áldozatos munkájáért!

Az óvodák és a bölcsőde nyári nyitvatartásáról (12. napirend)

Azokat a gyerekeket, akiknek a szülei GYES-en, GYED-en vannak, június 16. és augusztus 31. között nem tudják fogadni az óvodák és a bölcsőde.

Az EGYEBEK napirendi pontban feltett kérdéseim:

 1. Mikor tárgyalja a testület a forgalomtechnikai felülvizsgálatra beérkezett javaslatokat?

Válasz: a május 17-i testületi ülésen.

 1. Az ipartelepen egyre több sitt halmozódik fel. Mi ennek az oka?

A jegyző válasza: hatósági eljárásról nem adhat felvilágosítást. Annyit azért elárult, hogy három cégnek is van engedélye hulladékhasznosításra.

 1. Hol tart az Arculati kézikönyv megalkotása? Budakalászon erről már lakossági egyeztetést tartanak.

A polgármester válasza: nem hiszi, hogy annyival előttünk járnak.

 1. A Beniczky utcai szennyvízforrás mikor számolódik fel?

A jegyző a válaszában több millió forint költséget említett, amire most nincs fedezet.

 1. A Rákóczi utca 59. előtti lámpa hol világít, hol nem. Kértem az intézkedést.

Polgármester: nyáron LED-esre cserélik a lámpatesteket a fő utcákban, és talán jut belőlük a Rákóczi utcába is.

 1. A Szegfű utcában rossz helyen van a lefolyó, nagy esőzések során megkerüli a víz.

Polgármester: kiment a műszakkal, megnézte, minden rendben. (Sajnos viszontválaszra nem volt lehetőségem. Elmondtam volna, hogy meg kellett volna kérdeznie a környéken lakók tapasztalatait is…)

 1. A Dobogókői utca végén lakó Écsyék pincéjébe vezetődik a csapadékvíz az utcáról, tettem szóvá még az előző testületi ülésen. Kérdeztem, hol tart az ügy megoldása.

A polgármester nem emlékezett, hogy intézkedést ígért volna, viszont javasolta, hogy az érintettek keressék meg írásban a hivatalt. (Azóta értesítettem az családot.)

 1. Kutyamenhely ügyében tolmácsoltam az állatvédő egyesület elnökének, Lohonyáné Mezei Szilviának a kérését az ingatlan körüli kérdések rendezésére. (A levelet valamennyi képviselő megkapta.)

A polgármester válasza: az egyesület és az önkormányzat szerződése 2020-ig tart, nem látja okát, hogy azon változtasson.


Bejegyzés dátuma:

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük