Pomázi Cseresznye a pomáziak és a turisták kiskátéja

Negyedik alkalommal jöttünk össze az önkormányzat előtti parkban

Figyelemmel kísérjük!

Negyedik alkalommal jöttünk össze az önkormányzat előtti parkban, hogy megvitassuk az égetéssel kapcsolatos tapasztalatokat. Volt egy rossz, meg egy jó meglepetés is ez alkalommal.

A rossz: Kevesebben jöttek el, mint akik a fórumokon véleményt cseréltek. Úgy látszik választ kaptak a kérdéseikre, megoldottnak gondolják a problémát, vagy csak egyszerűen érdektelenség miatt nem maradt energiájuk megosztani tapasztalataikat.

Mindezek ellenére ismertettem a jelenlévőkkel, hogy milyen lehetőségek vannak a szomszéd felelőtlensége esetén. (noha az égetésre van másféle megoldás is…)

1., Az önkormányzati rendelet csak ez égetést engedélyezi (száraz kerti hulladék), a füstölést nem. Sőt a füstölést a levegővédelmi kormányrendelet 4. paragrafusa alapján tilos. Szó szerint: „tilos a légszennyezés, …. valamint a levegő lakosságot zavaró bűzzel való szennyezése…”

 1. hulladék égetése közterületen, (pl kapu előtt) tilos, azt az önkormányzati rendelet sem engedi,
 2. Kizárólag csak kerti hulladék égethető, önkormányzat által kaszáltatott hulladék nem égethető!! (Még az önkormányzatnak sem! Két ok miatt, egy: nem magánterület, kettő: nem kerti hulladék!)
 3. Minden mást égetni a hulladékgazdálkodási engedély nélkül tilos, (sőt bűncselekmény, tehát pénzbírságra, börtönre váltható!) még tüzelőberendezésben is. A tiltott anyagok égetése a koromból kimutatható, büntetés több százezer ft.

A zavaró, bűzzel, füsttel járó égetés bejelentése történhet fényképes, tanúval ellátott módon, a rendőrségen, a katasztrófa védelemnél, a járási hivatal hatósági osztályán, a jegyzőnél.

Ha egyéb, nem megengedett hulladék égetését tapasztaljuk, akkor az lefényképezve a levegő munkacsoport bejelentő ívét kitöltve fordulhatunk a járási hivatal hatósági osztályához, rendőrséghez, katasztrófa védelemhez. jegyzőhöz.  A nyomtatvány itt található:

https://www.levego.hu/tanacsado-iroda/formanyomtatvanyok/

Az égetést engedő önkormányzati rendelettel az is a problémám, hogy mivel nem ellenőrzik a betartását, a lakosságra bízzák az ellenségeskedést. ( Érdekes, hogy a pomáziak parkoláshoz nem elég felnőttek, azt tiltani kell, a veszekedésre viszont eléggé érettek. Ki érti ezt?)

Nem gondolom, hogy divattá válna a feljelentgetés, nem is az a szándékom. De hogy valaki füsttel és agresszióval terrorizálja a környezetét, amiért nem vállalja a felelősséget, és mindezt a pomázi rendeletre fogja, az aljasság!

Viszont a jó: szemmel és orral érzékelhetően kevesebb a füstölés a városban!  A szelektív napokon egyre több „égetnivaló” kupac jelenik meg a házak előtt, egyre többen jönnek rá, hogy kényelmesebb és gyorsabb becsomagolni a kerti hulladékot, mint órákig állni a tűz mellett, büdösen és bűntudattal a szomszédok miatt. Örömteli, hogy a túlnyomó többség felfedezi a környezettudatosság előnyeit!

Végezetül néhány link egybegyűjtve, a hulladékudvarról, a szállítási besorolásokról, árakról lomtalanításról.

HULLADÉK, LOMTALANÍTÁS:   http://www.vszzrt.hu/koezerdeku/hulladekudvar

http://www.pomaz.hu/hirek/2714/szelektiv_hulladekgyujtes_2018_as_naptara_fontos_informaciok

 

Jobb levegőt!

N.I.


Bejegyzés dátuma:

Hozzászólások

2 hozzászólás a(z) “Negyedik alkalommal jöttünk össze az önkormányzat előtti parkban” bejegyzéshez

 1. Elek Ilona avatar
  Elek Ilona

  Ezek nagyon hasznos információk, István köszönjük! Meglepetten tapasztaltam én is, hogy a lakókat ennyire nem érdekli e téma, legalább is élőben! Mert a netre ha felkerül , ott szinte „izzik” a téma! Én magam, kb 170 személyes meghívót kiküldtem, amire 5-6 embertől jött kimentés. Ilyenkor komolyan elgondolkodom, érdemes? Érdemes időt, fáradságot, némi anyagiakat feláldozni azokért akiket ez érint? A körülmények igazán adottak voltak, a napközbeni kánikula után az a kis esti séta mindenképpen hasznára vált volna mindenkinek. Az információk meg pláne…………

  1. Nagy István avatar
   Nagy István

   Továbbra is figyelemmel kísérjük a füsthelyzetet Pomázon. Célunk, hogy az itt lakók, és a kiköltözők élvezhessék a Pilis fáinak adományát (az élő fákra gondolok), mert ezt a „harcot” nem lehet abbahagyni a pomáziak jövője érdekében! Akcióink is e célra irányulnak, folytatjuk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük