Pomázi Cseresznye a pomáziak és a turisták kiskátéja

Összefoglaló jelentés a 2016. 06.05-i villámárvízről

A bejegyzésben olvasható levél közzétételét Leidinger István tűzoltóparancsnok kérésére közli a Pomázi Cseresznye.

tuzoltocikkfejlec

Szám: 31 /2016.
Tárgy: Összefoglaló jelentés a 2016. 06.05-i villámárvízről

Vicsi László Pomáz polgármestere
Wikler Sándor Józsefné Csobánka polgármestere
Peller Márton Pilisszentkereszt polgármestere
Rogán László Budakalász polgármestere
Csicsmanczai  Tamásné  Pilisszántó polgármestere

Székhelyén

Tisztelt Polgármester Asszony, Polgármester Urak!

Jelentem, hogy 2016. Június 5-én a területen Csobánka és Pomáz viszonylatában villámárvíz alakult ki, amely felhívta a figyelmet a Dera patak mentén fekvő települések egymásrautaltságára, valamint olyan szintű figyelmeztetést kaptunk, amely intézkedéseket kell, hogy generáljon a mind gyakrabban bekövetkező hasonló esetek megfelelő kezelésére.
Az esemény leírása
2016 június 5-én, vasárnap 12-13 óra között felhőszakadás szerű eső történt a Nagy-Csikóvár térségében, amely a Dera patak vízgyűjtő területén fekszik. (Amennyiben ez a felhőszakadás a Pilis viszonylatában történik, Pilisszentkeresztet is közvetlenül érinti, ezért a jelentésemet Pilisszetkereszt polgármesterének is címzem.) A felhőszakadás következtében a lezúduló víz elindult az erdei utakon, vízfolyásokon a Dera patak irányába. A lezúduló víz erejére jellemző, hogy az 1111-es útra görögdinnye nagyságú köveket mosott ki a Szurdoktól Pomáz irányában több helyen.

felho
A felhőkép 2016.06.05-én 12-13 óra között az állomásról fotózva

A felhőszakadást észlelte Illés László önkéntes tűzoltónk, a pilisszentkereszti tűzoltóőrsünk tagja, aki az 1111-es út mellett, a Felső majorban lakik. A felhőszakadás és a lezúduló víz tényét jelentette a pomázi tűzoltóság ügyeletére. Az ügyelet 12:50-kor utasította, hogy ellenőrizze a Szurdokban a patak vízszintjét. 13:04-kor visszajelzett, miszerint mindkét vízfolyáson hatalmas mennyiségű víz folyik le, ami kiegészül az 1111-es úton átfolyó vizekkel, valamint jelentette, hogy a 13. Km szelvénynél már csak egy forgalmi sávon halad  a forgalom a víz és az útra került kövek miatt. Intézkedést kért. Az ügyelet értesítette a Közútkezelő diszpécserét, valamint az estet jelentette nekem.

Utasítottam a híradóügyeletet, hogy a Csobánkai tűzoltó őrs tagjainak küldjön ki szolgálati sms-t, hogy ellenőrizzék a Dera patak vízszintjét, továbbá a tűzoltóság facebook oldalán elhelyeztünk egy közleményt, hogy nagyobb árhullám várható néhány órán belül, valamint felmentem a Szurdokba tájékozódni – főleg a csapadék utánpótlása miatt. Megállapítottam, hogy az erdőben a csapadék elállt , valamint hatalmas víztömeget láttam folyni a Szurdokban, a Kecske farmnál, valamint a 13-as km szelvénynél. Így Csobánkára indultam.

A Csobánkai tűzoltó őrs tagjai közül Nagy János jelentette első ízben 13:18 perckor, hogy a Petőfi utcánál van és a patakban kb. 20 cm magas, teljesen normális víz folyik. Ezt a többiek is megerősítették. Az ügyelet utasította, hogy fél óra múlva ismét ellenőrizze a patakot.

13:40 perckor érkeztem a Petőfi utcába Nagy János önkéntes tűzoltó is akkor érkezett ismételt ellenőrzést tartani és megállapítottuk, hogy a patak szintje 20 perc alatt a duplájára emelkedett és szemmel láthatóan növekszik. 13:41 perckor az eseményt jelentettem Csobánka Polgármesterének, megerősítve, hogy a csapadék elállt a hegyekben, így a víznek nem lesz utánpótlása. A patak melletti házak lakóit értesítettük a várható nagyobb árhullám érkezéséről.

arviz1

13:45 perckor utasítottam az ügyeletünket, hogy jelentse a megyei ügyelet fele, hogy a Dera patakon nagyobb árhullám indul Csobánka-Pomáz irányába. Ezt követően visszamentem a Szurdokhoz és 14:05-kor visszajeleztem, hogy a patakmederben a vízfolyás apadásnak indult, tehát a tetőzés a Szurdok és Csobánka között van valahol.

14:22-kor Nagy János ismét 15-20 cm-es vízemelkedést jelentett az ügyelet fele, majd 14:35-kor jelentette, hogy a patak kilépett a medréből, homokzsákokkal megakadályozzák, hogy az udvarokba befolyjon a víz.  A legutóbbi áradáskor odavitt homok, valamint a veszélyeztetett háznál lévő homokzsákok, és a vasárnap délután rendelkezésre álló munkaerő a víz további befolyását az udvarra megakadályozta.

Közben 14:36-kor a Pomáz/1-es is Csobánkára vonult a Nádas utcához, ahol a víz fát döntött ki, amely vezetékre dőlt.

14:53-kor Csobánka polgármesterét tájékoztattam arról hogy a patak kilépett a medréből, aki néhány percen belül a helyszínre érkezett. Együttessen megnéztük a helyszínt, valamint a Béke utca 53. sz. ingatlanját, amelynek a kertjét a víz már elöntötte. Telefonon próbáltam értesíteni Pomáz polgármesterét, mivel nem tudtam elérni, Kósa Anikó alpolgármesterrel beszéltem és tájékoztattam a várható vízszintnövekedésről. Ezután visszaindultam Pomázra.

arviz4

15:35-kor a Nádas utcánál a Pomáz/1. A fa eltávolítását elvégezte, majd kiment a Petőfi utcába tájékozódni, megállapították, hogy a vízszint szemmel láthatóan apadt.

Pomázon a Dera patak medre növényzettel sűrűn benőtt, a vízfolyást nem is lehet látni. Több helyen ideiglenes védmű, gát kiépítésére sem lenne lehetőség (Pl. Diófa utcai kanyar). Visszajövetben ellenőriztem a vízszintet a Garat utcánál, a Pataksornál, itt a lakókat tájékoztattam a várható vízemelkedésről, majd tovább haladtam a Diófa-Fűzfa-Gábor Áron – Longa híd- Kuruc utca útvonalon, majd a Katona Sándor utcai márcéhez mentem, ahol az átfolyást ellenőriztem. Személyesen egyeztettem Juhász Ferenc fuvarossal, hogy szükség esetén homokszállítást tud végezni.

Az ügyeletes óránként jelentette a Katona Sándor utcai mérce vízállásait.

arviz_grafika

Időpont Vízállás (cm) Vízhozam (m3/s) Vízhő (C°)
2016.06.05. 23:00 45 0.633
2016.06.05. 22:00 49 0.735
2016.06.05. 21:00 53 0.856
2016.06.05. 20:00 58 1.020
2016.06.05. 19:00 67 1.370
2016.06.05. 18:00 82 2.440
2016.06.05. 17:00 112 6.920
2016.06.05. 16:00 103 5.330
2016.06.05. 15:00 21 0.124
2016.06.05. 14:00 21 0.124
2016.06.05. 13:00 21 0.124
2016.06.05. 12:00 21 0.124

 

Az adatokból látható, hogy a Katona Sándor utcai mércénél 15-16 óra között 82 cm-es vízemelkedés történt, valamint 17-18 óra között történt a tetőzés 112 fölötti vízállásnál, majd hírtelen a vízszint lecsökkent néhány óra leforgása alatt.

A védekezéshez szükséges dokumentumok, ezközök, anyagok

A védekezés megszervezéséhez rendelkezésünkre áll:

 • Pomáz Város veszélyelhárítási terve
 • Belvízvédelmi és vízkárelhárítási terv
 • Helyi vízkárfokozatok elrendelése cenárió

A szabályzatok megfelelőek, a személyi rész pontosításra szorul.

A polgármesteri hivatalban ~1500 db homokzsák van készleten.  Homokkal nem rendelkezünk, szerszámok a közmunkaprogramnál vannak. A struktúrák megfelelő összekapcsolása hiányzik.

Problémafelvetés

A vizek kártételei elleni védekezés mechanizmusai a patak vízállásának a függvénye, ennek megfelelően kerül elrendelésre a felkészülési, majd az I.-II.-III. védelmi fokozat, az elrendelő a polgármester, vagy a polgármester utólagos tájékoztatásával a tűzoltóparancsnok.

Szembe kell azonban nézni azzal a problémával, hogy ha a felhőszakadás a Pilisben történik, a tűzoltóság ügyelete nem minden esetben szerez róla tudomást, illetve amikor a vízmércén már olyan értékek jelennek meg, amelyek intézkedést kívánnak, addigra a települést elönti a víz.

Ennek megfelelően kívánatos lenne kiépíteni:

 1. Automatikusan működő meteorológiai állomást a tűzoltóság ügyeletére, megfelelő villámdetektorral és előjelző funkciókkal. Így a közelgő vihar, villámlás esetén az ügyelete előre tud intézkedni, egyáltalán tudomást szerez róla, a szabadtéri rendezvényeket tudja értesíteni. A vihar közeledtét meg tudja becsülni a villámdetektor segítségével. Ennek becsült költsége 500 ezer forint.
 2. Szükséges lenne a Szurdokban, Pilisszentkereszten a Forrás utcában, Csobánkán a Petőfi utcában, Pomázon a Pap malom környékén egy-egy web kamera elhelyezése, amely a tűzoltósághoz küldené az adatokat. dobogókői és pilisi kamerákat látjuk. Becsült költsége 500 eFt.
 3. A fentiek megléte esetén függetleníteni tudnánk magunkat a vízmércétől és a még át nem folyt vizeket is ellenőrzés/megfigyelés alá tudnánk vonni.
 4. Közös belvízvédelmi és vízkárelhárítási tervet kell készíteni, mert a települések egymásrautaltsága megkérdőjelezhetetlen.
 5. Szükség lenne egy geodéziai felmérésre és a Dera patak hoszszelvényének ábrázolására, valamint ennek megfelelően szinkronizált tájékoztató mércék elhelyezésére. Most is szembesültünk azzal a problémával, hogy a Szurdokban már látjuk a vízhozamot, de nem tudjuk, hogy annál a vízhozamnál Csobánkán mi fog történni, vagy Csobánkán látjuk a tetőzést, de nem tudjuk, hogy az a vízhozam Pomázon hol és mekkora vízemelkedést, esetleg kiöntés fog eredményezni. Tapasztalati adataink vannak, de a mostani áradásnál használhatatlannak bizonyultak, mert a növényzet belepte a patakmedret, nem lehetet látni a viszonyítási mércéinket .
 6. A Nagy-Csikóvá térségében lehullott csapadék Csobánkán 2,5 óra múlva kiöntést eredményez, 4-5 óra múlva Pomázon okoz elárasztást. Ennek tudatában és ennyi időn belül kell megszervezni a csobánkai és a pomázi lakosság riasztását, értesítését. Vizsgálandó, hogy ilyen esetben használható-e a pv sziréna, ennek az indítását a tűzoltóság el tudja –e végezni, vagy valamilyen más szirénarendszer kiépítése lenne szükséges. Korunk legleterjedtebb kommunikációs eszköze, az internet, azon belül is a facebook, nem bizonyul eredményesnek , csak úgy, mint a helyi tv sem, hiszen vasárnap délután kevesen ülnek előtte. Célszerű lenne egy mobil telefonos alkalmazás kifejlesztése, amelyhez – akár térítéssel – csatlakozhatnának a pilisszentkereszti, csobánkai, pomázi emberek és mobil telefonon kapnának riasztást a rendkívüli eseményekről.
 7. Most ismét szembetaláltuk magunkat azzal a problémával, hogy ha hirtelen homokra, zsákra, fóliára,kőre, zsaluanyagra, munkagépre, tehergépkocsira lenne szükség, nagyon rövid időn belül honnan tudunk ilyet beszerezni. A budakalászi Büdös pataki gát megrepedése, a villámárvizek is azt bizonyítják, hogy a tűzoltóság az egyetlen gyors reagálású szervezett erő, amely ilyen eszközöket, anyagokat a helyszínre tud juttatni. Ezért szorgalmazom továbbra is a katasztrófavédelmi konténerek kialakítását, amelyre hamarosan előterjesztést készítek, valamint kiemelem a helyi önkéntes tűzoltó őrsük fejlesztését, hiszen azokat az azonnal bevethető eszközöket az őrsökön lehet tárolni és a beavatkozást kiképzett, begyakorolt szervezett önkéntes erő bevonásával, irányításával és a lakosság közreműködésével lehet hatékonyan elvégezni. Azt is fontos megjegyeznem, hogy Pomázon, Budakalászon – a település nagyságából fakadóan – kialakult egy vállalkozói réteg, akik a tűzoltóság riasztására tudnak mozdulni, homokot, munkagépet biztosítani. Ezt a kapacitást nem szabad a szűk településhatáron belül tartanunk, hiszen Csobánkán, Pilisszentkereszten is tudnának segítséget nyújtani. Ezért Pilisszántó-Pilisszentkereszt-Csobánka-Pomáz-Budakalász Önkormányzatainak a védekezési munkákat, tervezéseket, össze kell hangolni, akár egy közös árvízvédelmi cenárió kidolgozásával, hiszen a vizek kártétele nem tartható egy településen, így a védekezés nem lehet eredményes csak összefogással!

Tisztelettel:

Leidinger István

Tűzoltóparancsnok

Kapják:
Vicsi László Pomáz polgármestere
Wikler Sándor Józsefné Csobánka polgármestere
Peller Márton Pilisszentkereszt polgármestere
Rogán László Budakalász polgármestere
Csicsmanczai  Tamásné  Pilisszántó polgármestere

Tájékoztatás miatt:
Kósa Anikó Pomáz alpolgármestere
Balogh Csaba képviselő Budakalász
Mohai László elnök PTE Pomáz
Kosztolánszky Zoltán képviselő Pilisszántó


Bejegyzés dátuma:

Kategóriák:

Hozzászólások

Egy hozzászólás a(z) “Összefoglaló jelentés a 2016. 06.05-i villámárvízről” bejegyzéshez

 1. Szczuka Attila avatar
  Szczuka Attila

  Egyetértek a javaslattal, összefogás és döntés kell, amíg nem késő ! És persze egy árvízi vésztározó is kellene Pomáz fölött! A Dera patak pomázi felső szakaszának (Diófa-Fűzfa-Gábor Áron–Tél utca) szabályozására kiviteli terv is létezik, valamikor a 80-as-90-es években készült! Elő kéne venni!
  http://klimabarat.blog.hu/2010/10/15/pomaz_a_dera_patak_aradasa

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük