Civil kínálat áprilisra

  • 2019 április 7-én (Vasárnap)

Túra a Mackó-barlanghoz

 

    • 2019 április 14 (Vasárnap)

A Holdvilágárok titkait felfedi: Szczuka Attila

Találkozás délelőtt 10-kor a Holdvilágárok bejáratánál.  Kiskovácsi-puszta megállónál kell leszállni, és  onnan besétálni. Bent is le lehet tenni az autókat (ha van hely). Az út első szakasza kb. 20 perc a Domini forrásig, onnan kb. még 20 perc a Kőbánya, a Remete, vagy Weislich- barlang, ez az ásatás területe. Az egész túra oda-vissza (közben az ásatások történetének egy órás ismertetésével) 3 óra alatt megtehető.

A nagy sziklafal
  • 2019 április 22 (húsvét hétfő)

Régészeti lelőhelyek Pomázon, „Üveghegyi” ásatások Nagykovácsi-pusztán.

A Föld napi program címe: Tájrégészet és permakultúra.

A régészeti vezetések időpontja: 10, 12, és 14 óra. Pontosan kezdünk, ezért kérjük, hogy 5 perccel a kezdés előtt az érdeklődők legyenek a Fülöp Kecskefarm parkolójában, ez a találkozóhely.

A permakultúra alapgondolata a természetszerű gazdálkodás. Közösségi palántaültetéssel kívánjuk bemutatni a permakultúrás termesztés módszerét a középkori ciszter majorság területén kialakított „kolostor kertben”.

2019 április 27 (szombat) 

Az MTE PO Dera környezetvédő csoportja nevében egy “városismereti”, környezetvédelmi határsétára hívlak Benneteket. A séta egy része a városban és a peremén halad, majd az elszántabbak megcéloznák a Kőhegy lankáit, esetleg a menedékházat is.  Az útvonal a Művelődési Ház elől indul 2019. április 27-én szombaton 9 óra 30 órakor. Érintené a Dera-patak partját, egy forrást, a Natura 2000 nádast a Nádas-tó körül (a tavat csak száraz időben lehetne megközelíteni, vagy megfelelő vízhatlan magas szárúban. mocsaras a környéke), majd az alcsevicai terület érintésével egy rejtett forrást nézünk meg.  Aki akar itt visszatérhet a városba. Végül a legelszántabbakkal megmásszuk az „irdatlan magas” Kőhegyet (legalábbis egy részét), ahol a pusztulásra kijelölt vadvirágos környezetben gyönyörködünk a csodás panorámában. Esetleg egy rejtett barlangocskát is szemrevételezünk. Jó idő és igény estén talán még a menedékházig is felmehetünk.
Az útvonalat rugalmasan kezeljük. ( Akár még egy meglepetés 500 m is belekerülhet )
Az útvonal város környéki hossza 3-4 km, a kőhegyi domboldallal együtt 7-8 km. Az esetleges teljes táv akár 10 km-es is lehet.

Pásztor Lajos
Magyar Turista Egyesület PO