Pomázi Cseresznye a pomáziak és a turisták kiskátéja

Rendhagyó körséta Pomázon I/3

I/3  Az iskolától az állomásig

dscn7204aAz iskolához közeledve, mielőtt még a gyalogátkelőt elérnénk, friss aszfaltozáshoz érünk. Alig egy hónapja csinálták meg ezt a már tavasz óta tönkrement nagyon forgalmas járdaszakaszt és környékét. Ismét leírom: Köszönjük! Bár már látszik rajta, hogy nem lesz tartós megoldás. Talán az időjárás nem volt kedvező a lerakásakor, de lehet, hogy az anyag gyenge, vagy a munkavégzés volt hanyag.

Továbbmenve az iskola előtt láthatjuk a nyáron kivágott fák csonkjait. Erről eszembe jutott: sokak úgy gondolják ma, hogy az építkezések fakivágások nélkül el sem képzelhetők.dscn8593 Tudjuk, ezek a fák is „betegek voltak”. Érdekes megfigyelni azonban, hogy mindig azok a fák a betegek, amik útban vannak. Pótlásuknak meg nyomát sem lehet látni.
Ha be tudnánk menni az iskolaudvarba, csodát láthatnánk. Egész nyáron fúrtak-faragtak az új igazgató vezetésével. Több milliós értéket hoztak létre társadalmi munkával. Közben közösséget is kovácsoltak. Olyan közösséget, melyre lehet támaszkodni. És önkormányzati pályázatból megújult a tornapálya is.  20 milliót adott az állam, és önrészként 5 milliót a város.dscn7083 Állítólag a költségek jelentős részét képezte a dréncsövezés. Na, ez biztosan nem történt meg. Még jó, hogy az előző pálya drénezése még képes a feladatát valahogy ellátni. Viszont kintről is látható, hogy nem fért bele a költségekbe a pálya köré már sem a védőkerítés sem egy futókör gumiöntvényből. Vagy legalább egy gumis feljáró/átjáró csík a két lépcső folytatásaként. Így viszont az új gumipályára a salakból lévő futópályán keresztül lehet csak menni, s a salak felhordásával nagyon hamar tönkre lehet tenni ezt a „multifunkciós”dscn7086 pályát. Reméljük, az udvar után az épület is hamarosan megújul, mivel helyenként igen lelakott. 1981-ben épült, jelentősebb felújítás nem történt.
Tovább folytatva utunkat a nemrég hőszigetelt Hétszínvirág óvodához érünk. Itt is történt bojlercsere, meg a két éve felújított épületen végeztek közel egymillióért tetőjavítást.  Menjünk tovább a Mátyás király utcában! A végén jobbra kanyarodunk, majd a Május 1. utcán balra. Ez egy keskeny, rövid kis utca, melybe fentről becsatlakozik egy keresztutca. Még néhány métert teszünk, és az út menti vízgyűjtő árok pár méteren át betonozottá válik, majd műanyag csőben fut tovább a Bajcsy-Zsilinszky utcai keresztárokig. Ezt a kevesebb mint 30 méteres szakaszt is idén csinálták meg. Az ára majdnem 1 millió. Mennyibe kerülhet igazán, nem tudom. Miként dscn7210azt sem, miért volt ez fontosabb a többi helynél, miért itt kellett mindenképp fedett csatornaszakaszt készíteni. Biztos van logikus magyarázat. Megérkeztünk a Bajcsyba. Itt árokprofilozást végeztek, szintén egy millióért.  Kezd már érdekessé válni, hogy ezek a munkák mind picivel egy millió alattiak…

Menjünk le a Bajcsyn, majd az Árpád fejedelem útján kanyarodjunk balra! A főutca ezen szakaszán a járda oly mértékben tönkrement, hogy a gyalogos csak testi épségét kockáztatva tud végigmenni rajta. A biztonságos gyalogosközlekedésért át kéne menni a túlsó oldalra. Azonban szabályosan csak 100 méterrel odébb lehet átkelni. De ha már hamarabb átmentünk, akkor a benzinkút szervizútján is mehetünk.dscn7073
Az állomás sarkán ismét friss aszfaltozással találkozunk. Világgá repítette a helyi média, hogy itt is komoly munka folyt.  A törött járdaszakaszt kijavították meg még kb. 5 (max. 10) folyóméteres új járdaaszfaltozást végeztek majdnem fél millióért. Pontosabban 430 ezerért.

(folytatás holnap)


Bejegyzés dátuma:

Hozzászólások

3 hozzászólás a(z) “Rendhagyó körséta Pomázon I/3” bejegyzéshez

 1. Balogh István avatar
  Balogh István

  Kezdeném az elején! Végig mentem ma is a Rákóczi úti járdán a Szamóca utcától egészen az állomásig és megdöbbentő és elkeserítő, amit az egyes kivitelezők és az Hivatal (amely átvette) megenged magának aszfaltozás ürügyén.
  Lujó te óvatosan fogalmaztál „nem lesz tartós … és biztos az időjárás nem volt kedvező…”… Hát én teljesen másképpen fogalmaznák, mert ezt a gyalázatos aszfaltozást már az elkészültét követő napon fel lehetett morzsolni a cipő talpával!!!! Ugyan ilyen gyalázat a Rózsa utca kereszteződés két árok feletti lebitumenezett szakasza is:-((( … ráadásul a kivitelező még arra nem volt képes, hogy az a néhány vödör hulladékot elvigye onnan, aminek egyrészét már valaki beledobálta az árokba….
  Nem tudom, hogy aki a hivatal részéről ennek a kontárnak kiadták a munkát, az a saját házánál csináltatna-e vele valamit, de ha nem akkor a városban se bizzanak rá semmit, s zavarják el amilyen messzire csak lehet.
  Most arról még nem írok, hogy milyen „mestermunka” történt a Szamóca utca – Rákóczi u. kereszteződésében… aki arra jár nézze meg és biztosan elsírja magát, hogy ennyi telik a várostól:-(((
  Nem tudom kedves pomáziak szerintetek is tényleg csak ennyire képesek az illetékesek?

 2. Hardi Péer avatar
  Hardi Péer

  István, amiről írsz, az sajnos nem egyedi példa. Tavaly a Vróczi utcában úgy kátyúzott a Pilis 2003 Kft. csaknem 3 millió forintért, hogy az első eső elmosta szinte az egészet. Akkor mondtam is a testületi ülésen, hogy erre a cégre több munkát ne bízzon a város. És mi történik? A polgármester meghívta ezt a céget is, a Margitliget utcai járda készítésére, és ez nyert. Kíváncsi lennék rá,hogy az általad is vázolt gyatra munkát melyik cég követte el… A közérdekű adatigénylés választ ad rá.

 3. Lalauz Sándor avatar
  Lalauz Sándor

  Az állomásnál a kerités sarka után kitörik a gyerekkocsi kereke…/elfogyott az aszfalt???/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük