Pomázi Cseresznye a pomáziak és a turisták kiskátéja

Testületi ülés 2016.08.31

gumiteglaBrutális talajterhelési díj,
balesetveszélyes gumitéglák a bölcsiben,
új hallásvizsgáló készülék,
közbeszerzés az óvodára,
megújuló Liliom utca
– avagy mi történt még a testületi ülésen?

Jövő héten ismét testületi ülés, nem akarom hosszan húzni a múlt heti beszámolóját. Ezért most egyben írok még néhány fontos, a mindennapjainkat közvetlenül érintő napirendről:

Talajterhelési díjról – a 3. napirendben.

A témát a befolyt adókról szóló naprendben vetettem fel. Pomázon összesen 9-en fizetnek talajterhelési díjat, amit azoknak kell, akik nem kötöttek rá a csatornahálózatra.
A díjjal – azon túl, hogy a törvény írja elő – egyet lehet érteni, hiszen arra ösztönöz, hogy kössünk rá a csatornahálózatra, ezzel pedig a környezetünket óvjuk
Mostanában sokan kaptak felszólítást a fizetésére, viszont brutális, a kisjövedelműek által megfizethetetlenül magas – akár félmillió forinton felüli – összegről.
Javasoltam, hogy a díj ne legyen megfizethetetlen, de akkora igen, hogy a hálózatra való csatlakozásra ösztönözzön.

Ráadásul olyanok is kaptak felszólítást, akik egyáltalán nem tudnak a hálózathoz csatlakozni, mivel az ingatlanjuk előtt nem épült ki a vezeték, vagy a kivitelező valami miatt nem állt be a csatlakozással az ingatlanra.
Nekik a szolgáltatótól kell erről pénzért beszerezhető igazolást hozni. Javasoltam: ilyen esetben ne a polgárnak kelljen igazolni, hogy nem kell fizetnie, hanem a hivatal olvassa le az állapotot a közműtérképről, vagy szerezze be a dokumentumot.

A jegyző a válaszában a törvényi előírásokra hivatkozott, a polgármester pedig hozzátette: néhány ezer forintot igazán megér annak az igazolása, hogy nem kell százezreket fizetnie valakinek.
Szerintem egy szolgáltató önkormányzat nem innen közelít.

*
Még mindig balesetveszélyes gumitéglák a bölcsiben
– óvodai, bölcsődei beszámoló (4. napirend)

Az óvodapedagógusok nagy és lelkiismeretes munkát végeznek.
Ezért köszönet illeti őket.
Annál is inkább, mert a körülményeken még sok javítanivaló volna. Szinte minden óvodában betervezték olyan eszközök beszerzését, amire egyelőre nem került sor.

Sokat elárulhat az óvónők bérezéséről, hogy az egyik tagintézményben a teljes tanévben betöltetlen volt egy állás.
A fejlesztő pedagógusok sajnos nincsenek státuszban, csupán szerződésesek, ami számukra azt jelenti, hogy nyáron innen nem jutnak jövedelemhez. Sajnos a logopédiai ellátás sem teljes, a pszichológus óraszáma alacsony.
„Nagy segítség lenne, ha a konyhai dolgozók is alkalmazásba kerülnének”, olvasom a beszámolóban. Meggyőződésem, hogy az ilyesmire nem szabadna sajnálni a pénzt.
És kívánatos volna az is, ha a gondnoki feladatot a bölcsődében nem közmunkás, hanem állandó alkalmazott látná el.

A nyári szünet előtti utolsó ülésen tolmácsoltam több tucat szülő kérését a bölcsőde udvarának a rendbehozatalát illetően. A kérésnek az önkormányzat részben eleget tett, balesetveszélyes játékokat kicserélt – köszönet érte.
Viszont a gumitéglák sajnos még mindig balesetveszélyesen felpúpozódottak, (ez látszik a képen is) és az odvas ágakat sem távolították el.

A jegyző a válaszában elmondta, hogy a bölcsőde udvarának a rendbetétele még nem fejeződött be. Ez olyan szempontból jó hír, hogy lehet számítani a folytatásra. Kár, hogy erre nem a nyári záráskor került sor, amikor a gyerekeket nem zavarta volna a munkálatokkal járó zaj.

*
Lesz hallásvizsgáló készülék
– szociális beszámoló (5. napirend)

Innen most csak két dolgot emelek ki:
– a védőnői szolgálatot helye még kérdéses. Hogy hol lesznek a jövőben, azt a városvezetés már tudja – állítják – de az információt egyelőre nem osztják meg. Nem értem, miért nem, hiszen ez sokakra tartozik.
A másik:
– szüksége lenne a szolgálatnak egy hallásvizsgáló készülék beszerzésére, amit jövőre jelez előre a beszámoló.
Javasoltam, hogy már idén vegye meg a város, 200 ezer forint ilyen célra nem lehet akadály.
A polgármester elmondta, hogy a készülék még idén ősszel meglesz, de nem azért, mert én mondtam. Rendben, nem azért, csak vegye meg a város… A gyerekeknek ez az érdeke.

*
Mennyi a haszon rajta?
– Eper utcai ingatlanok értékesítése (10. napirend)

Kezdettől fogva elleneztem, hogy a Sashegyi Iskola fölötti ingatlanokat értékesítse a város, hiszen ötszáz iskolásnak nincs szabadtéri tornapályája – a mindennapos testnevelés időszakában…
Ráadásul szükség lenne gyakorló kertre is, mint ahogy egykor is használták azt az iskolások.
Ráadásul az ingatlanok közművesítésének egy része – csatorna, víz – eddig csaknem 14 millió forintjára került a városnak. Mi haszon maradt rajta?

A jegyző elmondta, hogy a közművesítés díját a friss tulajdonosoknak kell állnia. Az erről szóló dokumentumot 30 napon belül megküldi – anélkül, hogy kértem volna. De azért várom és köszönöm előre is.

*
Utolsó pillanatban
– Közbeszerzés az új óvodára (14. napirend)
A kiírást csak két nappal korábban kaptuk meg, akkor sajnos több számszaki hibát is tartalmazott még. A 400 milliós beruházás költségvetését, kiviteli tervét pedig csak az ülés előtt találtuk az asztalunkon.

*
Megújul a Liliom utca 🙂 (16. napirend)

Az erősen túlbecsült költségvetésűnek tűnő Margitliget utcai járda beruházásáról (15. napirend) már beszámoltam.

A tengelytörő állapotban lévő Liliom utcai aszfaltozása örvendetes, magam is szóvá tettem már, hogy az utca mindenképpen javításra szorul – sajnos néhány évvel azt követően, hogy rendbe hozták. Éppen ezért megfontolandó, hogy érdemes-a a mart aszfaltozásra pénzt költeni, hiszen ezek a munkák csak rövid ideig oldják meg az útgondokat – különösen, ha lejtős szakaszról van szó.

A polgármester a válaszában elmondta, hogy a Liliom utcai szakasz építésekor a technológia még csak kísérleti szakaszban járt. Ma már jobbak épülnek. Ettől függetlenül a szakasz meleg aszfaltos lesz.

(Az egyebek naprendi pontokról külön beszámolót írok.)


Bejegyzés dátuma:

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük