Pomázi Cseresznye a pomáziak és a turisták kiskátéja

Testületi ülésen a Liliom utcai és a Margitliget úti közbeszerzési kiírás

tudta_liliom

A Liliom utca leburkolása, víz elvezetéssel összekötve, nagyon sürgős feladat volt már. Sokan kérdezték tőlem az elmúlt évben is, mikor kerül sorra. Egyes szakaszai szinte életveszélyessé váltak a vízmosás okozta sok kátyútól. Pedig az utca 4 évvel ezelőtt szilárd burkolatot kapott. Mart aszfaltos utat épített az önkormányzat, ami rövid idő alatt teljesen tönkrement. Itt bizony felmerül a kérdés, ki volt a hibás. A kivitelező, vagy a tervező? Mennyibe került, és ki téríti meg az okozott kárt? Ezeket a kérdéseket feszegette Hardi Péter, és azt, mi lesz a garancia arra, hogy az új útburkolat tartós marad.

A közbeszerzési kiírásban alkalmas ajánlattevő az, akinek az előző 3 évben 11 millió Ft árbevétele volt. Vagyis, évente 3-4 millió Ft árbevétellel már építheti az utat. A műszaki alkalmasság előírása sem szigorú, az elmúlt 5 évben elegendő, ha 10 millió Ft útépítést vagy felújítást teljesített. Évente 2 millió Ft értékű út felújítással a követelményt lehet teljesíteni. Bízzunk benne, hogy ezekkel a feltételekkel is lehet olyan vállalkozást találni, amelyik megfelelő minőségben készíti el a Liliom utca víz elvezetését és újra aszfaltozását. A közbeszerzés kiírását a testület egyhangúan megszavazta.

A Margitligeti út járdaépítését két részletben fogják elvégezni. A járda első szakaszára, kb 330 m hosszú szakaszra történt meg a kiírás. Az alkalmassági feltételek itt is rendkívül lazák. Évi 13-15 millió Ft árbevétellel rendelkező vállalkozó, évi 2 millió Ft értékben végzett út felújításra szóló referenciával az elmúlt 5 évre, már megfelel a feltételeknek. Holott ez a beruházás nagyságrenddel nagyobb feladat.

Árazatlan költségvetés helyett az ÚTI H Bt költségkalkulációját mellékelték. Eszerint 53 millió Ft a járdaszakasz beruházási költsége, vagyis 1 méter járda közel 200 ezer Ft-ba fog kerülni a városnak. Erősen túlzott mennyiségű anyagszükséglettel számolnak. Néhány kiragadott elem a költség kalkulációból:

– A 330 m járdába 160 m3 aszfaltot számítottak, ami 1 m-re 0,5 m3-t jelent. Ha a járda 2 m széles lesz, akkor 25 cm vastagon lesz aszfaltozva.

tudta_egyutt_bemutato1soveny– 30 m hosszú sövényigazításra 80 ezer Ft szerepel a kalkulációban.

– Kettő, útban lévő csenevész fácska kivágására 500 ezer Ft +áfa összeget állítottak be.

A túlszámlázásnak ez már olyan durva példája, ami megkérdőjelezi az egész beruházás komolyságát. Fenntartásaink miatt Hardi Péterrel tartózkodtunk a szavazásnál. A közbeszerzés 8 igen szavazattal elfogadásra került.

A korábbi közbeszerzések kiírásánál minden esetben megszavaztam, hagy induljon el az eljárás. Úgy gondoltam, meg kell várni a kiválasztást, majd a beruházás megvalósulását. Csak utána van értelme az ellenőrzésnek. Csakhogy, a legutóbbi, épületenergetikai beruházásnál azt tapasztaltuk, hogy a kivitelező mindent pontosan a közbeszerzési kiírás szerint teljesített. A többszörös anyagfelhasználás, túlárazások lehetősége már a kiírásban szerepelt. A vállalkozó pontosan annyit számlázott, amennyit a kiírás lehetővé tett számára. Mivel a sajátos feltételek előírásával a valódi versenyt is ki tudják iktatni, az ajánlattevő minden kockázat nélkül tehet akár háromszorosan túlárazott ajánlatot is.

Beszámolómhoz tartozik még, hogy megköszönjem Balogh István projektmenedzser munkáját, aki segített feldolgozni a közbeszerzési dokumentációkat, átvizsgálni a költségvetéseket, és rengeteg hasznos tanáccsal látott el bennünket. Köszönet a többi szakértő, – építész, műszaki szakember, közgazdász – munkájáért is, amivel Hardi Péter és az én munkámat segítették.     


Bejegyzés dátuma:

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük