Pomázi Cseresznye a pomáziak és a turisták kiskátéja

Zsugorodó értéktár

Újabb tíz tétellel lett szegényebb a lista, amely a pomázi értékeket tartalmazza.

Többször leírtam már, ezért csak dióhéjban emlékeztetek rá, hogy 2015 elején miként indítottam el a pomázi értékek csokorba szedését. Erre akkor felhatalmazást kaptam a testülettől.  Amikor egyértelművé vált, hogy a gyűjtés sikeres – fél év alatt 9 pomázi 23 érték összegyűjtésével bizonyította azok létezését -, elkezdődtek a packázások. A kulturális bizottság tagjaiból álló értéktár bizottság megalkotta a szervezeti és működési szabályzatát, majd azt azonnal áthágva, a saját maga által megszabott határidőket nem tartva hónapokig nem csinált semmit – hogy aztán villámgyors munkára kötelezze az értékeket benyújtó pomáziakat. (Volt, aki aznap kapta meg a pótlásra felszólító levelet a hivataltól, amelyik napra a határidőt megszabta.)

A packázásokat az emberek különbözőképpen fogadják. Van, aki mindezek ellenére begyújtotta az adatokat, más legyintett rá, és a továbbiakban nem foglalkozott az értéktárral.

A betartások azonban folytatódtak. A nyomtatásban való megjelenéshez szükséges képek átadásához ismét lehetetlenül rövid határidőt szabott a hivatal – miközben azt sem tudták az érintettek, hogy az értékeket tartalmazó kiadvány készül. Erre jelentette ki Pásztor Lajos, hogy ő ehhez nem járul hozzá. Indokai részletesen az előterjesztés mellékletében olvashatók. (Egy fontos dokumentumot azonban nem csatoltak az előterjesztéshez, ezt itt pótoljuk.)

Az értéktárba javasolt és oda felvett értékek időközben nemcsak szaporodtak, hanem fogytak is. Elsőként a hosszúszárú pomázi cseresznyét vették ki belőle, állítván, hogy az átpolitizálódott, mivel honlapunk, illetve annak nyomtatott változata is ezt a nevet viseli. Ekkora bornírtságra már az országos sajtó is felfigyelt.

Január 23-án pedig a Pásztor Lajos által javasolt tíz pomázi természeti értékkel lett szegényebb az értéktár, mivel a bizottság ezeket is kivette belőle azzal a megjegyzéssel, hogy azokat bárki ismét benyújthatja.

Meggyőződésem, hogy ez hamarosan meg is fog történni. Mert egy bizonyos: az értéktár ügyét most már nem lehet szőnyeg alá söpörni. És ez a legfontosabb.

*

P. S.:  Pásztor Lajos a bizottsági ülésen fényképfelvételeket készített. Nagy Attila képviselő ezt nehezményezte, mondván, hogy ehhez Pásztor Lajos nem kapott engedélyt, és különben is, ő nem járul hozzá olyan fénykép nyilvánosságra hozatalához, amelyen felismerhető. Emlékeztettem, hogy nyilvános bizottsági ülésen nem szükséges engedély kérése felvétel készítésére, s arra is, hogy a felvételt szabadon közzé lehet tenni. Mint ahogy ezt teszi például a Pomáz TV is.

A jegyző Nagy Attilának adott igazat, mondván, hogy a képviselő jelezte: nem járul hozzá a közzétételhez. A jegyző téved, ugyanis „Nincs szükség az érintett hozzájárulására a felvétel elkészítéséhez és az elkészített felvétel felhasználásához tömegfelvétel és nyilvános közéleti szereplésről készült felvétel esetén.” Ptk. 2:48§ (2) bekezdés.

Ettől függetlenül tiszteletben tartom Nagy Attila kérését. A felvételen kitakartam a fejét.


Bejegyzés dátuma:

Kategóriák:

Hozzászólások

Egy hozzászólás a(z) “Zsugorodó értéktár” bejegyzéshez

  1. Nagy István avatar
    Nagy István

    Javaslom a Kulturális Bizottság Értéktárba vételét annak egyedisége miatt! Fényképpel együtt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük