Pomázi Cseresznye a pomáziak és a turisták kiskátéja

Pomáz–Csikóváralja – Holdvilág-árok-Nagycsikóvár- Kiscsikóvár-Janda Vilmos kulcsosház-Pomáz

Távolság: 13,5 km – Kb.: 4 óra Szintkülönbség: 350 m

Pomázról busszal a Csikóvár megállóig. A megállótól jobbra találjuk a piros vonal jelzést. Innen kis kitérővel (500 m) felkereshetjük a turistaházat vagy tovább a jelzésen beérünk az erdőbe. A piros kereszt jelzéshez érve azon tovább a Holdvilág árok bejáratához. Az árok arról is nevezetes, hói itt végzett régészeti kutatásokat a neves pomázi régész, Sashegyi Sándor.

Az árok eleje szelíd, lankás patakvölgy, később nehezebb terepen, sziklás-köves patak mederben kell haladnunk (esős időben nehezen járható!). Az árkot meredek sziklafal zárja le, beépített vaslétrával.

Az árokból felérve benézhetünk a Remetebarlangba (ősi kultuszhely!), majd tovább fölfelé elágazáshoz érünk: jobbra a zöld háromszög a Nagy Csikóvárhoz (556 m), majd a Kiscsikóvárhoz (475 m) visz. Meredek ereszkedő vezet a Janda Vilmos kulcsosházhoz, ahol megpihenhetünk. Tovább haladva a Messelia hegy oldalában elérjük a város szélét, a zöldvonal jelzést. Elénk tárul a Klisza, az 1996-ban állított Honalapítási emlékmű, ahol a nap-éj fordulók idején már országosan ismert ünnepség zajlik. Kissé távolabb a Luppa mauzóleum köralakú, kupolás építménye látszik. A Klisza-dűlő tovább, Árpád-kori romterületen át (feltárása folyamatban), a régi szerb temető mellett érkezünk be a városba.