Pomázi Cseresznye a pomáziak és a turisták kiskátéja

Pomáz természeti értékei – a Holdvilág-árok rejtelmes völgyében

 A Pilis csodálatos erdei, hegy-völgyei és titokzatos útjai közül is kiemelkedik szépségével és különleges hangulatával a Pomáz határában húzódó Holdvilág-árok. „Mi volt itt, a lakott helyektől távoli erdők szívében, a hegyeknek mély, szakadékos völgyületeiben, a Dante poklával vetekedő sziklakolosszusok árnyékában és a vízmosta mély szakadékok között” – tette fel a kérdést már Sashegyi Sándor is, aki életét a Pilis kutatásának szentelte.

Idén januárban, sajnálatos módon, a városvezetés törölt tíz természeti értéket a helyi értéktárból, köztük a Holdvilág-árkot is. Így különösen fontos ennek a pomázi értékünknek a bemutatása.

Bükktestvérek élni akarása – utunk kezdeténél

 A Holdvilág-árok, amelyet neveznek Holtvilág-ároknak is, Pomáztól néhány kilométerre északnyugati irányban fekszik. Pár percnyi autózással vagy buszozással elérhetjük a bejáratát, amely Kiskovácsipusztánál található. Kőmedrű árka, amely mellett sziklafalak magasodnak a Lám-, a Kolevka-hegy és a Nagy-Csikóvár között húzódik be az erdő közepébe. Az árok mélyén csordogáló patak mentén haladhatunk felfelé, kőhalmok, magányos sziklák között a bükkös-gyertyános erdőben. Utunk közepe táján emberi kezek munkáját is felfedezhetjük a tájban. Fél évszázaddal ezelőtt még jobban kivehetők voltak mindezek. Sashegyi Sándor, amatőr régészt, is ez indította el kutatásain, akit faragott, egymásra halmozott kövek csoportja fogadott itt, a hatalmas sziklafalak árnyékában.

Kőszikla tenger fogad utunk közepénél

A jelzett turistaösvényen haladva, nagyjából egy órás túrával érhetjük el a Holdvilág-árok végét, ahol két barlang is megbújik. Közülük az Y-barlang egyértelműen emberi kéz munkája, nevét arról kapta, hogy a belseje ketté ágazik. Az árok végén terpeszkedő gömbölyű sziklákon üldögélve hosszasan elidőzhetünk. Körülöttünk a magasodó sziklafalakkal, az erdő hangjaival, az összeboruló lombkoronákkal. Mindez távol a város zajától, forgalmától, a munkahelyi izgalmaktól.

A Holdvilág-árok mélye, a Meteor-létrával
Az Y-barlang belsejében
Tájkép az árok végén lévő sziklákon üldögélve

Innen a bátrabbaknak a Meteor-létrán vezethet tovább az útjuk, a kevésbé merészek falépcsőn juthatnak fel az árokból. Itt a nagy sziklafal fogadja az érkezőket, amelynek titkai több kutatót is megihlettek az elmúlt században. Itt folytatott ásatásokat Sashegyi Sándor, amely során az 1941 őszén feltárt sírban, egy 60 év körüli, taurid (a honfoglaló magyarsághoz tartozó) férfi csontvázát találták meg. Az utóbbi időben Szörényi Levente zeneszerző végzett a területen régészeit kutatásokat. A nagy sziklafalnál található a Weislich-barlang is, amely ugyancsak emberi kezek munkája.

A nagy sziklafal

Akinek ennyi szépség, kaland és rejtély nem volt elég, az a Karolina-árok szűk, sziklákkal határolt folyosóin folytathatja útját. Vigyázni kell, mert esős időben ez az út nehezen járható.

A Karolina-árok zegzugos sziklafolyosóin 1.
A Karolina-árok zegzugos sziklafolyosóin 2.

Bejegyzés dátuma:

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük