Pomázi Cseresznye a pomáziak és a turisták kiskátéja

Pomáz természeti értékei – Pomázi források

 A nyári hőségben nem csak a vízpart adhat felüdülést. A pilisi erdőben is jó tíz fokkal hűvösebb van, mint a városban. Az alábbiakban a Pomáz környéki források közül a legismertebbek mutatjuk be, amelyek városunk kiemelkedő természeti értékei közé tartoznak.

Idén januárban, sajnálatos módon, a városvezetés törölt tíz természeti értéket a helyi értéktárból, köztük a Pomázi forrásokat is. Így különösen fontos ennek a pomázi értékünknek a bemutatása.

Az írás elolvasása után érdemes lenne arra is válaszokat és megoldásokat keresni, vajon hogyan lehet, hogy a korábban megbízható vízhozammal rendelkező Pomáz környéki forrásoknak a jelentős részük ma alig vagy egyáltalán nem működik.

 

Gyopár-forrás

Pomáztól észak-nyugatra, a pilisi erdők szélén található a Gyopár-forrás. A főutcáról a Mesedombi Óvodánál jobbra fordulva (az Ady Endre utcára) majd a Jóbarátok hosszú útján ballagva érhetjük el az erdő szélét. Innen a zöld kereszt jelzést követve nagyjából húsz percnyi, nem túlságosan megerőltető túrát követően érhetjük el a forrást.

A Gyopár régi magyar női név. Virágnevet is takar, ismert a hazánkban is elterjed erdei gyopár. Illetve a magas helységekben, például az Alpokban, él a havasi gyopár.

A forrást körülvevő kőkeretet a Gyopár Turista Egyesület készítette 1923-ban. Sajnos az idő azóta eléggé megkoptatta a köveit. 2013-ban a Matyi Túrázók állították helyre a lehullott díszítő követ a tetejéről és pótolták a darabokra tört tájékoztató tábláját.

Az utóbbi időben a forrás sajnos csak időszakosan működik, leginkább a tavaszi és őszi hónapokban. Nyáron az alacsony vízállás miatt szinte teljesen elapad.

A Gyopár-forrástól utunkat a Holdvilág-árok felé, vagy a Csikóváraljai turistaház felé folytathatjuk.

 

Domini-forrás

Kiskovácsipuszta felől közelítve, a Holdvilág-árok köves medrében gyalogolva érjük el a Domini-forrást. A rajta lévő felirat szerint 1985-ben lett kiépítve. Igen bővizű forrás, a túrázók által nagyon kedvelt, illetve a helybeliek közül is járnak fel többen kannákkal, hogy hazavigyenek a vizéből.

A Domini-forrástól tovább indulva, a kezdődik a Holdvilág-árok leggyönyörűbb, magas sziklákkal szegélyezett vadregényes szakasza.

 

János-forrás

Pomáz másik felén, a Kő-hegy lábánál csordogál a János-forrás. Sajnos napjainkban – a Gyopár-forráshoz hasonlóan – csak időszakosan működik, vízhozama akkor is elmarad a korábban megszokottól.

A zöld jelzésen tovább haladva érjük el a hegy tetejét, ahonnan csodás kilátás nyílik a környező tájra.

 

 

 

Hajós Ferenc forrás

(Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:Haj%C3%B3s_Ferenc-forr%C3%A1s.jpg)

A Pomáz környéki források közül talán a legkevésbé ismert a Hajós Ferenc forrás, amely a nevét az Újpesti Természetbarát Egyesület egyik alapító tagjáról kapta. A forrás a Kis-Csikóvár oldalában lévő Janda Vilmos kulcsosház közelében található. Sajnos vize már sok évvel ezelőtt elapadt.


Bejegyzés dátuma:

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük