Pomázi Cseresznye a pomáziak és a turisták kiskátéja

Pomáz-János forrás- Kőhegy – Lajosforrás

Távolság: 10 km – Kb.: 3 óra Szintkülönbség: 300 m

Indulás a pomázi HÉV állomástól a zöld vonal jelzésen, Dobogókő felé, érintve a Református templomot (Hősök tere) a szerb templomot (Vujicsics tér). Itt megtekinthetjük a neves zeneszerző Vujicsics Tihamér szülőházát is. Tovább haladva a katolikus templom felé a Teleki kastély mellett, elhagyjuk a város belterületét, majd a Messelia üdülőit elhagyva az erdőbe érkezünk. A kék kereszt elágazásnál jobbra fordulunk és kis kapaszkodóval – a János forrást érintve – felérkezünk a Kőhegyre. A Petőfi kilátóhelynél érdemes megpihenni és körülnézni. Közvetlenül alattunk érdekes szikla-képződmény: „Napóleon kalapja” látható. Elénk tárul a gyönyörű vidék, melyet Petőfi is megcsodált 1845 szeptember 23-án. Jó időben akár a fóti dombokig is ellátni. Ezen a helyen a város minden év március 15-én emlékünnepséget tart.

Kicsit odébb találjuk a turistaházat, ahol – előzetes bejelentkezéssel – meg is szállhatunk. Tea, kávé, forralt bor, szendvics mindig kapható.

Tovább haladva, most már lefelé, kis kitérővel érintjük a Vasas szakadékot, majd megérkezünk Lajos-forrásra.

A fáradt turista itt buszra szállhat, Szentendre irányába. Aki bírja, a kék kereszt, vagy a zöld vonal jelzésen visszamehet Pomázra (további 4,5 km, kb. másfél óra).