Pomázi Cseresznye a pomáziak és a turisták kiskátéja

100%-os építményadó emelés csendben és halkan, a pomázi hivatalos média tükrében.

Ugye az köztudott, hogy március 15-e az építményadó befizetési határideje. Idén nem kaptam csekket és határozatot március 14-éig az építményadó befizetéséhez, ezért megnéztem az ügyfélkapuban, mi a helyzet. Nos ott már megjelent, hogy 34 200 Ft az idei építményadóm. Úgy emlékeztem, hogy tavaly 20 ezer Ft-nál kevesebb volt, ezért visszalapoztam 2022-re, akkor 17 100 Ft volt az adóm. Na ez szép, ez pont 100%-os emelkedés. Szívesen kifizetem a megemelt összeget, jó helyre megy a pénz, hiszen csak így tud működni a város. De: kíváncsi voltam, hogy ez, az esetemben 100%-os emelkedés hogyan jelenik meg a pomázi médiában.

A pomaz.hu-n feladtam a keresgélést (nem a vonatkozó rendeletet akartam megtalálni), nem találtam meg az aktuálisan érdemleges tájékoztatást. A Facebook-on a Pomáz Város Hivatalos oldalán, március 6-án nagyon rafkósan megfogalmazott szöveg jelent meg, amiről akár azt is asszociálhatnánk, hogy kedvező változás történt az adózásban: miszerint „Tájékoztatjuk, hogy 2023. január 1-jétől az építmény- és telekadóban adómérték és kedvezmény változás történt, ezért a változással érintett adótárgyakról az adózók határozatot fognak kapni.” Nagyon ügyes, gratulálok, valójában korábbi kedvezmény megvonása történik, ha jól értem.

Megnéztem a legutolsó, Polgármesteri Hírlevelet (4. szám február), vajon ott szerepel-e a közelgő adóbefizetés mint téma. Hát nem, ez nem egy lényeges ügy, viszont azt megtudhatjuk, hogy Budapesten énekel Plácido Domingo. Hasonlóan a Pomázi Polgár februári számában – ami más tekintetben egy nagyon jól sikerült, mutatós lapszám – az adózás, mint nyilván unalmas téma nem szerepel. Ránéztem a Pomáz Online YouTube csatornára is, de ilyen hírt ott nem találtam. Más kérdés, hogy a Pomáz Online nem igazán fontos hírforrás, hiszen az elmúlt 7 hónapban csak 4 olyan video volt, amit legalább ezren megnéztek, de a jellemző nézőszám az 50 és 150 között van. Persze ugyanúgy tudnak alákérdezni, mint a megboldogult PomázTv-ben.

Szóval jól vagyunk tájékoztatva, gratulálok a lényegi, becsületes tájékoztatáshoz.


Bejegyzés dátuma:

Kategóriák:

Hozzászólások

2 hozzászólás a(z) “100%-os építményadó emelés csendben és halkan, a pomázi hivatalos média tükrében.” bejegyzéshez

 1. Andrásné Murányi Borbála avatar
  Andrásné Murányi Borbála

  Kedves Józsi! Nem gondoltam volna, hogy a közéletben jól tájékozódó embereknek is mint Te, ilyen gondot okoz a tájékozódás az építményadó tekintetében! Hiszen mind a két adórendelet, a régi is, új is megtalálható a város honlapján. Belátom, a lakosság többségétől nem várható el hogy megkeressék, ezt nekünk kellett volna időben és érthetően kommunikálni.
  De térjünk vissza a Te építményadódhoz! Mértéke nem változott, lakás célú ingatlan után 450Ft/m2. A régi rendeletünkben 7§. (2) A lakás céljára szolgáló építmények esetén, az adóalany tárgyév január 1. napján lakóhelyének bejelentett, az építményben életvitelszerűen élő lakosonként 20 m2-t levonhat a hasznos alapterületből. Az adó mértéke e kedvezmény igénybevétele esetén nem csökkenhet az adómérték 50%-a alá.
  Az új rendeletben állandó lakosok lakás utáni kedvezmény megszűnik, és a továbbiakban csak az adóalannyal egy háztartásban élő eltartottak (gyermekek) után vonható le 20 m2 , de maximum az adóalap 50%-a.
  Vagyis a korábbi években igénybe lehetett venni Te és feleséged után, és gyermek, gyermekek után is a 20-20m2 kedvezményt. Tudtommal nincs már kiskorú gyermek a családban, utánuk már nem jár kedvezmény. Ezért a 100%-os adóemelkedés.
  Nem minden pomázi családot érint ilyen mértékben, a gyermekes családok, kisnyugdíjasok továbbra is megkapják a kedvezményt. Ahol pedig bővül a család, mert gyermek, gyermekek születnek, még csökkenhet is az adó összege.
  Az Önkormányzatnak szüksége van ezekre az adóbevételekre, és igéretet tehetek arra, hogy jól fogjuk felhasználni, mindannyiunk érdekeinek megfelelően!

  1. Radnay József avatar

   Kedves Borbála! Magánban válaszoltam, mert az általános cikkemre a személyemet érintő kommentet írtál, de én az efféle személyes vonalat a nyilvánosságban folytatni nem kívánom.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük