Pomázi Cseresznye a pomáziak és a turisták kiskátéja

A pomázi korrupció születésnapja

Tegnap volt Pomázon a korrupció születésnapja. Július 13-án. Egy éve történt, hogy bizonyíthatóan több millió forintot eltüntettek a közösből az arra illetékesek. Megtették, mert megtehették. (Máshol, egy más világban, ahol a demokráciát tényleg gyakorolják, egy ilyen után több embernek távoznia kellett volna a közéletből.)

És miért pont ekkor „ünnepeljük”? Miért nem ősszel, vagy decemberben? Vagy az év bármelyik más napján? Számtalan lehetőség adódna, hiszen a korrupció mindennapos jelenséggé vált. Viszont ez az a nap, amely pontosan dokumentálható. Ez az a nap, melyről biztosan tudjuk, hogy beírtak több millió Ft értékű munkát, és azt a munkát el sem végezték.  Sem aznap sem máskor. Akiknek ismerős ez az ügy, azok már tudják, hogy a Mátyás suli sportpályájára gondolok. Az első bizonyítékok előkerülésekor még csak az önkormányzat egy tagja és a vállalkozó közötti mutyit lehetett sejteni, de ahogy egyre több adat került elő, úgy állt össze a kirakós. Itt nem egy egyszerű lenyúlás, hanem előre megszervezett, tudatos összejátszás van a hátérben. Méghozzá igen magas szinten. Mondhatnám: a helyi felső szinten. Erkölcsi és politikai tekintetben, hétköznapi kifejezéssel élve: lopás történt. Olyan lopás, melyet Pomáz város jegyzője nem akart megfelelően kivizsgálni, olyan lopás, mellyel a Pénzügyi és ELLENŐRZÉSI Bizottság vezetője nem hajlandó foglalkozni. Miért? Kit véd? Ha az ő lelkiismerete tiszta, mi miatt vagy ki miatt nem akarja kivizsgálni ezt az ügyet? Ezt az ügyet, melyben több millió forint értékű el nem végzett munkát fizettek ki. Bemondásra! És miközben erkölcsileg vállalhatatlan ez a korrupció-gyanús ügy, a polgármester színészi képességeit bemutatva kijelenti, hogy „Képzeljék el, így kell dolgoznom, állandóan ebben a folytonos gyanúsításban élve!” Vajon a bizottság vezetője és a többi Fideszes társ miért nem segít a főnökének, és miért nem hoznak létre egy független vizsgálóbizottságot, mely eldönthetné, hogy a vádak mennyire megalapozottak? Ennek hiányában a vád egyre nagyobb teherként nehezedik rájuk. És nem ez az egyedüli ilyen ügy. Ott van többek között a hőszigetelési projekt, a Margitliget úti járdaépítés, az apró-cseprő mutyik, korrupció gyanúk, satöbbi.
Bíztam abban, hogy van a helyi Fideszben egy-két felelősségteljesebb ember, aki vissza tudja fogni ezt a kártékony közpénzherdálást, de egyre inkább azt kell látnom, hogy aki jelenleg ott tevékenykedik, az vagy gyávaságból vagy haszonlesésből befogja a száját. Innentől viszont ezért a helyzetért politikailag és erkölcsileg egyaránt felelős.


Bejegyzés dátuma:

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük