Pomázi Cseresznye a pomáziak és a turisták kiskátéja

A szenvedelmes kertész kalandjai – 5. Nárciszok húsvétra

Számomra a nárciszok sárga vidámsága szükséges az igazi tavaszi hangulathoz. Idén megtörtént, hogy virágvasárnap még csak bimbóztak a virágok, kénytelenek voltak védekezni az éjszakai fagyok ellen.

Ilyenkor már általában látszik a borsó sora, szedhetjük a friss petrezselymet.

Most csak azok tehetik meg, akik üvegházzal rendelkeznek, vagy elfoglalják a család nappaliját virágládákkal és ott nevelgetik a palántákat míg ki nem ültethetik azokat. Minden növény késésben van, ha utol akarjuk érni a veteményesünkben az átlagos tavaszi hozamokat, szükségünk van minden gyorsító trükk bevetésére.

Én a dughagymákat ültetés előtt egy éjszakára beáztatom kamilla és zsurló főzetébe. Ha csak egyszerűen vízbe áztatjuk őket az is segít, de jobb a tea, mert a kamilla vitalizál, a zsurló pedig véd a fertőzésektől. Az így kezelt hagymáink pedig nem fognak kikapaszkodni a felszínre, mint korábban előfordult nálam, amikor még nem tudtam, hogy az induláshoz a hagymáknak is sok nedvességre van szükségük, mint minden magnak.

Remélem, mire elfogynak a ládás zöldhagymáim, a kert biztosítja majd az utánpótlást. Közben azért biztosítéknak jó a medvehagyma, amelyik a kertben is jól terem például a málnatövek között. Nemcsak kertészetben, de ilyenkor a zöldségesnél is kaphatunk cserepes medvehagymát, amit érdemes elültetni, mert meghálálja. Én két évben is ültettem, mert a virágzás után egyszer csak eltűnt, azt hittem nem szereti a helyet, kipusztult. A következő évben új helyen próbálkoztam, ahol megismétlődött a történet. Szerencsére addigra felfedeztem, hogy a korábbi helyen is kihajtott, csak a medvehagymának az a szokása, hogy az év nagyobb részét illegalitásban tölti.

Idén ismét megpróbálkozok krumplival is. Néhány éve volt már kevéssé sikeres kísérletem, amikor az ősszel felszedett gumók nagysága és mennyisége jelentősen alulmúlta az elvárásaimat. Mostanra sikerült kiheverni a csalódást, hogy megint belevágjak a krumpli kalandba. Nem tervezem a család egész éves fogyasztását megtermelni, de az újkrumpli élményét szeretném hosszú ideig saját kertből biztosítani. Ehhez már növögetnek is a csírák az ablakban. Ahhoz, hogy életerős, egészséges csírák legyenek, sok fény kell. A pincei hosszú, sápadt, gyenge csírákból nehezebben lesz erős krumplibokor.

Miközben csak álmodozom a hónapok múlva várható termésről, még mindig a tavalyról áttelelt répát, céklát, csicsókát használom.

Szerencsére azonban szedhetek hozzá salátaboglárka levelet és a már említett medvehagymát is.  Ezektől lesz friss tavaszi saláta, ami a húsvéti sonka mellé is nagyon illik.


Bejegyzés dátuma:

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük