Pomázi Cseresznye a pomáziak és a turisták kiskátéja

Pomáziakkal a pomáziakért

 

Ezekben a napokban minden pomázi háztartásba eljut egy szórólap, amelyen bemutatkozik a KÖZÖSEN A VÁROSUNKÉRT EGYESÜLET. A civil szervezetet májusban alakult annak érdekében, hogy összefogja mindazokat, akik tenni szeretnének Pomáz jobbítása érdekében.

 

Mit értünk Pomáz jobbításán? Olyan dolgokat, ami által élhetőbbé válik a városunk. Hogy csak néhány példát említsek: kátyúmentes utak, babakocsival is járható járdák. Veszélymentes kerékpározás. A felszíni vízelvezetés megoldása, hogy végre ne az udvarokba, kertekbe folyjon a csapadék a közterületről.

Hulladékszedés. szemetelés visszaszorítása, fák ültetése. A komposztálás népszerűsítése. Akinek pedig erre nincs lehetősége, annak a közösségi komposztálás ajánlása. Hogy minél kevesebben égessenek, mert – bár lehet, hogy maguk sem gondolják, – ezzel maguknak és másoknak egyaránt ártanak.

Szeretnénk elérni, hogy a közpénzek elköltése átlátható legyen. A beruházásokat ne ad hoc valósítsák meg, hanem a pomáziakkal megvitatott terv szerint. Hiszen ilyenkor a városvezetés a köz – vagyis valamennyiünk – pénzéről dönt.

Nem is gondolnánk, Pomázon mennyien szorulnak segítségre! A rászorulók sokszor maguk sincsenek tisztában a lehetőségeikkel. A házi segítségnyújtásra a mostaninál sokkal több lakosnak lenne szüksége, nincs kiépítve a jelzőrendszer, amelyet a bajba kerülő, egyedül élő idősek vehetnének igénybe, és még hosszan sorolhatnám. Ezen is változtatni kell.

Az ipari park fejlesztése régóta esedékes. A nagy szaktudást igénylő, a környezetet kevéssé terhelő ipar számára kellene Pomázt vonzóvá tenni – az alacsony iparűzési adót fizető, ugyanakkor az ipari övezetet hulladéklerakónak tekintő kőzúzók helyett. A törvényadta lehetőségeken belül a helyi vállalkozók kapjanak megbízást a helyben végzendő munkákra. De nem az egy-két kiváltságos „csókos”, aki megtalálja a lehetőségét a dolgok „olajozott” menetére…

Sok pomázi fiatal nem tudja szabadidejét helyben tartalmasan eltölteni, ezért természetes reflexe, hogy ennek érdekében a fővárosba utazik. Ezen változtatni kell, hogy Pomázon is megtalálják a kulturált szórakozási lehetőségüket.

Őrizzük meg a hagyományainkat. Pomáznak rendkívül gazdag a múltja, amelynek a megismertetésére törekszünk. Legyünk büszkék arra, hogy a város lakói vagyunk.

Pomáz a Pilis kapuja, amelyen sok turista lép be, és már utazik is tovább. Pedig természeti és kulturális értékeink figyelemre méltóak, csak meg kellene tudnunk mutatni, ittmarasztalni az átutazót. Ehhez menedzser szemléletű, városmarkinghez értő városvezetésre van szükség.

Pomáz közbiztonsága jócskán javítható. Eligazító táblák esnek a vandalizmus áldozatává. Kóválygó, „belőtt” fiatalok a kábítószer beszerzésének sajnálatos lehetőségére, a rendőrségnek már be sem jelentett besurranások figyelmeztetnek a vagyonvédelem hiányosságaira. Ezt nem hagyhatjuk szó nélkül.

Szeretnénk elérni azt is, hogy az önkormányzat minden közt érintő nyilvános információt osszon meg a pomáziakkal. Legyen a tájékoztatás kiegyensúlyozott, a pomázi médiát a város vezetése ne alacsonyítsa szócsővé.

Ezek tehát a dióhéjban a céljaink. Most bizonyára sokakban fogalmazódik meg a kérdés, hogy miképpen tennénk mindezt. Elsősorban példamutatással, a közösségért végzett munkával. A városban történt eseményeket figyelemmel kísérve – és természetesen a pomáziakkal, a pomáziak véleményét kikérve – az önkormányzatnak tett folyamatos javaslattétellel. A civilek lehetőségei sokkal tágabbak annál, mint azt gondolnánk.

A májusban alakult egyesületünk máris elkezdte szervezni a gyermekek biztonságos közlekedése érdekében az első akcióját. Erről hamarosan bővebben is hírt teszünk közzé.

Bekapcsolódtunk az országos TeSzedd!-mozgalomba, hogy hozzájáruljunk Pomáz hulladékmentesítéséhez.

Ott leszünk a Pomáz napján, ahol személyesen is szeretnénk megismerni a véleményüket. Később is több fórumot szervezünk, hogy csak azt tegyük – de azt igen! – amivel a pomáziakat szolgájuk.

Folyamatosan dolgozunk a közösségi komposztálás bevezetésén. Ezzel három legyet csapunk egy csapásra: 1. a zöldhulladéknak helyet találunk, 2. értékes termőföldet állítunk elő, 3. az égetés csökkenése által kevesebb káros anyag kerül a levegőbe.

Alapvetésünk: Pomáziakkal a pomáziakért!

Akinek van kedve, hite, ereje, ideje részt venni az egyesület munkájában, annak jelentkezését szeretettel várjuk!


Bejegyzés dátuma:

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük