Pomázi Cseresznye a pomáziak és a turisták kiskátéja

Beszámolók a Szentendrei Rendőrkapitányság, a Pomázi Polgárőrség és a KEF elmúlt évi munkájáról

A pénzügyi bizottság ülésén tárgyalt napirendeken túl, a testületi ülésen három beszámolót is meghallgattunk. A közrend és közbiztonság helyzetéről, a közbiztonság javítására irányuló tervekről Kovács László rendőrkapitányság vezető számolt be.

A bűnügyi felderítési mutatók jelentősen javultak 2015-ben, csökkent a regisztrált bűncselekmények száma. Csökkent a rablások száma, de a gépjármű feltörések száma is. A lakás betörések száma csaknem felére, a lopások száma is felére csökkent. A jó eredmények köszönhetőek részben a városban kiépített köztéri kamerarendszernek, és a polgárőrséggel történő hatékony együttműködésnek is. Kábítószer használat , és az ebből eredő vagyon elleni bűncselekmények száma Pomázon a legmagasabb a térségben, a település szegényebb rétegei által lakott részen. A betörések száma jelentősen azért csökkent le, mert sikerült elfogni egy erre specializálódott csoportot.

A közlekedésbiztonságról rosszabb hírek szóltak, a személyi sérüléssel járó közlekedési balesetek száma emelkedett 11%-al. Szerencsére a halálos balesetek száma csökkent.

Pomázon az elmúlt évben 333 regisztrált bűncselekmény történt, az előző évi 466-hoz képest csökkent. A közterületen elkövetett bűncselekmények száma 67-re csökkent az előző évi 87 esetről. A bűncselekmények felderítési aránya kb. 1/3-os, bár javuló tendenciát mutat.

A Polgárőrség munkájáról Verebes Istvánné elnök tájékoztatott bennünket. Az egyesület 1993 óta végzi feladatát a városban. A közterületi járőrszolgálat, figyelőszolgálat megszervezésével fontos szerepük van a közbiztonság védelmében, bűnmegelőzésben.

28 fő polgárőr végzi az egyesület munkáját. Kevesebben tudják, hogy a közbiztonság védelme mellett az egyesület jelentős karitatív feladatot is ellát. Vallják, hogy helyi összefogással lehet a problémákat felfedni, és a megoldást megtalálni. Idős, egyedülálló, beteg, szociális támogatásra szoruló lakosokat felkeresik, kisebb bevásárlásokkal, apró szolgálatokkal sokat segítenek nekik. A hajléktalanok sorsát is figyelemmel kisérik. A Pomázon „erdőlakó” férfit élelmiszerrel, ruhával ellátják, heti szinten több alkalommal felkeresik. 5-6 családot látogatnak heti szinten, adományokat juttatnak el hozzájuk. A Pomázi Rendőr Örssel és a két körzeti megbízottal napi kapcsolatban állnak.

Együttműködési megállapodásuk van a Pomázi Állatvédő és Állatsegítő Egyesülettel is. Munkájuk során kiemelt figyelmet fordítanak a haszonállatok és háziállatok tartásának ellenőrzésére. Figyelmeztetik az állattartókat a megfelelő tartási szabályokra. Észreveszik, ha a kutyák alultápláltak, nincs előttük víz, nincs fedél a fejük felett, vagy rövid láncon, szűk helyen vannak elzárva.

Ezeken felül 2016-ra még újabb terveik vannak. Az egyesület szeretné beindítani Pomázon a Szomszédok Egymásért Mozgalmat. (SZEM) Szeretné népszerűsíteni, majd megalapítani a SZEM csoportokat. Ez a civil kontroll egyik legegyszerűbben érvényesíthető módszere, ahol a lakók önszerveződő módon vigyáznak szomszédjaik és közterületük biztonságára.

A harmadik beszámoló a KEF (Kábítószer Egyeztető Fórum) elmúlt évi munkájáról szólt. Óváryné Herpai Dóra koordinátor elmondta, hogy az első évben a Fórum megismertetése volt a céljuk. Mi a Te szenvedélyed? címmel népszerű kisfilmek születtek, és ezeket sokan megnézték az interneten. Elkészült egy kiadványuk Pomázi Iránytű címmel, pályázati pénzből, amit minden pomázi háztartásba szerettek volna eljuttatni. Szakmai munkaként prevenciós programokat szerveztek, pedagógusok fórumait és szakmai továbbképzésének elérését. Sikerként értékelték, hogy az önkormányzat támogatásával 3 pedagógus 60 órás drog prevenciós továbbképzésen vehet részt.

Mindhárom beszámolót egyhangúan elfogadtuk, és sok sikert kívántunk további munkájukhoz.

A képet a Pomázi Polgárőrség FB oldaláról választottam.
A képet a Pomázi Polgárőrség FB oldaláról választottam.

Bejegyzés dátuma:

Kategóriák:

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük