Pomázi Cseresznye a pomáziak és a turisták kiskátéja

Egy rendelet margójára

Komposzt-kérdőív értékelés

Érdemes volt több cikkben is foglalkoznunk a levegőszennyezéssel, a környezet óvásával, a komposztálással. Önkormányzatunk az új hulladékszállítási szerződésében végre felülvizsgálta az álláspontját a települést érintő kül- és belterületi égetések kapcsán. Remélhetjük, hogy a következő partner zökkenőmentesen közreműködik a zöldhulladék elszállításában… Az égetési tilalom kiskapujának helyi bezárása után a 2018-as évben bátrabban (fel) lélegezhetünk!

    2017 november elsején megkérdeztük a kedves olvasókat az általunk fontosnak ítélt komposztálási témakörben. Célunk egyrészt az olvasó válaszra bírása, mintegy állásfoglalása a levegőszennyezés, komposztálás témakörben, másrészt a későbbi cselekvési tervünk megfelelő alapját igazán a pomázi lakosok véleménye jelenti.

A 2017-es év végén a következő válaszokat kaptuk kérdéseinkre:

igen nem
Rendelkezik-e kerttel 65 2
Gyűjti-e szelektíven a háztartási hulladékait? 44 22
A kertben keletkező szerves hulladékot komposztálja-e? 31 36
A háztartásban keletkező szerves hulladékot komposztálja-e? 25 42
Szeretne-e megismerkedni a komposztálás folyamatával a gyakorlatban is? 31 33
Használ-e, használna-e komposztkeretet? 32 35
Támogatná-e egy Komposztközösség létrejöttét? 38 27
Támogatná-e egy Komposztközösség munkáját? 36 29
Vállalna-e ebben munkát? 17 49
Hozna-e érte anyagi áldozatot? 26 40
Támogatna-e heti- vagy kétheti rendszerességgel zöldnyesedék begyűjtő körutat a városon belül? 36 30
Igényelne-e komposztot (szoba)növényei, zöldségeskertje táplálásához? 19 47

 

A cikk 181 megtekintése mellett 67 olvasó töltötte ki a kérdőívünket.

A tavalyi év felmérése egy kiinduló állapotot tükröz, egy cselekvéssorozat origóját. A témában elért eredményeink megismerésében később az olvasók válaszai lesznek mérvadók, ezért a Pomázi Cseresznye oldalain többször is kérjük véleményeiket az év folyamán.

Jelenleg olvasóink egy olyan zöld-újrahasznosítási módszert helyeznének előtérbe, melyben a szelektív hulladékgyűjtés preferálása mellett a kertjük és háztartásuk hulladékának további sorsa iránt is érdeklődnek. A környezeti folyamatokat, a környezetvédelmi feladatok megismerését az adatok szerint a válaszadók fele szeretné. Ötven százaléknál valamivel többen támogatnának egy e célból létrejött komposztközösséget, viszont magában a tevékenységben részt venni nem tudnak. A rendszeres zöldnyesedék begyűjtésével egyetért az érdeklődők több, mint fele. A kerttel rendelkezők valószínűleg komposztálnak, mert csak 28% igényelne vissza érett virágföldet.

A felmérés eredménye jelenti a kiinduló pontot, mint említettem. Mindenkinek javaslom, hogy nézzék, olvassák továbbra is híreinket, kövessék akcióinkat, melyekről folyamatosan beszámol a Pomázi Cseresznye!

Nagy István


Bejegyzés dátuma:

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük