Pomázi Cseresznye a pomáziak és a turisták kiskátéja

Elfüstöljek 100 kg paradicsomot?

Hullanak a falevelek, sorra gyulladnak és füstölnek a nedves avarkupacok. Pedig nagy kár értük.

Ha nagy földterületeim lennének, az összes lehullott lombot oda hordatnám, ennél jobb termelőágyást elképzelni sem tudok.


Három éve kezdtem el egy emelt ágyást összerakni száraz falevélből. Először csak a kupac volt, a második évben készült el a kb. 4 x 2 m-es területet körbevevő, szárazon összerakott, 5 sor magasságú téglakeret. A kiscica a méretarány miatt került a képre.

Minden évben ültettem bele paradicsomot, csupa különleges fajtát. Tavaly már elég jól termett, de idén indult be igazán a rendszer. 18 tő fér el itt, ezekről július óta folyamatosan szedjük az érett paradicsomot, eddig kb. 85-90 kg-ot, és legalább 10 kg van még fent zölden.

 

Ráadásul szinte munka nélkül, hiszen nem kellett ásnom, csak egy kis fészket kapartam az avarba, abba ültettem a palántát. A tavaszi, kora nyári esők leszivárogtak a korábbi, már bomlani kezdő rétegekbe, ahol mint egy szivacsban eltárolódtak. A felszinen nem volt pocsolya, pangó víz, felverődő sár, a palánták nem rohadtak el. Mire elég nagyok lettek, beköszöntött a szárazság, de az én növényeim gyökerei megtalálták az esők maradványát, nem kellett locsolnom, csak az ültetéskor odavitt lapátnyi földet néha megnedvesítettem. A legmelegebb időszakban is elég nyirkos volt a folyamatosan korhadó alsó réteg.


Az ágyás felszínét most is száraz levelek jelentik, a leérő bogyók nem rohadnak. Még egy hatalmas előny, hogy a meztelencsiga nem szereti a száraz meleget. Noha a kert többi részén csapatostul garázdálkodnak, itt alig találkoztam velük.

Remélem, hogy még sokáig nem lesz fagy, és még sok bogyó be tud érni. A lakásban már gyorsabban pirosodnának, de ahhoz nagy tálcákon kellene a belső párkányra tenni, ha nem volna tele cserepes virágokkal. Persze a zöldparadicsomnak is számtalan jobbnál-jobb felhasználási módja van.

Persze hátránya is van ennek a módszernek. Ha télen nincs elég hó, vagy egyéb csapadék, a száraz leveleket elfújja a szél és beterítik az egész udvart. De ez sem történik meg, ha az ősszel lenyesett ágakkal lenyomtatom a leveleket.

Eddig a felesleges leveleket a komposztálóba tettem, de annyira bevált ez az emelt ágyásos, vagy levélkupacos módszer, hogy idén szeretnék 2 újat kialakítani. Nincs is szükség előkomposztálásra.

Ígérem, hogy beszámolok a fejleményekről.

 


Bejegyzés dátuma:

Hozzászólások

2 hozzászólás a(z) “Elfüstöljek 100 kg paradicsomot?” bejegyzéshez

 1. Lenkei Péter avatar
  Lenkei Péter

  Mi a fűnyesedéket terítjük a paradicsom alá, így nyomtalanul eltűnik mind, szép lassan felemésztik a földigiliszták. A termés viszont kapitális példányokkal és mennyiséggel hálálja meg a fűnyesedéket.

  1. Siklódi Csilla avatar
   Siklódi Csilla

   Igen, én is a fűnyesedék szétterítésével kezdtem, és annak a pozitív hatása győzött meg arról, hogy a zöldtrágyázás mennyire hasznos. Egy idő után kevesebb fűnyesedék volt, mint amennyit használni szerettem volna, illetve a permakulturás elvek és tapasztalatok megismerése bátorított arra, hogy a permakulturában mulcsozásra, mélymulcsozásra használt szalma helyett avart használjak. Nagyon bevált.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük