Pomázi Cseresznye a pomáziak és a turisták kiskátéja

„Fizesse ki a szomszédja tüzelőjét!”

A címben szereplő javaslat a jegyzőtől származik, a legutóbbi városfejlesztési bizottsági ülésen hangzott el. Az egyik pomázi lakos kérdését tolmácsoltam. Az illető azt szerette volna tudni, mit tegyen, ha a szomszédja a környék egészségére súlyosan ártalmas anyagokkal fűt. Nevezetesen pozdorjával, ami a városban elég sok udvarban látható ez idő tájt. Néhány ezer forintért egy egész teherautónyi már semmire sem jó bútorlaphoz lehet jutni, ami egy ideig meleget ad a lakásban.

A lakos, aki megkeresett megérti, hogy többeket a szociális helyzetük kényszerít erre a megoldásra, másokat a nemtörődömség. Ő maga nem akar a hatósághoz fordulni, viszont a súlyosan rákkeltő kéményfüstöt beszívva az egészségét sem akarja kockáztatni.

Mit tehet tehát ilyen helyzetben a polgár, kérdeztem, mire érkezett a jegyzői reagálás: „Fizesse ki a szomszédja tüzelőjét!”

Ez is egy megoldás… Meg az is, hogy aki rászorul, az fűtési támogatást igényel az önkormányzattól. (Erre Zsebe Zsolt bizottsági elnök is felhívta a figyelmet.) Érdemes tehát erre a lehetőségre felhívni azoknak a szomszédoknak, ismerősöknek a figyelmét, akiknek a kéményéből fekete felleg száll fel naponként.

Megkérdeztem a népjóléti csoportot, ahonnan azt a tájékoztatást kaptam, hogy a támogatás összege ebben a fűtési szezonban 45 ezer forint. A kérelem november végéig adandó be, az elbírálás átfutási ideje körülbelül két hét. (Bizony sok a pomázi rászoruló, van, amikor naponta száz kérelem is érkezik!) Kedvező elbírálás esetén két részletben jut a kérelmező az összeghez, először 30 ezer forintot kap, majd január végéig még 15 ezret.

Az egyszerűség kedvéért felteszem a kitöltendő nyomtatvány linkjét:.

Települési támogatási kérelem

És hogy mindez mennyivel fog hozzájárulni Pomáz jobb levegőjéhez a téli hónapokban? Valamennyivel bizonyosan. Feltéve, ha nem hiánycikk a száraz fa.


Bejegyzés dátuma:

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük