Pomázi Cseresznye a pomáziak és a turisták kiskátéja

Föld Napja. Figyeljünk a szentendrei vízbázis tisztaságára!

Április 5-én Lakossági Fórumon jártam Szentendrén, ahol a volt szovjet laktanya területéről a talajvízbe jutott szennyeződés helyzetéről, az értékes vízbázis veszélyeztetéséről tájékozódtam.

Meghívott vendég volt a DMRV műszaki igazgatója, és a kutak vizének vizsgálatát végző kollégája, valamint Baranyi Krisztina, az Együtt környezetpolitikusa, és a Greenpeace egy aktivistája.

Röviden összefoglalva a problémát, kb 250 m2 terület erősen szennyezett, 7-8 m mélyen. A szennyeződés 400-500m-re van a működő kutaktól, ami 90 ezer ember ivóvizét biztosítja.

A DMRV vezetője megnyugtatta a lakosságot, hogy az ivóvizünk tiszta, és ha elszennyeződik egy kút, akkor azonnal bezárják. De ha be kell zárni a kutakat, az hatalmas veszteség lenne, nagyon értékes, pótolhatatlan vízbázist veszítenénk el!

A probléma már 20 évvel ezelőtt kiderült, akkor azonnal 3 kutat, az un. régi déli vízbázis kútjait be kellett zárni, mert elérte a szennyeződés. Azóta folyamatosan ellenőrzik a víz tisztaságát, egyelőre nem érte el a többi kutat, de abba az irányba mozog. Vagyis, ha nem történik semmi, mint ahogy az elmúlt 20 évben sem, akkor előbb-utóbb eléri. A DMRV szakemberei elmondták, hogy az érintett szervezetek, szakhatóságok tudnak mindent, folyamatosan tájékoztatják az illetékeseket a mérések eredményeiről, és arról, hogy milyen nagy a baj.  Ennél többet nem tehetnek. A műszaki igazgató elkeseredett hangon mondta, hogy a szakhatóságok nem működnek jól, nem oldanak meg semmit. Szerinte itt már csak a politikai eszközök maradnak. A lakosságnak is vannak eszközei. Még egy vízbázist nem veszíthetünk el, ezt már nem is tudják mással pótolni! A műszaki megoldás adott, párszáz millió forintból meg lehet tisztítani.  

Baranyi Krisztina környezetpolitikus felvetette az önkormányzat felelősségét. Informális lépésekről ugyan nem tud, de az elmúlt tíz évben nyilvános megszólalás a szentendrei polgármester részéről ebben az ügyben nem volt. Óriási felelőtlenség ez a részükről is! A politikusnő elmondta, hogy Ő bizony nem hagyta volna, és most már nem is hagy fel a politikai nyomásgyakorlással addig, míg meg nem oldódik ez a katasztrófa elhárítása.

A DMRV vezetője felajánlott minden szakmai segítséget a szentendrei polgármester lépéseihez, de Baranyi Krisztina lépéseihez is. A politikusnő levélben fordul a miniszterelnökhöz, és a környezetvédelem iránt elkötelezett köztársasági elnökhöz is. Nem hagy fel az ügy képviseletével addig, míg teljesen meg nem oldódik. Elszomorító, hogy szinte magányos harcosnak kell lenni, hogy ilyen súlyú környezeti problémák ne torkolljanak katasztrófába! Így volt ez az Illatos úti mérgek felszámolása esetén is, úgy tűnik, kitartó küzdelemre lesz szükség a szentendrei értékes vízbázisunk megmentéséhez is. Ünnepeljük a Föld Napját, és közben nem csinálunk semmit. Egy-két magányos harcos küzd nagyon súlyos problémák megoldásáért, árral szemben, hivatallal, állammal szemben.

Szomorú nap ez a mai!        


Bejegyzés dátuma:

Kategóriák:

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük