Pomázi Cseresznye a pomáziak és a turisták kiskátéja

Füstölgés

 Próbálkoztunk a közösségi komposztálás értelmezésével, megvalósításával, de úgy tűnik, hogy ami a természetben spontán végbemegy, azt az embernek mindenképp le kell a végletekig szabályozni.

Kiderült ugyanis, hogy a (4§(1)) közösségi komposztálás nem engedélyköteles tevékenység.

közösségi komposztálás: a társasház tulajdonostársainak közössége/közösségei (a továbbiakban: közösség4) saját tevékenységéből származó biohulladéknak a keletkezés helyéhez közeli területen történő komposztálása, valamint a kész komposzt felhasználása a közösség(ek) saját céljára;

(23/2003. (XII. 29.) KvVM rendelet 2.§ h.)

De a lakókörnyezetében, vagy „közel hozzá”, ezt a tevékenységet csak társasházi közösség végez(tet)heti melynek meghatározása a törvény szövege szerint:

„A társasház tulajdonostársainak közössége (a továbbiakban: közösség) az általa viselt közös név alatt az épület fenntartása, felújítása és a közös tulajdonnal kapcsolatos ügyek intézése során jogokat szerezhet és kötelezettségeket vállalhat, önállóan perelhet és perelhető, gyakorolja a közös tulajdonnal kapcsolatos tulajdonosi jogokat, viseli a közös tulajdon terheit. A társasháznak vagy a tulajdonostársaknak ezzel ellentétes rendelkezése harmadik személyekkel szemben hatálytalan.”

(1997. évi CLVII. törvény 3.§)

Tehát, ha a szomszédokkal összefogva a telkemen aprítani szeretném nemcsak a saját metszett gallyaimat, hanem komposztálni az ő fáinak a leveleit, lenyírt gyepeit, hogy később értékes humuszt nyerjek, nem tehetem. Nem vagyunk társasház, ingatlanom nem komposzttelep ezernyi szabályzóval működve: a szállításához nincsen jogosultságom, a szomszéd zöldjét csak önmaga kezelheti, nincsenek dokumentálva az összehordott hulladéktonnák, csurgaléklevek; nincs előkezelő, na meg középső és utókezelő, az átrakó apparátus hiányzik, és vele együtt még legalább tíz-tizenöt követelmény. Pedig nem atomhulladékról van szó, hanem a kertem, kertünk értékeiről!

ÉGETNI MÉGSEM KELLENE, mert a zöldet:

  • Lehet sajátot háznál, társasházi- háztartásit közösségileg komposztálni.
  • Az önkormányzatnál zsákot venni 295,-ft-ért, megrakni, kitenni, elszállítják!
  • Lehet a szentendrei hulladékudvarba beszállítani bejelentett lakásonként 1köbméter/év mennyiségben díjmentesen, ezen felül 3580,-ft/köbméterenként.
  • Vállalkozóval elvitetni, 1,5 köbméter 10000,- ft-ért.

„Ha jogszabály másként nem rendelkezik, a lábon álló növényzet, tarló, növénytermesztéssel összefüggésben és a belterületi ingatlanok használata során keletkezett hulladék szabadtéri égetése tilos.”

54/2014. (XII. 5.) BM rendelet az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról 225. § (1)

A rendelet ellenére az önkormányzatunk engedélyezi a köznyelvben csak égetésként hívott tevékenységet. Budakalász nem engedélyezi, Pomáz klímabarát település.
Na, ez az égő!


Bejegyzés dátuma:

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük