Gazdálkodj okosan 10 millió forinttal!

Akár a családban, akár egy közösség képviselőjeként, amikor arról van szó, hogy meddig nyújtózkodhatunk, a költségvetés felhasználásáról kell dönteni, alapvető elvárás, hogy a leghatékonyabban, a közösség céljainak, fejlődésének legmegfelelőbben tegyük. Fokozottan igaz ez a közpénzek kezelőire, hiszen ők nem a saját pénzüket kockáztatják. Népiesen ezt a csalán aratásának speciális módjához hasonlítják. Pomázi példával a következő összehasonlítást tenném:

Adott 10 millió forint, amit az önkormányzat a polgármester javaslatára a Beniczky utca „szépséghibáinak” eltüntetésére, 100 darab fa elültetésére szavazott meg, azaz százezer forintba kerül egy fa elültetése. Kínából, Japánból származó, idegenhonos, tipikus nagyvárosi díszfákat terveznek a Dobogókőre vezető út mellé. Ezek koronaformája eltér a helyi őshonos erdei- és gyümölcsfák formájától, elüt a környezettől. Az idén elkészült Településképi Arculati Kézikönyv szerint ezek kifejezetten ellenjavaltak.

Az ültetési tervet nem egyeztették sem a kerékpárút kialakításának, sem a Fő utca (Kossuth, Beniczky u.) rehabilitációjának terveivel – minthogy tudomásunk szerint ilyenek még nem készültek – és ez a későbbi tervezés akadályát jelenthetik. Ha mégis vannak ilyen tanulmányok, azokat ajánlott lenne nyilvánosságra hozni és a lakosság véleményét meghallgatni ezekről.

Háziasszonyként, aki 40 éve a családi költségvetés kezelésében, a saját pénz beosztásában szereztem a legtöbb tapasztalatot, ezt egészen másként csinálnám. Úgy, hogy a 100 darab fát 2019 tavaszán mindenképpen elültessünk, és ne lépjük túl a keretet, de közben az egész város kedvezményezettje legyen az akciónak.

Az én megoldásom:

  • Felkérnék egy munkacsoportot ( pomázi kertészek, kertbarátok, erdészeti szakemberek, tájépítészek) amely tanácsadó testületként meghatároznák a város fásításának szempontjait. Ezt a város honlapján mindenki elolvashatná, véleményezhetné. Ezután megbíznék egy szakembert, vagy irodát a város gyűjtőútjaira a konkrét fásítási terv elkészítésével . Nekik kötelezően egyeztetni kellene a közben kidolgozott kerékpáros közlekedés tervezőivel. Határidő: 2019. február 28.

  • Felkérném a pomázi aktív kerékpárosok, a régióban működő kerékpáros sportegyesületek és a családi kerékpárosok képviselőit, hogy a már elfogadott kerékpárút terveket véleményezzék. Tegyenek javaslatot a város belső kerékpáros közlekedésének biztonságosabbá, gyerekbaráttá tételére Ezt a város honlapján mindenki elolvashatná, és véleményezhetné. Határidő: 2019. január 31.
  • A főközlekedési utakon és az Ófalu területén felméretném a légkábelek megszüntetésének, szakaszonként történő földbe helyezésének lehetőségét. Határidő: 2019. január 31.
  • március 5-én lakossági felhívást tennék közzé, hogy azok a közösségek, amelyek vállalják saját lakóterületükön a közmegegyezéssel meghatározott, és a közlekedésfejlesztést is figyelembe vevő fásítás szakszerű, kertészmérnök irányításával történő elvégzését, pályázhatnak az önkormányzatnál facsemetékre. Minden évben 100 darabot ingyenesen szétosztanék. Határidő 2019. március 20.
  • Megbíznám a pomázi önkéntes tűzoltóságot –eddig is ők csinálták -, hogy az ültetésnél és a nyári időszakban a facsemeték életben tartásához szükséges vizet biztosítsák, ennek költsége természetesen része a faültetési keretnek.

Akinek jobb, gazdaságosabb megoldása van, kérjük küldje el akár erre az oldalra, akár a civilpomaz@gmail.com címre. A legjobb pályamunkákat facsemetékkel díjazzuk!

“Gazdálkodj okosan 10 millió forinttal!” bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Jó kis terv, jó kis program! Erre aztán nem lehet mondani, hogy hebehurgya pénzköltési akció……..
    Jónak tartom a a lakosság bevonását, minél szélesebb körben! Így kell, így kéne csinálni!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.