Pomázi Cseresznye a pomáziak és a turisták kiskátéja

Gazdálkodj okosan 10 millió forinttal!

Akár a családban, akár egy közösség képviselőjeként, amikor arról van szó, hogy meddig nyújtózkodhatunk, a költségvetés felhasználásáról kell dönteni, alapvető elvárás, hogy a leghatékonyabban, a közösség céljainak, fejlődésének legmegfelelőbben tegyük. Fokozottan igaz ez a közpénzek kezelőire, hiszen ők nem a saját pénzüket kockáztatják. Népiesen ezt a csalán aratásának speciális módjához hasonlítják. Pomázi példával a következő összehasonlítást tenném:

Adott 10 millió forint, amit az önkormányzat a polgármester javaslatára a Beniczky utca „szépséghibáinak” eltüntetésére, 100 darab fa elültetésére szavazott meg, azaz százezer forintba kerül egy fa elültetése. Kínából, Japánból származó, idegenhonos, tipikus nagyvárosi díszfákat terveznek a Dobogókőre vezető út mellé. Ezek koronaformája eltér a helyi őshonos erdei- és gyümölcsfák formájától, elüt a környezettől. Az idén elkészült Településképi Arculati Kézikönyv szerint ezek kifejezetten ellenjavaltak.

Az ültetési tervet nem egyeztették sem a kerékpárút kialakításának, sem a Fő utca (Kossuth, Beniczky u.) rehabilitációjának terveivel – minthogy tudomásunk szerint ilyenek még nem készültek – és ez a későbbi tervezés akadályát jelenthetik. Ha mégis vannak ilyen tanulmányok, azokat ajánlott lenne nyilvánosságra hozni és a lakosság véleményét meghallgatni ezekről.

Háziasszonyként, aki 40 éve a családi költségvetés kezelésében, a saját pénz beosztásában szereztem a legtöbb tapasztalatot, ezt egészen másként csinálnám. Úgy, hogy a 100 darab fát 2019 tavaszán mindenképpen elültessünk, és ne lépjük túl a keretet, de közben az egész város kedvezményezettje legyen az akciónak.

Az én megoldásom:

 • Felkérnék egy munkacsoportot ( pomázi kertészek, kertbarátok, erdészeti szakemberek, tájépítészek) amely tanácsadó testületként meghatároznák a város fásításának szempontjait. Ezt a város honlapján mindenki elolvashatná, véleményezhetné. Ezután megbíznék egy szakembert, vagy irodát a város gyűjtőútjaira a konkrét fásítási terv elkészítésével . Nekik kötelezően egyeztetni kellene a közben kidolgozott kerékpáros közlekedés tervezőivel. Határidő: 2019. február 28.

 • Felkérném a pomázi aktív kerékpárosok, a régióban működő kerékpáros sportegyesületek és a családi kerékpárosok képviselőit, hogy a már elfogadott kerékpárút terveket véleményezzék. Tegyenek javaslatot a város belső kerékpáros közlekedésének biztonságosabbá, gyerekbaráttá tételére Ezt a város honlapján mindenki elolvashatná, és véleményezhetné. Határidő: 2019. január 31.
 • A főközlekedési utakon és az Ófalu területén felméretném a légkábelek megszüntetésének, szakaszonként történő földbe helyezésének lehetőségét. Határidő: 2019. január 31.
 • március 5-én lakossági felhívást tennék közzé, hogy azok a közösségek, amelyek vállalják saját lakóterületükön a közmegegyezéssel meghatározott, és a közlekedésfejlesztést is figyelembe vevő fásítás szakszerű, kertészmérnök irányításával történő elvégzését, pályázhatnak az önkormányzatnál facsemetékre. Minden évben 100 darabot ingyenesen szétosztanék. Határidő 2019. március 20.
 • Megbíznám a pomázi önkéntes tűzoltóságot –eddig is ők csinálták -, hogy az ültetésnél és a nyári időszakban a facsemeték életben tartásához szükséges vizet biztosítsák, ennek költsége természetesen része a faültetési keretnek.

Akinek jobb, gazdaságosabb megoldása van, kérjük küldje el akár erre az oldalra, akár a civilpomaz@gmail.com címre. A legjobb pályamunkákat facsemetékkel díjazzuk!


Bejegyzés dátuma:

Hozzászólások

Egy hozzászólás a(z) “Gazdálkodj okosan 10 millió forinttal!” bejegyzéshez

 1. Elek Ilona avatar
  Elek Ilona

  Jó kis terv, jó kis program! Erre aztán nem lehet mondani, hogy hebehurgya pénzköltési akció……..
  Jónak tartom a a lakosság bevonását, minél szélesebb körben! Így kell, így kéne csinálni!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük