Pomázi Cseresznye a pomáziak és a turisták kiskátéja

Ha nem tetszik, akkor járjon gyalog!

25 éve élek Pomázon a belterületi Kökény utcában a Meselián. A hegy K-i oldalán fekvő  utca felülről a Meselia utcához, alulról a Guriga utcához csatlakozik. Egysávos utca melyen a közlekedés igen veszélyes, mivel évek óta nem kap szilárd burkolatot, és igen meredek. Ennek ellenére óvatosan tudtunk rajta közlekedni, míg 2010 évtől az utcánkba nem vezették az addig a kertünk alsó végében lévő évezredek alatt kialakult vízmosásos árokban lefutó felszíni csapadékvizet. Most a Kökény és a Guriga utcákon, valamint belterületi lakó ingatlanokon keresztül tér vissza az eredeti helyére a csapadékvíz, rendkívül komoly károkat okozva közterületeken és magántulajdonban.

Az utcánk szintje az elmúlt bő tíz év alatt kb 25 cm-rel csökkent az időszakos, évente ismétlődő felhőszakadások és az emberi felelőtlenség miatt. 

A kártétel oka, hogy a Pomázon 2008 évben megvettek egy vízmosásos gödröt, azt részben a víztárolót kiépítő cég, részben a kivitelezést végző Netrax feltöltötte, lakóházat építettek rá és kulcsrakészen értékesítették. A kivitelezés kapcsán közterületet is hozzá kerítettek az ingatlanhoz a 806 hrsz-u alsó részén Aulich L. nevű utcából. A lábazatos kerítést úgy alakították ki, hogy a felszíni csapadékviz eltérítve évezredek alatt kialakított medrétől, most már a Meselia utcán, a Kökény utcán és a Guriga utcán, valamint magán ingatlanokon hömpölyög lefelé hatalmas károkat okozva. Ezen állapot kialakulását az építkezés utáni használatbavételi engedély kiadásával, az akkor még itt levő építéshatósági engedélyeztetéssel az Önkormányzat jóváhagyta.

Tavaly nyáron az Önkormányzat kb 4,5 millió forintot költött az út “javítására”. Mindenki tudja itt fent a hegyen, hogy az apró köves útfeltöltés kidobott pénz, csak az illetékesek nem. Még az útjavítás átadása előtt egy felhőszakadás elmosta az utat, újra ugyanúgy feltöltötték apró kővel. és magánterületre megpróbálták kivezetni a csapadékvizet. A mellékelt fényképeken látható, hogy mit ért az átgondolatlan, szakszerűtlen munka. Mindezt a közösség pénzéből!

A fent leírtak után érzett felháborodásunktól indíttatva az utcánkban lakók nevében bementem az Önkormányzathoz reklamálni. Sikerült  Vicsi polgármester úrhoz bejutnom, ahol tájékoztattam a Meselián lévő tarthatatlan útállapotokról. Ő erről tudomással bír, de nincs idén pénzügyi keret az út javítására, és “ ha ez nem tetszik, akkor járjon gyalog “.

Az ott lakók nevében visszautasítom Pomáz polgármesterének ezt a cinikus hozzáállását.

Pomáz, 2019.08.01.

                                                                          Müncz Pál 

                                                                    Kökény utcai lakos


Bejegyzés dátuma:

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük