Pomázi Cseresznye a pomáziak és a turisták kiskátéja

Hétfő reggel, füstöl a város

fust3

 

A múlt testületi ülésen az egyebek napirendi pontban megkérdeztem polgármester urat, mikor szűnik meg az a helyi rendelet, ami engedélyezi az égetést. Sajnos nem tudott rá válaszolni, egyelőre marad így. Sarkadi Attila egyenesen védelmébe vette az égetést , szerinte ez egy régi hagyomány Pomázon. Gyerekkorában is égették az avart. Nem lehet betiltani, mert az emberek ragaszkodnak a szokásaikhoz.

A településükre igényes helyeken már rég megoldották a zöldhulladék elszállítását, és így nem kell azt elégetni. Sőt érvényes náluk az országos rendelet szerinti tiltás. Mi nagyon le vagyunk maradva ettől!

Ezt a foto sorozatot kaptam ma reggel, nagyon jól látszik rajta, hogyan terül szét a város felett a füst. Szél nincs, tehát itt is marad a levegőben. Ezt szívják a gyerekeink az iskolákban, óvodákban egész nap, friss levegő helyett! fust4 fust5 fust7 fust9

Sajnos nem tudják az emberek, hogyan kell kulturáltan égetni, ha már más lehetőség nincs. Nem lenne szabad a frissen lenyírt, nyers zöldet meggyújtani, ráadásul kora reggel, amikor még nedves a harmattól! Az Önkéntes Tűzoltóság FB oldalán van egy nagyon jó összefoglaló az égetés szabályairól.

http://tuzoltosag-pomaz.hu/index.php/dokumentumtar/460-egetes-szabalyai-pomazon

Kár, hogy sokan nem ismerik ezeket a szabályokat! Nagyon sok ember életét megkeseríti ez a tudatlanság. Fuldoklás a füsttől, később szenvedés az asztmától, és más betegségektől , ami a rossz levegőtől alakul ki.

Sürgősen tenni kellene ez ellen valamit!

 


Bejegyzés dátuma:

Hozzászólások

9 hozzászólás a(z) “Hétfő reggel, füstöl a város” bejegyzéshez

 1. Murányi Borbála avatar
  Murányi Borbála

  A képeket ma reggel 7 óra 14 perckor készítette, majd egy óra múlva néhányszor megismételve fényképezte Vesza Zsóka.

 2. Kovács valéria avatar
  Kovács valéria

  Ez elképesztő! Sarkadi Attila a gyerekkorára hivatkozik, ami a legnevetségesebb valami. Átmenteni a kultúrát, az egy nagyon szép dolog, de a hibás, rossz szokásokat, rossz beidegződéseket továbbvinni az bizony butaság. Egyfolytában büszkélkedünk a Pilis kapujával, de tudjuk sok felmérésből, hogy Pomázon a legrosszabb a levegő függetlenül a Pilis kapujától, ugyanis az emberi ostobaság füsttel tölti meg rendszeresen minden hétfőn, és persze a régi megrögzöttség szerint pénteken is, a települést. Ami egy agglomerációs terület előnye lenne, az mind nincs, kiteregetni életveszély, gyerekeket kiküldeni játszani nem szabad, teleszivják a tüdejüket jó pomázi füstössel. És ezt támogatja a helyhatóság, miközben a környékbeli településeken már rég túlléptek ezen, és megoldották. Mint ahogy megoldották a vasárnapi zajt is. Pomázon zaj, lárma, füst, rossz utak, rendetlenség az uralkodó. Az igaz, hogy most kapunk egy meglepit a polgármestertől, de őszintén nem erre vágyott a lakosság. Vágyott a HÉV körüli rendrakásra, legalább ahol sokan járnak ott a járdák rendbehozására, sokkal sokkal több szemetesre, annak üritésére, és sorolhatnám, hogy még mi mindenre, aminek jobban örült volna mindenki. A polgármesternek nemcsak az őt körülvevők ajnározó véleményére, hanem a széles lakosságra kellene hallgatnia, és figyelnie. Ez vonatkozik a szemétégetés sürgős megoldására is!

 3. Orgoványi Anikó avatar
  Orgoványi Anikó

  Sokan szinte kényszerek érzik, hogy hétfőn tüzeljenek. Nem csak avart, bármiféle szemetet is. Sőt, nem csak hétfőn, de gyakran pénteken is. Nemrégiben felröppent a hír, hogy a szelektív hulladékgyűjtés kiegészül a zöldhulladék gyűjtéssel is, és központi komposztálóba szállítják. A megoldást ez jelentené, és ezzel egy időben be lehetne tiltani a szabadtéri égetést is. A rossz szokásoktól meg kell szabadulni, hogy megfékezhessük a globális klímaváltozást. Legalább is ne rontsunk tovább a helyzeten!

  1. Orgoványi Anikó avatar
   Orgoványi Anikó

   Bocsánat, az avar szó elejéről lemaradt az „a” betű. Ki szeretném javítani, de a rendszer nem enged be. Hogyan tudom megtenni?

 4. Lenkei Péter avatar
  Lenkei Péter

  Szerintem rendkívül ciki, hogy innen törlik azokat a kommenteket, amely kellemetlen tényeket közöl…

 5. Lenkei Péter avatar
  Lenkei Péter

  Szerintem rendkívül ciki, hogy azokat a kommenteket törlik innen, ami kellemetlen tényeket közöl.

  1. Andrásné Murányi Borbála avatar
   Andrásné Murányi Borbála

   Milyen kommentekre céloz Péter? Én csak erről az 5 kommentről kaptam értesítést, amiből egy az öné, egy az enyém. Nem töröltünk ki semmit.

 6. Hardi Péer avatar
  Hardi Péer

  Kedves Lenkei Péter,
  én sem értem, milyen komment törlésére utalsz. Ez csakis félreértés vagy a rendszer működési hibája. Tedd fel, kérlek, ismét a hozzászólásodat, és ha megint nem jelenik meg, keress, hogy megbeszélhessük. A segítségedre pedig ezúttal is számítunk, hiszen tudjuk, hogy szakértője vagy.
  Üdv.:
  Hardi Péter

  1. Lenkei Péter avatar
   Lenkei Péter

   Elnézést, a FB-on szóltam hozzá: Már készül a Kötháló felmérése, ami 200 önkormányzat rendeletét elemzi a légszennyezés szempontjából, természetesen Pomázét is. Szép térkép lesz belőle, az egészséget védő települések zöld, a népirtók piros színt kapnak. Kap a pomázi testület is egy díszpéldányt. Egyébként a rendeletek negyedét átfutva már 3 olyan önkormányzatot is találtunk, ahol egész évben tilos az égetés, Bp, Gyömrő, Ipolydamásd.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük