Pomázi Cseresznye a pomáziak és a turisták kiskátéja

Hogy lehet leszoktatni az embereket a szelektív szemétgyűjtésről?

szelektivPénteken került sor körzetünkben a szelektív szemét begyűjtése. Csütörtökön este beleraktam az előírás szerinti átlátszó műanyag zsákba az utolsó darabokat is.
Pénteken reggel készülődtem, hogy a megreggelizzem, majd kivigyem a kukát és a szelektíves zsákokat, amikor 6 óra 45 perckor teherautó hangját hallottam az utcáról. Gyanús volt a dolog és beigazolódni látszott félelmem, valóban egy szemetes autót láttam elmenni kapunk előtt.
Kirohantam a zsákokkal, gondolván ameddig a szomszédok zsákját pakolják, utolérem őket.
Sajnos nem így történt.
Az utcában még sehol nem volt kint szelektív szemeteszsák.
Sajnos sokan nem is gyűjtik külön a szelektív szemetet, de volt több zsák az utcán délután, mikor hazajöttem a munkából. Ezek szerint nem csak én jártam így. Legközelebb előző nap este ki fogom rakni, de nem szívesen teszem. Egyrészt az átlátszó műanyag zsák könnyen a kóbor állatok prédájává válik, másrészt a mostanában nem ritka viharos szél is könnyen elfújhatja, megrongálhatja a zsákot.
Remélem, nem veszi el a kedvét senkinek, hogy még 4 hétig őrizgetni kell a szelektíven gyűjtött szemetet.
Sajnos eddig sem láttam, hogy Pomáz lakossága lelkesen szelektálná a szemetet. Mikor reggel munkába menet az épp aktuális körzetben nézegettem, csak elvétve láttam kirakva szelektív szemetes zsákokat az utcákon. Félek, hogy ezek után még kevesebb lesz.
A szolgáltatónak ez biztos jó biznisz. Korán reggel végigszáguld a körzetén. A pár előző este kirakott zsákot elviszi és le is tudta kötelességét.
Nekem ez nagyon nem tetszik.
Nem tudom, hogy csak nekem van ezzel problémám, vagy mások is így gondolják.
Jó lenne, ha inkább arról hallanánk, hogy lehet minél jobban elterjeszteni, motiválni a szelektív hulladék gyűjtést, nem pedig az ilyen bosszúságokat, amik elég „hatékonyak” tudnak lenni.


Bejegyzés dátuma:

Kategóriák:

Hozzászólások

9 hozzászólás a(z) “Hogy lehet leszoktatni az embereket a szelektív szemétgyűjtésről?” bejegyzéshez

 1. Waldmann Zoltán avatar
  Waldmann Zoltán

  Felénk is nagyon korán jönnek. Előző nap este mindenki kiteszi a kapu elé. Ennek valóban az a veszélye, hogy nagyobb szél elviheti, vagy állatok széttéphetik a zsákokat.
  Én is szoktam figyelni, hogy hányan élnek a szelektív gyűjtés ezen lehetőségével. Amerre én járok, nagyon sok helyen látok kirakva zsákokat, és nagyon fegyelmezetten szétválasztva, átlátszó zsákokban, és azon a napon, amikor elszállítják. Úgyhogy szerintem a rendszer működik, és meglepően jó az emberek hozzáállása. Amin valóban lehetne változtatni, hogy kicsivel később jöjjenek érte, hogy reggel is ki lehessen pakolni a zsákokat. Na de kinek mi a jó, ugye. Én már reggel hatkor ki tudom pakolni a zsákokat, van aki meg még 9-kor is ágyban van 🙂

 2. Ozorai Magdi avatar
  Ozorai Magdi

  Nekünk inkább az a gondunk, hogy esős időben a külön gyűjtött papír elázik, ha kitesszük. Külön papír dobozban szoktuk gyűjteni, de utoljára az eső miatt nem tettük ki, viszont így még egy hónapig halmozódik. Ha műanyag zsákba teszem, akkor keveredik a papír a műanyaggal. Szerencsésebb lenne a szelektív kukába gyűjtés, mert lesz még tél is, amikor gyakrabban van csapadékos időjárás.Nem beszélve az apróbb papír hulladékról (konyhai törlő, WC papir gurigák stb), amit tényleg elvisz a szél, ha nem zártan teszünk ki. Egyébként nálunk rendszeres a szállítás. Kitapasztaltuk, hogy a bejárási sorrend szerint kb. mikor érnek ide. Ennek a lehetőségnek is örülünk, mert eddig Szentendrére hordtuk a szelektív hulladékot, mert Pomázon mindig tele voltak a konténerek.

  1. Falcsik Attila avatar
   Falcsik Attila

   Kedves Magdi!
   Valóban jobb megoldás lenne a szelektív kuka, de úgy tűnik, hogy erre a városvezetésnek nincs kerete (vagy nem pályázott ilyen keretre).
   Pedig én is ezt tartanám az optimálisnak, sőt beszéltem a szomszéddal és adott esetben 2 család/2 gyűjtő (azaz két családra egy szett) is egyfajta költségtakarékos megoldás lehetne sok helyen, csak pályázni kellene valamilyen forrásra.
   Bár 4000 családdal számolva 8000 kuka nagybani ára biztos nem 25-50 millió Ft, hanem csupán töredéke, de a 3 milliárdos városi költségvetésből még a 50 milióra is futnia kellene (szerintem), ha szívügyünk a szelektív gyűjtés.

 3. Ország István avatar
  Ország István

  Amerre én járok ott nem láttam sok helyen szelektív zsákokat (max 3-4 házanként egyet). De ennek lehet, hogy az az oka, hogy még nem rakta ki mindenki, amikor arra jártam vagy azokat láttam, amiket később raktak ki. ???
  Most már én is kitapasztaltam, hogy korán vagy előző este kell kirakni a zsákokat, de ki kellett beszélnem (írnom) magamból a bosszúságot, hogy 4 hetet kell várnom.
  Ennek ellenére örülök, hogy van szelektív gyűjtés. Megőrzöm a következő gyűjtésig, de félek, hogy nem mindenki tesz így és bevágja a kommunális hulladékok közé egy-egy ilyen eset után.
  Kíváncsi voltam mások véleményére. Amennyiben ez csak nekem probléma, akkor ez nem fontos, nem érdemel több figyelmet az ügy.

 4. Ozorai Magdi avatar
  Ozorai Magdi

  Egyetértünk István, a négy hét valóban hosszú. Kétszemélyes háztartásunkban havonta egy 120 literes zsák telik meg műanyag szeméttel és egy 60 literes fémmel. Én se örülnék, ha tárolni kéne még négy hétig. Az utcánkba sokan teszik ki a zsákokat, inkább talán az idősebbek egy részéhez nem jutott el (vagy kidobták a szórólapot), hogy van szelektív gyűjtés. (A szomszédnénink hozzánk hozta az övét, mert ő eddig kis szatyorkában Békásra hordta. 🙂 , de most a meleg miatt nem jár arra, kérte vigyük el az övét. ) Éjszakára én se szívesen tenném ki, mert ahogy energiafelesleggel rendelkező emberek a kukákat felborogatják, ezt is szétszednék.

 5. AnnaZ avatar
  AnnaZ

  Nálunk az utóbbi jó néhány hónapban később járnak, mint ahogy néhány évtizede megszoktuk: újabban 11:00 és 13:00 között viszik el a szemetet. A múlt héten valamilyen megmagyarázhatatlan oknál fogva otthagyták a szelektíven gyűjtött, előírás szerint bezsákolt műanyagpalackokat. A nagymamám telefonált be az illetékesekhez, hogy ez ugyan mégis mi, amire az volt a nem kicsit mellébeszélős válasz, hogy „biztosan nem megfelelően raktuk ki”. Kellett néhány perc nagymamámnak, mire meggyőzte az ügyintézőt, hogy kanyarítsa vissza az utcánkba a fiatalembereket, hogy elvégezzék, amit a munkáltatójuk rájuk bízott, mert egyrészt nincs kapacitásunk egy újabb hónapig kerülgetni a zsákokat…

 6. Kovács valéria avatar
  Kovács valéria

  Mindjárt a kezdet kezdetekor felmerült a kérdés, mi lesz a papírral? papirdobozban? Elázik, reggelre a doboz alja és az egész ottmarad az utcán. Hazajövetelkor aztán az egész utca szedi a szemetet! Sajnos nekem muszáj este kirakni, akkor viszont az éjszakai turkálók szedik ki a fémdobozokat, úgyhogy zaj, és kosz marad utánuk. Tényleg, nem ráérnének mondjuk 10 óra után összeszedni azt a nyomorult szemetet, hogy mindenki kirakhassa, és akkor talán lelkesebbek lennének azok is, akik most a fent leirtak miatt nem tolerálják ezt a rendszert. Ha már nincs szelektiv kukára lehetőség, akkor legalább legyen valami más megoldás a papirra, mert ez igy majdnem felesleges, egyik hónapról a másikra tolódik az elvitele, és „rakosgatjuk”, aztán egy idő után megunjuk és elvisszük valahová. De akkor minek ez az egész?

 7. Ország István avatar
  Ország István

  Nekem is jobban tetszene, ha a szemetes 8 óra után kezdené munkáját
  -Egyrészt 6-8 között indulnak általában dolgozni az emberek és nem egyszer láttam, hogy a kukás autó mögött álldogálnak.
  -Másrészt kertvárosi környezetben szerintem zavaró a kukás autó hangja hajnalban. Miét kell erre ébredni a gyerekeknek, a szabadságon lévőknek vagy akik később kezdenek dolgozni. Tudtommal füvet nyírni sem lehet 8 óra előtt.
  -Harmadrészt pedig a már említett szemét kirakás miatt ne kelljen korábban felkelnie senkinek vagy előző nap este kirakni a szemetet.
  Lehet, hogy van indok a korai kezdésnek, nem ismerem a szemétszállítás körülményeit és amennyiben van elfogadható indok, akkor tudomásul veszem, csak ne az legyen az indok, hogy eddig is így volt.

 8. Takács Pál avatar
  Takács Pál

  Én is jártam így. Szépen reggel kipakoltam, aztán nem jöttek. Este bepakoltam, majd másnap ismét kipakoltam, hátha csak nem értek ide. Este bepakoltam. Aztán a következő héten is kitettem, de nem jött. Arra nem gondoltam, hogy esetleg későn tettem ki. Így többször megjárattam a szelektíven gyűjtött szemetet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük