Pomázi Cseresznye a pomáziak és a turisták kiskátéja

Ismét lehet égetni Pomázon

„… miután megoldódik a zöldhulladék elszállítás, így az égetés szűnjön be Pomázon. Sok lakossági megkeresés volt” (Vicsi László polgármester, képviselő-testületi ülés, 2017. november 15.). Ezzel az idézettel szembesítettem a polgármestert az égetést ismét lehetővé tévő rendelet tárgyalásakor, kérve, hogy a másfél hónapja életben lévő égetési tilalmon ne változtassunk.
Legfőképpen azért ne, mert a szolgáltató mennyiségi korlátozás nélkül minden hónapban elszállítja a zöldhulladékot, így annak sem szükséges égetnie, aki nem akar komposztálni, a város levegője pedig füstmentes maradhatna – legalábbis a kerti hulladék égetésétől bizonyosan.
Sajnos a polgármester időközben megváltoztatta a véleményét és ismét az égetést lehetővé tévő tervezet került napirendre.
Az ülésre kérésemre eljött Lenkei Péter, a Levegő Munkacsoport szakértője, azonban nem adott szót neki a polgármester, jóllehet háromszor is javasoltam, hogy kapjon lehetőséget véleménye kifejtésére.
A rendeletet végül a többség megszavazta, így minden hónap első hétfőjén ismét lehet égetni a városunkban.


Bejegyzés dátuma:

Kategóriák:

Hozzászólások

4 hozzászólás a(z) “Ismét lehet égetni Pomázon” bejegyzéshez

 1. kovács valéria avatar
  kovács valéria

  És ezentúl minden hétfő első hétfő lesz, és visszaáll a régi rend. Gratulálni lehet a Polgármester éleselméjűségéhez, akinek Magyarország mellett Pomáz az első. Persze jobb lenne ha a Pomáz-i lakosok lennének az elsők.

 2. dr. Csiba Andrásné avatar
  dr. Csiba Andrásné

  Minden hónap valamennyi hétfőjén lenne célszerű égetni, mert az időjárási körülmények valamelyik hétfőn biztosan megfelelnének az égetés feltételeinek.

  1. avatar
   Névtelen

   Kedves dr. Csiba Andrásné!
   Köszönöm szépen az észrevételét. Az égetésnél ma már van egy sokkal egyszerűbb és az egészségre nem ártalmas módszer is. A szolgáltató a téli hónapoik kivételével havonta egyszer mindenki zöldhulladékét – mennyiségi korlátozás nélkül – elszállítja, csak ki kell tenni a ház elé vagy zsákolva, vagy kötegelve. Sajnos Magyarországon nagyon-nagyon sokak életét követeli a légszennyezés, évente több mint 10 ezer emberét. Az okok között ott van a kerti égetés is. Szeretteinknek és magunknak is azzal teszünk jót, ha lehetőleg egyáltalán nem égetünk. Ezt is célozza a zöldhulladék elszállítása. Ennél már csak a komposztálás a jobb megoldás, ha valakinek van rá lehetősége és ideje, ereje is hozzá.

 3. Marosszéky Zoltán avatar
  Marosszéky Zoltán

  Nagyon jó a gondolkodás! De sajnos nem egésszen megfelelő; hogy miért hát ” komposztálni mit lehet???? egészséges zöldet, száraz ágat, stb. fertőzött ágakat NEM szabad a komposztálóba bele tenni, tehát a száraz ágakat ellehetne égetni és a hamujával a kertbe a kártevők ellen lehet fertőtleníteni!!!!! Hajdanán az aratást befejezvén TARLÓ égetéssel intézték a kártevők elleni munkát. csak vissza kellene menni és utánna nézni a hajdani munkálatoknak. Node mi is történik felettünk a légtérben?????? A repülők KEROZINT használnak és annak a káros kibocsájtásáról senki sem beszél, plusz az a nagymennyiségü HŐ amit a HŐLÉGSUGARAS motor kibocsájt az az időjárásba mennyi káros változást idéz elő???????
  Tehát gondolkozzunk és annak fejében cselekedjünk, ma már az autók is rengeteg „CO-2-ÖT bocsájtanak ki és sokan például párszáz métert is csak AUTÓVAL hajlandóak megtenni. Az autó mennyit szennyez az sem számít csak a száraz fa ág elégetése?????!!!!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük