Pomázi Cseresznye a pomáziak és a turisták kiskátéja

Képviselői beszámolóm 2016-ról

Kedves Pomáziak, Tisztelt Választópolgárok!

Fontos feladatom, hogy képviselői munkám második évéről is összegzést készítsek, és eljuttassam azokhoz a pomáziakhoz, akik az interneten nem tudják követni a beszámolóimat. 

Két jelentősebb munkámat emelem ki.

Pomáz Napján.
Pomáz Napján.

 

Sajnos most is kritikai hangot kell hogy megüssek, mert felelős magyar állampolgárként – pomázi képviselőként – az a dolgom, hogy fölhívjam a figyelmet a visszásságokra, legjobb tudásom szerint felfedjem a pazarlásokat, szakszerűtlen intézkedéseket. Nem az használ a városnak, az országnak, aki szemet huny, aki rossz pártérdekből bólogató Jánosként segít elfedni ami rossz, hanem aki szót emel, aki nem fogadja el beletörődéssel a pazarlást, gondatlanságot. Ha elolvassák a beszámolómat látni fogják, hogy mindenben tárgyszerűségre, elfogulatlanságra törekedtem. Azt néztem hitem szerint mi a tisztességes és becsületes megoldás.

 

Előző évi terveim között szerepelt, hogy átnézem, ellenőrzöm a fontosabb beruházások írásos anyagait. A közbeszerzési kiírástól a beruházás megvalósításáig. Ezt a munkát elkezdtem, és folytatni fogom képviselőségem teljes időszaka alatt.

A Pénzügyi és Ellenőrzési Bizottság tagjaként feltűnt, hogy a bizottság semmilyen ellenőrző feladatot nem végez. Holott azt láttam, a közbeszerzési eljárások lebonyolítása igen csak felületes módon történik, minden esetben a Hajdú Ügyvédi Iroda által.

Elsőként az önkormányzat nyolc épületének energetikai korszerűsítésére elnyert közbeszerzést néztem át. (KEOP 2015-5.7.0) A teljes beruházás összege 122,5 Millió Ft volt.  (96,4Millió + áfa) Ezt a pénzt az Európai Uniótól kaptuk, annak átlátható, tiszta versenyen alapuló normái szerint kellene fölhasználni.

A meghívásos pályázaton a Toscan-Bau Kft nyert.  Egy olyan cég, amelyik erre a feladatra teljesen alkalmatlan:

–        Egyszemélyes Kft

–        Székhelye a Vörösmarty lakótelepen van, és a szomszédok még nem is hallottak róla,

–        Nyilvános cégadataiból és beszámolóiból az derült ki, hogy rendkívül rossz pénzügyi helyzetben van, tartozásainak összege közel 100 Millió Ft, saját tőkéjét már évekkel korábban elveszítette.

A beruházást nem is a nyertes cég, hanem alvállalkozók végezték el, jóval szerényebb áron, mint amit a Toscan-Bau Kft kiszámlázott a munkáért az önkormányzatnak.

A város nagyon rosszul járt ezzel az elszámolással. Számításaink szerint 2,5-3 szoros túlárazás történt mindannyiunk kárára.

Bezzeg a Toscan-Bau Kft nagyon jól járt!  A legújabb beszámolója szerint 121 Millió Ft éves árbevétel mellett 52 Millió Ft nyereséget ért el. Mindezt úgy, hogy bevételeinek szinte, vagy teljes egésze a Pomázi Önkormányzat megbízásaiból állt. Részt vett a Művelődési Ház felújításában is, mint alvállalkozó.

Jelentést készítettem, és eljuttattam a Pénzügyi és Ellenőrzési Bizottság tagjainak. Napirendre vételét megtagadták, beszámolómat nem kívánták meghallgatni. Kedvemet nem szegték, inkább megerősítettek abban, hogy a város gazdálkodását, beruházásait ellenőrizni kell. Az eredményről pedig beszámolok azoknak, akiket érint, a pomáziaknak.

Célom a következő időszakban figyelemmel kísérni, hogy az önkormányzat milyen gondosan, vagy gondatlanul kezeli a város pénzét .  És minderről tájékoztatni minél több embert.

Súlyos problémának tartom, hogy a költségvetésbe betervezett szociális kiadások összegét (23Millió Ft) az önkormányzat nem tudja maradéktalanul felhasználni. Nincs feltárva, és folyamatosan nyomon követve, hogy kik a rászoruló családok, személyek. Képviselői feladatomnak tartom a nehéz helyzetbe került, vagy már régóta rossz körülmények között élő emberek felkutatását, támogatáshoz segítését.

Ennek szellemében karácsony előtt jótékonysági főzést szerveztünk több civil szervezet (Lokálpatrióták, Asztaltársaság, Közösségi Életkert) és magánszemélyek adományaiból. Csatlakoztunk az AGAPE Keresztény Közösség kenyérosztásához, és székelykáposztát, valamint mézes kalácsot adtunk a megjelent pomáziaknak. Ezen kívül házhoz is szállítottunk az adományokból. Összesen 49 befőttes üveg káposztát és mézeskalács csomagot tudtunk szétosztani a rászoruló családok között.

Első alkalommal szerveztünk Pomázon jótékonysági akciót, amit szeretnénk rendszeressé tenni. Reményeim szerint ezek az alkalmak segítenek közelebb kerülni, és megismerni a segítségre szoruló embereket, akik itt élnek velünk együtt.

Legfőbb célom, hogy a közélet iránt érdeklődő pomáziakhoz eljusson minél több információ az önkormányzat munkájáról, és az én képviselői munkámról is.

Interneten keresztül az alábbi címeken lehet elérni képviselői beszámolóimat és a pomázi eseményekről írt összefoglalóimat:  http://pomazicseresznye.hu

Borbála Andrásné Murányi és a Pomázi Lokálpatrióták Facebook  oldalán.

Képviselői fogadóórámat minden hónap utolsó hétfőjén a Művelődési Házban tartom du. 5 órától.

Elérhetőségeim:

Tel: 06-20-968-98-11, 06-26-325-223

Email: borbala@andrasek.hu

Andrásné Murányi Borbála

2013 Pomáz, Százszorszép utca 15.


Bejegyzés dátuma:

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük