Pomázi Cseresznye a pomáziak és a turisták kiskátéja

Kerti hulladék égetése tavasztól őszig

Sokan fordulnak hozzám azzal a panasszal, hogy hétfőn reggel már óriási füst gomolyog a város felett. Fuldokolni lehet a völgyben. Joggal kérdezik, hogy mikor tiltják már be, mikor jutunk így el Európába?

Az önkormányzat sajnos még nincs felkészülve a helyzet kezelésére. Bár az idén már magas összeg, több mint 17 millió Ft áll a rendelkezésére a zöldhulladék elszállítására. Rendeletben szabályozta, hogy belterületen hétfőn, külterületen pénteken szabad égetni. És égetnek is az emberek, mert nem tudnak mit kezdeni a kerti hulladékkal.

füst hétfő reggelÉn azt tapasztalom, hogy sokan nincsenek tisztában az égetés káros hatásaival. Úgy gondolják, régen is elégették elődeink az avart, fölös kerti hulladékot. Igen ám, de a világ nagyon megváltozott azóta!A mai modern háztartások már nem használják fel a ház körül keletkező zöldet. Nincs sok háziállat, amelyik lelegelné, megenné a füvet. Kerítésnek, csűrnek sem kell annyi faág, vessző. Mindezek megmaradnak égetni való szemétnek. Az önkormányzatnak előbb-utóbb meg kell oldania a zöldhulladék kezelését. Addig is jó ha tudjuk, mennyire káros ez a tevékenység az emberi környezetre és az egészségünkre.

Egy kerti égetés során nagy mennyiségű szén-monoxid szabadul fel. Ennek következménye lehet fejfájás, szédülés, émelygés, a látás és hallásképesség csökkenése. A szálló porban lévő apró részecskék légúti irritációt, asztmás rohamot, szív és érrendszeri zavarokat is okozhatnak. Szabadulnak fel szénhidrogének, nitrogén-oxidok, metil, etil, benzolok. Ezek károsítják az immunrendszert, rákkeltők, és tüdővizenyőt is okozhatnak.

Meggondolandó hát, hogy az égetés helyett inkább tegyük zsákokba a zöldet, és vitessük el a kukás autóval. Van a VSZRT-nek erre szolgáló zsákja, abba kell gyűjteni. Polgármester úr korábban már megígérte hogy a zsákok vásárlásához hozzájárulnak, hogy olcsóbb legyen. Számon fogom kérni rajta!

Akinek még így is sokba kerül, az a tiszta zöld füvet, nyesedéket elviheti a Pomázi Közösségi Életkertbe is, ahol talajtakarásra fel tudják használni.

Ha valaki mégis égetni szeretne, ne nedvesen és frissen égesse el ! Hagyni kell, hogy a napon megszáradjon! A száraz avar égetése, ha egyszerre csak kis mennyiséget gyújtunk meg, majd folyamatosan adagoljuk az égetnivalót, már nem olyan környezetszennyező. Nem keletkezik akkora füst sem.

Aki igényes a környezetére, az odafigyel a zöld hulladékok kulturált kezelésére is. Én mindenkit erre biztatok!

Andrásné Murányi Borbála

 


Bejegyzés dátuma:

Hozzászólások

8 hozzászólás a(z) “Kerti hulladék égetése tavasztól őszig” bejegyzéshez

 1. Martinák Levente Sándor avatar
  Martinák Levente Sándor

  Szentendrén TILOS égetni,itt ezt miért nem lehet határozatban foglalni,és betartatni,szankcionálni?

  1. Murányi Borbála avatar
   Murányi Borbála

   Szentendrén megoldott a zöldhulladék elszállítása, Pomázon még nem. Ilyen esetben helyi rendelettel szabályozzák hogy mikor lehet a kerti hulladékot elégetni. Természetesen az lenne a legjobb, ha itt is elszállítanák, akkor lehetne tiltani.Sajnos ebben az évben nem kerül erre sor, talán jövőre.

 2. Bencze Csilla avatar
  Bencze Csilla

  Kedves Murányi Borbála!
  Olvastam írását, azóta eltelt jó néhány hónap, kíváncsi lennék, hogy sikerült-e már valami eredményt elérni a Polgármester úrnál a zöld hulladék zsákok ügyével kapcsolatban, mivel pont most lenne nagyon aktuális az őszi hulló levelek elszállítása miatt. Társasházban lakunk és minden évben 20-25.000 Ft-ot el kell költenünk konténerre, mert annyi levél hullik nálunk a kertben és a garázsok előtt, hogy az legalább 100-150 zsák és a kukás autóval csak jövő nyár lenne, mire el tudnánk szállíttatni. Sőt el sem viszik, csak úgy, hogy bele rakjuk a saját kukákba. De hát ennyi zsák hová férne el? Nem lenne már időszerű, hogy erre is megoldást találjon az Önkormányzat? régebben volt 1 évben 1x, vagy 2x zöldhulladék elszállítás, de azt is megszüntették. Pénzhiányra nem nagyon lehet hivatkozni, mivel Polgármester úr minden nyilatkozatban azt mondja, hogy ilyen-olyan támogatást kapott a város, és a tartozások is rendezve vannak. Fizetünk éppen elég építmény adót, hogy az fedezzen ilyen költségeket is. Várnám kedvező válaszát.
  köszönettel
  Bencze Csilla (közös képviselő)
  Pomáz, Váci M.u.2.

  1. Andrásné Murányi Borbála avatar
   Andrásné Murányi Borbála

   Kedves Csilla!
   Az idén még nem lehet erre számítani. Jegyző asszony kérdésemre azt válaszolta, hogy tárgyalást folytatnak a VSZRT-vel a zöldhulladék elszállításáról, és várhatóan 2017-ben meg fog valósulni nálunk is a háztól történő zöldhulladék elszállítás. Addig ajánlotta, hogy a VSZRT fizetős zsákjaiba töltsük , és azt a kuka mellé kihelyezve a kukás autó elszállítja. Tehát marad a fizetős elszállítás. Nagyobb mennyiségnél nem tudom melyik éri meg jobban, zsákokba tölteni a leveleket, vagy rendelni egy konténert.
   A lomtalanítás viszont már működik. Minden háztartásnak jár évente egy konténer, amit a VSZRT házhoz szállít, majd ingyen elszállítja. Telefonon kell megrendelni tőlük. Üdvözlettel, Murányi Borbála

 3. Vizi Anikó avatar
  Vizi Anikó

  Sajnos a zöldhulladék mennyiségét növeli az a számtalan ág-gally kupac, amit az ELMŰ vágott le a közterületen lévő fákról még tavasszal, s amely kupacok még ma is az út szélén csúfolkodnak. Azok elszállítása elmaradt… Az eltelt hónapok alatt sajnos ezek a halmok csak egyre nőnek, jobb esetben további zöldhulladékkal, rosszabb esetben a járókelők által szemétdombnak tartva egyéb hulladékkal megtetézve. Hát sok hétfőn kellett lefognom magam, hogy ne gyújtsak alá…. Kinek a feladata lenne ezeknek a halmoknak az eltakarítása?

  1. Lujó avatar
   Lujó

   Kedves Anikó
   Ez az ügy jó pár éve már napirenden volt. Akkor az önkormányzat az ELMŰre, az meg vissza az önkormányzatra mutogatott.
   Végül az ELMŰnek lett igaza, mely szerint a terület tulajdonosa köteles gondoskodni a vezeték védelme miatt történő gallyazás elszállításáról. Amennyiben önkormányzati tulajdon felett gallyaztak, fel kell szólítani az önkormányzatot az intézkedésre. Tanácsolom a jegyzo@pomaz.hu esetleg aljegyzo@pomaz.hu email címeket (Egyébként közterületen mindenféleképp tilos az égetés )
   Lujó

 4. Molnár Ramóna avatar
  Molnár Ramóna

  Kedves Borbála! Sajnos nem találom Pomáz oldalán a pontos rendeletet a hétfői kerti hulladék égetésről. Ez nyáron is megengedett? Este fél 8-tól begyújtva, éjfélkor még parázsló füstszagot árasztva? Ha nem megengedett – ebben bízom – akkor hova lehet fordulni panasszal? Válaszát előre is köszönöm, Molnár Ramóna

  1. Andrásné Murányi Borbála avatar
   Andrásné Murányi Borbála

   Kedves Ramóna!
   A rendelet egész évben érvényben van, sajnos nyáron is. Belterületen hétfőn, külterületen pénteken lehet a kerti hulladékot égetni. Az önkormányzati rendeletet megkeresem, és elküldöm Önnek.
   Üdv. Andrásné M Borbála

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük