Pomázi Cseresznye a pomáziak és a turisták kiskátéja

Közéleti Klub Leidinger Istvánnal

 

Leidinger Istvánnal Madarasi András beszélget.
Leidinger Istvánnal Madarasi András beszélget.

 

 

Érdekes beszélgetésen vettünk részt hétfőn este. Leidinger István önkéntes tűzoltóparancsnokot hallgattuk a tűzoltóság munkájáról, árvízvédelemről, a katasztrófavédelem működéséről.

Bátran állíthatom, hogy ezekről a kérdésekről beszélni nála szakavatottabb és munkáját jobban szerető embert nem találtunk volna az egész országban. Az önkéntes tűzoltók mindegyike olyan ember, aki segíteni szeret másokon. Szabad

leidinger1idejét, energiáját áldozza, olykor az életét is kockáztatja azért, hogy segíthessen. Egyedüli jutalma ezért a sikerélmény, ha sikerül a vagyont, életet megmenteni, veszélyt elhárítani.

Ezért nagyon kritikus minden hibával, amit a Katasztrófavédelem működése során tapasztal. 2010 után jelentősen átalakították a katasztrófa elhárítást, ami a tűzoltóságok munkáját is érintette. A legnagyobb baj, hogy a 112 szám hívása után több lépcsőn keresztül jut el a riasztás az legközelebbi tűzoltóságra. Túl hosszú idő megy el adatfelvételre, az üzenet továbbítására. Tovább rontja a helyzetet, ha valamit félreértenek, és rossz címre, vagy más településre küldik ki a tűzoltókat. A tűz pedig olyan, hogy a kigyulladás után 10 perccel már annyira felforrósodik a levegő és a falak, hogy oda bemenni, menteni már nem lehet. A tűzoltók csak tehetetlenül nézik, hogyan ég porig a ház. Ha nem tudnak segíteni, mert későn kapják a riasztást, vagy rossz helyre mennek, az rendkívül frusztrálja és demoralizálja az állományt. Elkeseredetten mesélt el sikertelen oltási, mentési kísérleteket.2010 után ezek száma sajnos jelentősen megemelkedett.

Most még vannak tűzoltóink, a Pomázi Önkéntes Tűzoltóság tagja több mint 80 fő. De a rossz körülmények miatt egyre többen adják fel az önkéntes szolgálatot. Nagyon fontos az utánpótlás kinevelése is. Gyerekkorban kell ezt elkezdeni, Ő már 4 éves korában egyenruhában feszített. A központosított Katasztrófavédelem takarékosságra hivatkozva nem engedélyez elegendő pénzt a gyerekek táboroztatására, velük való foglalkozásokra. Akkor sem, ha a Tűzoltóság előteremti a rávalót. Így pedig a jövő állománya kerül veszélybe.

Több személyes konfliktust is felvállalt a Katasztrófavédelemmel, aminek következménye folyamatos vegzálás lett. Nem jó olvasni, de lehet tájékozódni ezekről az alábbi linkeken:

http://varkapu.info/leidinger-istvan

http://www.tuzoltosag-pomaz.hu/images/stories/dokumentumok/vizsgalat.pdf

  Ebben a helyzetben is azért küzd, hogy gyorsabbá, hatékonyabbá tegye a munkájukat. Vannak ma már korszerű füst és hő érzékelő készülékek elérhető áron, amit a Pomázi Tűzoltó Egyesület is forgalmaz. A tökéletes megoldás az lenne, ha az érzékelő jelzése egyenesen a legközelebbi tűzoltóságot figyelmeztetné. Remélem, ezt a korszerű megoldást sikerül megvalósítani, és elfogadtatni! Mindannyiunk érdeke, hogy sikerüljön neki!


Bejegyzés dátuma:

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük