Pomázi Cseresznye a pomáziak és a turisták kiskátéja

Látlelet környezetünkről

a Közösen a Városunkért Egyesület véleményezése

Értékes, új dokumentum került kezünkbe, „Pomáz város környezetvédelmi programja 2019-2024” címmel. Na, nem könnyen jutottunk hozzá, a felhívást „véleményezésre” városunk honlapján találtuk meg egy eldugott sarokban. Kár volt elrejteni, mert a már első olvasásra is megkapó, izgalmas program szerzői – a Green Pi Kft – remek munkát végeztek, ajánljuk mindenkinek, régi és új pomáziaknak egyaránt.

Nem az újdonság varázsa, ami megkapó ebben a programban, természetesen eddig is tudtunk természeti-környezeti kincseinkről. Személyes élményeinken túl számos kiadványt, tanulmányt, filmet, ismerünk – és használunk nap, mint nap – településünk és tágabb környezete kisebb-nagyobb csodáiról. Ez az alapos, kellően részletes és jól tagolt feldolgozás azonban kiemelkedik a sorból. Hasonlóan értékes a környezeti elemek vizsgálata, és az abból levont következtetések, javaslatok.

Érték-leltár

Javasoljuk, hogy a program tanulmányázását a fenti érték térképen kezdjék, barangoljanak rajta egy kicsit, majd lapozzanak a program 18. oldalán a „Pomáz növény és állatvilága” fejezetre, ahol hosszú oldalakon ismerhetik meg településünk hihetetlenül gazdag természeti világát, a csak nálunk előforduló hegyi tarsókától a kék pattanó bogárig, majd a kaptárkövektől a barlangok hosszú során át a védett forrásokig.

A 29. oldalnál azonban álljanak meg egy pillanatra, egy igen csak fájó, súlyos, és nehezen érthető ténymegállapításnál: „Pomázon helyi természetvédelmi terület, érték, vagy emlék kijelölésére eddig nem került sor.”

 

Állapotvizsgálat

A továbbiakban a dolgozat magasról indítva először átfogó képet ad városunk és a térség környezetének állapotáról, hogy aztán mélyre ásva az egyes szakterületeket vesse alapos vizsgálat alá. Feltárja a vizeink, erdeink, zöldfelületeink állapotát, szól a fenntartható fejlesztés fontosságáról, a levegő minőségről, a zajvédelemről, a közlekedés és a településfejlesztés problémáiról, a környezeti tájékoztatás-nevelés fontosságáról, de ismerteti a környezetünkre leselkedő veszélyeket is: például az ivóvíz bázis veszélyeztetettségét, a klíma változás várható következményeit.

A 106-114 oldalakon táblázatosan is bemutatja, hogy mit tettünk (és mit nem tettünk) eddig környezetünk védelme érdekében.

Stratégia

A program természetesen nem éri be a figyelem felkeltésével, kijelöli a környezetvédelmi stratégia céljait:

 • a környezet és életminőség javítása, a külső hatásokhoz való tudatos alkalmazkodás
 • a természeti és kulturális értékek megőrzése, fenntartása, tudatos szemléletformálás
 • erőforrás és területtakarékos város- és gazdaságfejlesztés
 • az itt élők testi, lelki állapotának, jóllétének javítása,

 Előremutató megoldásokat is javasol a program a következő öt esztendőre:

Javasolja a kerti hulladékégetés teljes betiltását, a légkábelek megszüntetését, a közterületek és közparkok bővítését (pl. Klissza történelmi emlékpark), a Nádas tó megőrzését, az Ipari Parkban az EMAS minősítés bevezetését, a tervezett kerékpárutak bekötését az intézményekhez, a Dera part megnyitását, gazdálkodók és civilek közreműködését a fejlesztési kérdésekben, a testvérvárosi kapcsolatok fejlesztését, a környezetvédelmi tevékenység egyeztetését a szomszéd településekkel.

Hiányérzet (nem az ünneprontás szándékával)

A program jó, sőt kitűnő, de lehetne (lehetett volna) még jobb, korábbi, közismert pomázi szerzők (Sashegyi Sándor Balogh Gyula, Erdélyi István, Tóth Ferenc, Gyurgyik Gyula, Dúcz László) munkáinak feldolgozásával (egyikük sem szerepel a bibliográfiában), valamint azoknak a helyi szakértőknek, (mint például Babos Rezső, Kelemen Gábor, Könczöl Dánielné, Laszlovszky József, Lenkei Péter, Orgoványi Anikó, Ozorai Magda, Pásztor Lajos, Reszler Gábor, Siklódi Csilla) bevonásával, akik pótolhatatlan ismeretekkel rendelkeznek városunkról, és környezetéről.

Véleményeltérés

A Programban előforduló jónéhány megállapítással nem értünk egyet. Ezek nyilvánvalóan a megbízótól kapott egyoldalú tájékoztatásból származnak. Ilyenek például: a lakosság, a civilszervezetek és az önkormányzat kapcsolata szerintünk nem, hogy felhőtlen, de gyakorlatilag nem működik, havilapunk, a Pomázi Polgár a városvezetés szócsöve, az Értéktár Bizottság munkáján sincs sok dicsérni való. Nincs rendszeres tájékoztatás a környezetvédelem helyzetéről, a Kastély parkja siralmas állapotú, az örökségvédelem nem működik (Hősök terei épületek elbontása, Marschalkó villa pusztulása, nincs egyetlen védett épületünk). Parlagfű ellenőrző akciók sincsenek (sőt), a Szelistye alközpont helyét egy spekulációs lakásépítő vállalkozás foglalta el, a Beniczky utcai faültetés jószándékú kezdeményezés, de irdatlanul drága és pocsék kivitellel.

Egy kérdés

a megbízó Önkormányzathoz: miért csak most, utólag készült ez a jeles program, amelynek az öt évig érlelt, és nemrég jóváhagyott Településszerkezeti Terv, ill. a Helyi Építési Szabályzat megalapozó munkarészei között lett volna a helye?

Végezetül tekintsék meg az alábbi két táblázatot, nagyon tanulságos!

Táblázat 1:

Táblázat 2:

A teljes anyagot az érdeklődők a www.pomaz.hu/önkormányzat oldalon, társadalmi egyeztetés cím alatt olvashatják.

Vértes Péter


Bejegyzés dátuma:

Hozzászólások

2 hozzászólás a(z) “Látlelet környezetünkről” bejegyzéshez

 1. Elek Ilona avatar
  Elek Ilona

  Csak gratulálok értékes összefoglalásodhoz, figyelem felhívásodhoz kedves Péter! Nekem is tetszik a munka, pontosan azokat hiányoltam, amit te is összeírtál…….

 2. Nagy István avatar
  Nagy István

  Rendkívül vonzó város alakulhatna ki, ha a stratégiában megfogalmazott szempontok előtérbe, netalán megvalósításra kerülnének. Kiemelt fontosságúnak tartja a tanulmány az alulról jövő kezdeményezéseket, az önkormányzat és a polgárok konstruktív kapcsolatát. Az úgynevezett kollektív bölcsesség (vagyis a lakosok véleményének összessége) felhasználása megoldana problémákat, persze csak akkor, ha ezt figyelembe veszik… A párbeszéd megkezdése, a javaslatok megvitatása, az átláthatóság, betekintés biztosítása, a partneri viszonyulás azonban még csak a tervekben szerepel. Most az előljárói bölcsességen, tudáson, alázaton múlik minden. Ez is elhelyezhető valamelyik oszlopban!?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük