Pomázi Cseresznye a pomáziak és a turisták kiskátéja

Levélváltás a tűzifaprogram problémáinak orvoslása érdekében

Hardi Péter alpolgármester levelezése Vitályos Eszter országgyűlési képviselővel a tűzifaprogram anomáliáinak megoldása érdekében.

 

1.

 

2. Vitályos Eszter országgyűlési képviselő válasza a megkeresésre:

Tisztelt Alpolgármester Úr!

Köszönettel megkaptam a levelét, amelyben a Tűzifaprogramban tapasztalt problémákra hívja fel a figyelmemet. Engedje meg, hogy a megkeresésével kapcsolatosan az alábbiakról tájékoztassam.

Az elmúlt időszakban több olyan megkeresést is kaptam, amelyben felhívták a figyelmemet a levelében jelzett anomáliákra, ezért többször egyeztettem Reinitz Gábor úrral, a Pilisi Parkerdő Zrt. (a továbbiakban: Társaság) vezérigazgatójával, illetve megkereséssel is éltem az Agrárminisztérium irányába.

Dr. Nagy István miniszter úr válaszában tájékoztatott, hogy az állami erdészeti társaságok általi tűzifa alapanyag lakossági forgalmazásának egyes kérdéseiről szóló 355/2022. (IX. 19.) Korm. rendelet 1. §-a szerint a rendelet alkalmazásában a tűzifa alapanyag átlagosan 1 méter vagy annak többszöröse szerinti hosszúságú darabokra vágott, feldolgozatlan farönkökből álló hengeres faanyag.

A Társaság kezeli hazánk összes erdőfelületének 3 %-át, miközben a lakosság több, mint 20 %-a él azon közigazgatási területen, ahol a Tűzifaprogramban a Társaság feladata a tűzifa biztosítása. Ez a lakosságszám és az erdőterület közötti extrém eloszlás a Társaságnak a tűzifaigények egyenletes kiszolgálása tekintetében rendkívüli kihívást jelent. A Tűzifaprogram meghirdetését követően a hatalmas érdeklődésnek köszönhetően hirtelen keresletnövekedés miatt a Társaság a minél gyorsabb kiszolgálás érdekében a Korm. rendeletben foglaltaknak megfelelve „több méretben” szolgálta ki a vásárlókat.

Az Agrárminisztérium a Tűzifaprogram megindulása óta az állami erdőgazdaságokhoz beérkezett tűzifaigényeket, valamint azok teljesítését naprakészen nyomon követi. Az adatok azt mutatják, hogy egyes, nagy népsűrűségű térségekben (pl. Budapest és agglomerációja) koncentráltan hatalmas igények mutatkoznak.

Figyelemmel erre is a Tűzifaprogramban az állami erőgazdaságok által a lakosság részére biztosítandó tűzifahossz maximum 2 méter lett, a 2 méternél hosszabb választék csak az ügyfél külön erre irányuló kérése alapján adható. A jogszabályban meghatározott kedvezményes tűzifa alapanyag átlagosan 1 méter vagy annak többszöröse szerinti hosszúságú darabokra vágott, feldolgozatlan farönkökből álló hengeres faanyag, tehát a vásárlást követően azt konyhakész állapotúra kell feldolgozni, amely a megrendelőt terheli.

A fentieket figyelembe véve megállapítható, hogy az erőgazdálkodó igyekszik minden igényt kielégíteni, azonban a rövidebb méretű (1-2 méteres) tűzifa feldolgozása, valamint az óriási igény kiszolgálása miatt a megrendelők türelmére továbbra is szükség van.

Bízom benne, hogy a tájékoztatásommal segítségére lehettem és kérem, hogy a továbbiakban is forduljon hozzám bizalommal.

Tisztelettel és üdvözlettel,

         Vitályos Eszter

 

3. Hardi Péter november 10-én kelt levele:
Tisztelt Képviselő Asszony!
Köszönöm a válaszát, amelyben levelemben felvetett, a tűzifaprogrammal kapcsolatos anomáliákra reagált. Örömmel olvasom, hogy a program most már nagyobb mértékben igazodik az élethez, és az igény esetén legfeljebb kétméteres hengeres rönkökben is kaphatják a fát az igénylők. Ilyen igény esetén azonban, – ahogy arra levelében is utal – türelemmel kell várni a fára, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a fa tavaszra, vagyis a fűtési szezon végére érkezik meg, hisezn jelenleg a megrendeléseket erre az időszakra veszi fel az erdészet. Ez a megoldás tehát még mindig elégtelen.
Az anomália oka az – amint az szintén a leveléből következik -, hogy a tűzifaprogram az erdeink 3 százalékát kezelő Pilisi Parkerdő Zrt. számára rendkívüli kihívást jelent, hiszen a lakosság 20 százaléka él a fővárosi agglomerációban. Ezt tudva érthető – és megjósolható is volt -, hogy a cég nem fogja tudni térségünk lakóinak téli tüzelőfa igényét kielégíteni, aminek következtében sokan fognak tüzelőfa nélkül maradni. Ez pedig tarthatatlan.
Megoldásként, kérem, képviselje a döntéshozók előtt azt a javaslatomat, ami szerint a rendelet tegye lehetővé más állami erdőgazdaságok kötelezését is a közigazgatási területünkön élő lakosság ellátására tűzifa tekintetében.. Mindezzel nem csak azt érhetnénk el, hogy ne maradjon tűzifa nélkül a lakosság egy része a téli fűtési szezonban, hanem elkerülhető lenne térségünk erdeinek esetleges túlzott letermelése is.
Bízva a tűzifaprogram hibáinak további korrigálásában
tisztelettel:
 
Hardi Péter
alpolgármester”

4. Vitályos Eszter válasza 2022. november 15-én:

 

Tisztelt Alpolgármester Úr!

 

Köszönettel megkaptam újabb levelét, amelyben a tűzifaprogrammal kapcsolatban tette meg javaslatait.

Tájékoztatom, hogy a tűzifaigények teljes körű és egyenletes kiszolgálása érdekében a fában gazdag és kisebb tűzifaigényt produkáló tájegységekből faanyag kerül átcsoportosításra a fával kevésbé ellátott, valamint egyes lokálisan nagy lélekszámú bíró térségekbe. Budapest és Pest megye legnagyobb állami erdőgazdálkodója a Pilis Parkerdő Zrt. részére is megkezdődtek a tűzifa átszállítások más térségekből.

Bízom benne, hogy válaszommal a segítségére lehettem.

 

Tisztelettel és üdvözlettel,

Vitályos Eszter

 

5. Hardi Péter 2022. november 19-ei újabb levele Vitályos Eszternek:

 

Tisztelt Képviselő Asszony!

 

Köszönöm szépen a válaszát, amelyben tájékoztat arról, hogy a tűzifaigények teljes körű és egyenletes kiszolgálása érdekében a fában gazdag és kisebb tűzifaigényt produkáló tájegységekből faanyag kerül átcsoportosításra a fával kevésbé ellátott, valamint egyes lokálisan nagy lélekszámú bíró térségekbe.

Üdvözlöm:

Hardi Péter


Bejegyzés dátuma:

Kategóriák:

,

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük