Pomázi Cseresznye a pomáziak és a turisták kiskátéja

Május 5, az Önálló Életvitel Napja

Az ENIL-European Network on  Independent Living- idén ünnepli megalapításának 30. évfordulóját. Születésnapjaként 2014 óta a május 5-i Európai Önálló Életvitel Napját tartja számon. E nap alkalmából a hálózat tagjaival közösen, különböző figyelemfelhívó rendezvényeket, ünnepségeket, tüntetéseket, kampányeseményeket szerveznek, hogy hangsúlyozzák: a közösségi alapú lakhatás és önrendelkezés joga mindenkit megillet.

Idén  Budapesten a Millenáris park ad otthont a rendezvénynek A megrendezésre kerülő konferencia fő témája a személyi asszisztensek bemutatása. Az Önálló Életvitel elérésének érdekében az első és legfontosabb, hogy minden érintett ember minőségi segítséget kaphasson a mindennapokban. Az erre létrehozott szolgáltatást Személyi Asszisztenciának hívják, ahol a fogyatékos ember irányításával egy segítő személy a „kinyújtott kezek és lábak” szerepét tölti be, illetve szükség esetén támogatást nyújt a döntések meghozatalában is.

A közös európai nap további célkitűzése, hogy közelebb hozza egymáshoz a fogyatékossággal élő személyek és támogatóik helyi közösségeit és erősítse a nemzetközi hálózatot .

Legfontosabb célja az önálló életvitel feltételeinek elősegítése, így az akadálymentes környezet, a Személyi Asszisztencia szolgáltatás és megfelelő támogató eszközök biztosítása

Mi is az önálló életvitel?

  • a fogyatékos emberek önrendelkezési joga,
  • életfilozófia, szemléletmód, ideológia,
  • lehetőség az egyenértékű élethez,
  • saját életük feletti kontroll, amely minimalizálja a másoktól való függést,
  • a fogyatékos egyén saját kezébe helyezi vissza − hasonlóan a társadalom többi felnőtt tagjához − életének irányítását azáltal, hogy önmaga hoz döntéseket sorsa felől, amiért felelősséget is vállal,
  • a fogyatékos embert, mint individuumot veszi figyelembe, hangsúlyozva, hogy elsősorban az egyén az, aki felelős saját sorsáért, tőle függ, hogy mennyire kiszolgáltatott, milyen mértékben döntenek helyette.

Az Önálló Életvitel Mozgalom alapelvei:

  • a fogyasztói érdekvédelem elve: a fogyatékosoknak korrekt és teljes körű információhoz kell jutnia ahhoz, hogy a döntéseket meg tudja hozni,
  • a normalizációs elv: a társadalomnak azonos életfeltételeket és életkörülményeket kell biztosítani minden állampolgára számára, beleértve a fogyatékosokat is.
    A társadalom felelőssége abban van, hogy a döntésekhez megteremtse a feltételeket, biztosítsa a választás lehetőségét.

(idézet a Motiváció Alapítvány tanulmányából)

 

Kócziánné Szalai Teréz


Bejegyzés dátuma:

Kategóriák:

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük