Pomázi Cseresznye a pomáziak és a turisták kiskátéja

Méhészkedés Pomázon Június

 Ez a hónap méhészkedés szempontjából kevésbé izgalmas. A családok már nem fejlődnek olyan intenzitással, mint akác idején, ezért rajzástól sem kell tartani. Folyamatos hordás volt június végéig hársról. A hónap végén szállítottam vissza a méheket az erdőből a telephelyre, és a hársméz kipergetése is a telephelyen történt.  A hársméz rendkívül értékes méz. Nyugtató hatású, álmatlanság ellen is hatásos. Meghűléses betegségekre,  vagy annak megelőzésére, és hörghurutra kiváló. Alkalmas lázas betegségek enyhítésére és görcsoldásra . A hársméz ajánlott a gyomorsav túltermelés miatti emésztési zavarok gyógyítására is. Fertőtlenítő hatása miatt főleg köhögés ellen javasolt.

Idén az új méhanyák nevelését időhiány miatt júniusra hagytam. Májusban kellett volna, de így is sikerült szép anyákat nevelni a legjobb családoktól. Szaporítás és a régebbi, nem annyira jó méhanyák lecserélése miatt van szükség az anyanevelésre. Szoktam vásárolni méhanyákat méhanya nevelőktől is, mert nem árt a „vérfrissítés”. Az alábbi képen zárkázott méhanyák és a kísérő méhek láthatók. Így kerülnek beadásra az új családokhoz.

 A családok szaporításánál az „anyásítás” az a folyamat, amin el lehet csúszni. Úgynevezett böngészett rajokat szoktam létrehozni, ami azt jelenti, hogy a túlfejlett családoktól népet veszek el, és több családtól teszek méheket keretestül új kaptárba. Ezek az új családok egy nap után már saját anyát kezdenek nevelni, mert megérzik az anyátlanságot.  Anyabölcsőket kezdenek építeni a lépeken lévő fiasításra. Ezeket nem tartom meg, mert nem biztos, hogy megfelelő korú álcát kezdenek méhanyává nevelni. Méhanya nevelésére maximum 1,5-2 napos álca alkalmas. Ekkor teszem be a családnak az előre nevelt anyabölcsőt, amit ha a család elfogad, akkor egy-két napon belül kikel az új méhanya. Ez az új méhanya néhány nap után kirepül a kaptárból nászrepülésre, és bepárzik. Nem mindig sikerül a méhanyának visszatérnie a kaptárba. Eltévedhet, viharba keveredhet stb.

Aki többet szeretne megtudni a méhanya nevelésről, annak ajánlom az  interneten fellelhető, ezzel a témával kapcsolatos írásokat, videókat.

Méhanya cseréje izgalmasabb, mert abban az esetben a családtól kell elvenni a méhanyát, és helyettesíteni kell egy másik, már bepárzott méhanyával. Nem szívesen fogad a család új méhanyát. Az új petéző méhanyát anyazárkában teszem be a családhoz, így a méhek nem férnek hozzá, nem tudják leölni. Három nap után engedem ki a zárkából, ha úgy látom, hogy elfogadják. Van úgy, hogy nem fogadja el a család, és megölik. Az elfogadtatásra is elég sok trükk létezik, de egyik sem 100%-os.

Az anyák beadása és elfogadtatása után már csak ellenőrizni kell néhány nap múlva, hogy az új anyák rendesen petéznek-e.

Az első atkairtás is megtörtént. Oxálsavas védekezést alkalmazok ilyenkor. Az oxálsav a természetben is megtalálható anyag, nem képez szermaradványt. Az oxálsav a legegyszerűbb dikarbonsav, főleg a növényvilágban elterjedt sóska, lóherében, spenót. A legelterjedtebb növényi savak egyike. Az oxálsav hatásának köszönhetőn a méheken élősködő atkák elhullanak. Atkairtás ősszel ismét visszatérő téma lesz, akkor komolyabb kezeléseket kell végezni.

A következő nyári hónapok sem lesznek izgalmasak, ezért lehet, hogy legközelebb csak szeptemberben számolok be az eseményekről, egy több hónapot átfogó írásban. A méhek nyáron vegyes virágmézet termelnek.  Ha túl nagy a szárazság, akkor keveset, ha néha esni fog az eső, ami segíti a növények mézelését, akkor többet. A családok rutinszerű átvizsgálása sem maradhat el.


Bejegyzés dátuma:

Kategóriák:

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük